Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neće škrtariti

Šeici kupuju Man United i ulažu 2 milijarde funti u stadion: Evo kako bi mogao izgledati novi Old Trafford

Manchester United uskoro bi mogao promijeniti vlasnika i krenuti u izgradnju novog stadiona…

Stadion Manchester Uniteda - Old Trafford (Foto: Afp)

Spekulacije oko mogućeg ulaska Katarana u Manchester United, odnosno katarskog investicijskog fonda koji je već u vlasničkoj strukturi PSG-a, dobiva nove konture.

Otkako su Glazeri, bogata američka obitelj koja je vlasnik Man Uniteda već 20 godina, prošle godine najavili da razmatraju prodaju kluba s Old Trafforda, gotovo istog trenutak proširile su se glasine da su Katarani najzainteresiraniji te da ne misle škrtariti. Navodno su spremni ponuditi Glazerima čak šest milijardi funti kako bi postali novi vlasnici i vratili posrnulog velikana na staze uspjehe.

Katarani žele kupiti Manchester United

Paralelno s time zavrtjela se i priča o temeljitoj obnovi ili čak rušenju i izgradnji potpuno novog stadiona. Navodno su Katarani spremni investirati čak dvije milijarde funti u taj zahvat. O redizajnu Old Trafforda raspravlja se već godinama, ali pitanje je kako će Kazalište snova izgledati kada i ako se konačno krene u radove?

Do sada znamo da je Manchester United imenovao tim vodećih konzultanata da započnu rad na izradi "masterplana" za preuređenje jednog od najpovijesnijih nogometnih stadiona.

Man United angažirao je arhitekte koji su projektirali novi dom londonskog rivala Tottenhama, koji je izgradio moderni, multifunkcionalni stadion sa 63 tisuće mjesta.

Uživanje u svim pogodnostima takvog stadiona daje novu dimenziju gledanja utakmica, a taj navijački doživljaj žele implementirati i u Manchester Unitedu, koji ne želi samo poboljšati komfor i usluge nego i proširiti postojeći kapacitet.

Britanski milijarder najveći konkurent

Obitelj Glazer već je duže vrijeme na udaru. Podjednako su kritizirani zbog loših rezultata, ali i nedostatka ulaganja u modernizaciju Old Trafforda. Ako bi se Glazeri odlučili za prodaju engleskog velikana Kataranima, izvjesno je da bi se krenulo znatno žustrijim korakom ka rješavanju infrastrukturnih problema i hvatanju konkurencije.

Katarski investicijski fond težak je 368 milijardi funti i iza njega zapravo stoji katarska država. Dakle, mogućnosti su neslućene. Pretpostavlja se da će Kataranima glavni konkurent u kupovini Manchester Uniteda biti britanski milijarder Sir Jim Ratcliffe, koji je rođen u blizini Manchestera i veliki je navijač Uniteda.

Obogatio se u biznisu s kemikalijama koje se koriste u kućanstvima.
Američki Forbes procjenjuje da je težak 12,5 milijardi funti, dok britanski Sunday Times tvrdi da je ipak bliži bogatstvu od 6 milijardi funti i po tome je 27. najbogatiji čovjek u Velikoj Britaniji. I on ima ambiciozne planove.

Proširenje kapaciteta

Tko god pobijedi u toj utrci, vjerojatno će krenuti u obnovu Old Trafforda, koji nije jednostavno nadograđivati jer tik pored njega prolazi željeznička pruga. No pojavom novih graditeljskih tehnologija moguće je i taj problem riješiti. Old Trafford trenutačno ima kapacitet oko 74 tisuće mjesta, a razmatra se proširenje između 80 i 90 mjesta, u nekim kombinacijama čak i do 100 tisuća mjesta.

Na Youtube pojavili su se neke vizure novog Old Trafforda. Popularni youtuber Bondibot stvorio je tri potencijalna dizajna. Navodno su katarski investitori oduševljeni idejama i spremni su ih provesti u djelo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider