Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
SPORTOVI
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
OD POČETKA PROTIVNIK

Sepp Blatter još jednom ponovio: "Katar je loš izbor, to nije zemlja za nogomet!"

Bivši predsjednik FIFA-e- od samog je početka bio protiv katarskog domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sepp Blatter, bivši predsjednik FIFA-e, u trenucima kad je Katar 2010. godine dobio pravo domaćina Svjetskog prvenstva 2022., rekao je za švicarske novine Tages Anzeiger da je Katar pogreška te dodao da je "izbor bio loš".

"To je premala zemlja. Nogomet i Svjetsko prvenstvo preveliki su za nju", rekao je Blatter o Katru, prvoj zemlji na Bliskom istoku koja je domaćin Mundijala.

FIFA nije pazila na ljudska prava

Rekao je da je FIFA 2012. izmijenila kriterije koje je koristila za odabir zemalja domaćina u svjetlu zabrinutosti oko radnih uvjeta na gradilištima vezanim uz turnir u Katru.

"Otad se uzimaju u obzir socijalni aspekti i ljudska prava", rekao je.

Odluka o domaćinstvu Katra bila je obilježena kontroverzama, uključujući optužbe za korupciju i kršenje ljudskih prava, otkako je prvi put objavljena.

Blatter, koji je vodio FIFA-u 17 godina, također je bio upleten u optužbe za korupciju tijekom svojeg mandata. U lipnju ga je švicarski sud oslobodio prijevare, a tužitelji su uložili žalbu na presudu.
Švicarac je na kraju rekao da će turnir, koji počinje za manje od dva tjedna, gledati iz svog doma u Zürichu.

Za Katar je zaslužan Nicolas Sarkozy!?

Podsjećamo, još 2016. godine Blatter je u javnost izašao s izjavama koje su našle svoje mjesto i u njegovoj biografiji.

Rekao je tada kako je plan bio ovogodišnje prvenstvo dodijeliti SAD-u, s ciljem da se organizacijom dvaju prvenstava zaredom postigne poboljšanje odnosa između Rusije i SAD-a.

No otkrio je tada kako ga je u jednom trenutku kontaktirao tadašnji predsjednika UEFA-e Michela Platinija, koji mu je otkrio kako je dobio poziv od tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a nakon toga pozvan je na večeru na kojoj je bio i katarski prijestolonasljednik.

Prema Blatteru, Sarkozy je tada Platiniju naredio da napravi što je u njegovoj moći da bi Katar dobio organizaciju prvenstva. Platini je onda rekao Blatteru da ne može protiv predsjednika te je na kraju on sam glasovao za Katar, navevši time još neke delegate koji ga slijede.

Dodao je Blatter tada kako je sve bilo politički, odnosno da je šest mjeseci kasnije Katar od Francuske kupio borbene zrakoplove, a platio ih je 14,6 milijardi dolara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider