Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
slučajnost ili sudbina?

Italija poludjela za novim Pirlom: Nevjerojatno je koliko podsjeća na legendu, ne samo igrom

Pirlo je tip igrača za kakvog se kaže da se rađa jednom u 100 godina. Talijani se nadaju da je njegov nasljednik stigao mnogo brže...

Sandro Tonali (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vjerojatno je nemoguće pronaći ljubitelja nogometa koji nema visoko mišljenje o Andrei Pirlu. Kombinacija rijetko viđenog nogometnog majstorstva i prirodne karizme učinila je Pirla legendom još za trajanja njegove 22-godišnje karijere – reklo bi se, igrač kakav se rađa jednom u 100 godina.

Italija, međutim, nije morala čekati cijelo stoljeće da bi pronašla novog Pirla. Još dok je "pravi" Pirlo bio mlad i neafirmiran igrač koji se ''povlačio'' po posudbama, rođen je igrač kojeg u Italiji vide kao njegova nasljednika.

Njegovo je ime Sandro Tonali i glasi za ponajvećeg talenta talijanskog nogometa. Ima tek 18 godina, a njegova vrijednost po Transfermarktu već je 15 milijuna eura. Osim na radaru talijanskih velikana, nalazi se u bilježnicama skauta mnogih europskih teškaša: spominje se interes Chelseaja, Manchester Cityja…

Nevjerojatan broj sličnosti s Pirlom

Nevjerojatna je količina sličnosti između Pirla i Tonalija. Za početak, obojica potječu iz istih krajeva – Tonali dolazi iz lombardijskog grada Lodija, udaljenog 81 kilometar od Pirlova Flera. Kao i Pirlo, Tonali je profesionalnu karijeru počeo u Bresciji, za koju ove sezone redovito igra u Serie B.

Prva sličnost na terenu je očigledna – Tonali nosi dugu kosu po kakvoj je Pirlo prepoznatljiv. Također, igra na poziciji povučenog playmakera koja je proslavila Pirla. Pritom je njegov nogometni razvoj nevjerojatno sličan onom talijanske legende.

Pirlo je počeo svoj nogometni put kao polušpica, a ključni trenutak njegove karijere dogodio se kada se kao igrač Intera vratio na posudbu u Bresciju. Tamo je njegovu poziciju okupirao legendarni Roberto Baggio, pa je Carlo Mazzone povukao Pirla na dublju poziciju, vjerojatno i ne sluteći da je tim potezom stvorio legendu.

Tonalijev nogometni put vrlo je sličan. Omladinsku karijeru počeo je u Piacenzi kao ofenzivni veznjak, a u Bresciju se zaputio nakon bankrota njegova matičnog kluba. Tamo je dobio novu ulogu sličnu Pirlovoj, a njegov uspon nakon toga bio je strelovit. Za prvu momčad debitirao je sa 17 godina, a U19 reprezentaciju Italije odveo je do finala Eura 2018. godine kao ponajbolji igrač. Dočekao je i poziv Roberta Mancinija u A reprezentaciju, ali još nije debitirao.

Traže ga velikani, a on je fokusiran na drugi cilj

Zbog gotovo nevjerojatnog broja sličnosti s Pirlom ne čudi da je Tonali brzo postao jedna od najvećih nogometnih priča u Italiji. Očekivanja su velika, ali iz njegova tabora odbijaju usporedbe s Pirlom. Njegov zastupnik Roberto La Florio izjavio je da mu usporedbe s Pirlom mogu samo naštetiti.

"U njegovim godinama Pirlo još nije igrao poziciju registe, pa ako želimo pretjerivati, možemo reći da je Tonali još bolji u istoj dobi", dodao je. Ipak, put do Pirlova statusa još je dugačak i nitko ne može garantirati da će se igrač, bez obzira na to koliko talentiran bio, razviti u takvu klasu.

U Pirlovo doba put do zvijezda često je vodio kroz jedan od tri najveća talijanska kluba, a Pirlo ih je prošao sve – jedan je od samo 11 igrača koji su igrali za Inter, Milan i Juventus.

Tonali po tom pitanju nema dvojbe – po vlastitom priznanju, odmalena je navijač Milana i bila bi mu čast da ga trenira Gennaro Gatusso. Ipak, borba za njegove usluge bit će žestoka, a osim talijanske velike trojke, u utrku se ubacila i Roma.

Tonali, međutim, ide korak po korak, a kao trenutačno svoj najveći san naveo je ulazak u Serie A s Brescijom. Zasad su na dobrom putu - drže drugu poziciju koja vodi direktno u elitni rang talijanskog nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider