Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gube sve redom

Legenda koja je zapaprila Vatrenima šokirana i zapanjena: "Njemačka je u nezapamćenoj krizi"

Matthias Sammer otvoreno je progovorio o krizi u kojoj se nalazi cjelokupni njemački nogomet…

Njemački reprezentativci nakon debakla u Katru (Foto: Afp)

Njemački nogomet, i klupski i napose reprezentativni, u nezapamćenoj je krizi. Njemačka muška reprezentacija bilježi povijesne neuspjehe u nizovima, a pridružila joj se i ženska selekcija, koja je prvi put ispala u skupini Svjetskog prvenstva.

Jennifer Hermoso VIDEO Skandal s poljupcem dobio nastavak: Procurila snimka koja baca novo svjetlo na slučaj? divider

Nijemci su dugo okretali glavu i pravili se Englezima, no voda je došla do grla i to više nitko ne može negirati jer činjenice su činjenice. Istina se ne može predugo skrivati i prevrtati sofističkim smicalicama. O tome je javno progovorila legenda njemačkog nogometa Matthias Sammer, koji s velikom zabrinutošću gleda prema budućnosti.

Sammer šokiran i zapanjen

"Prije ili kasnije progovorit ću još jasnije jer je, po mom mišljenju, njemački nogomet u najvećoj krizi otkad pamtim. Mi smo svjetski prvaci kada je u pitanju pronalaženje isprika i objašnjenja zašto nam ne ide", zagrmio je vanjski savjetnik Borussije Dortmund, s kojom je kao igrač osvojio Ligu prvaka, a s Elfom i Euro.

Sammer je prije bio i sportski direktor Bayerna te sportski direktor DFB-a, pa zacijelo dobro poznaje situaciju u njemačkom nogometu.

Njemački reprezentativci nakon debakla u Katru Njemački reprezentativci nakon debakla u Katru (Foto: Afp)

"Šokiran sam i zapanjen kako se govori o ovoj ogromnoj krizi bez preuzimanja odgovornosti", upozorio je u Bildovu podcastu.

Njemačka je svoj posljednji trofej osvojila na Svjetskom prvenstvu 2014y. u Brazilu kada je u polufinala demolirala Selecao i u finalu pobijedila Messijevu Argentinu. Dvije godine poslije dospjela je do polufinala Eura, a onda pod vodstvom Joachima Loewa, za kojeg mnogi u Njemačkoj misle da je prekasno smijenjen s pozicije izbornika, slijedi pravi potop, koji se nastavio i pod izborničkom palicom Hansija Flicka.

Debakl za debaklom

Njemačka je ispala u skupini na dvama svjetskim prvenstvima zaredom, a na Euru je jedva prošla skupinu i ispala već u osmini bez ispaljenog metka protiv Engleske. U Ligi nacija također je pretrpjela debakl.

Neuspjesi su se nastavili i u prijateljskim utakmicama ove godine protiv Poljske, Kolumbije i Belgije. Jedino su uspjeli pobijediti Peru.

Sammer, koji je s Njemačkom postao europski prvak 1996. i na tom putu izbacio Hrvatsku u četvrtfinalu, siguran je da će povratak Elfa na stare staze slave biti jako težak.

Randal Kolo Muani i Daichi Kamada pred navijačima Eintrachta Drama u Frankfurtu: Najveća zvijezda stupila u štrajk, Nijemci traže 100 milijuna eura divider

"Ne moramo odmah sve osvojiti, ali moramo napraviti sve da se suparnici kao nekoć ponovno boje igrati protiv Njemačke jer znaju da ju je gotovo nemoguće pobijediti. Moramo se tome što brže vratiti."

Njemačka je domaćin Eura 2024., a dotad će odigrati još pet prijateljskih utakmica među kojima je i dvoboj s Francuskom, koju mnogi smatraju najvećim favoritom za osvajanja turnira, dok je Njemačka nakon više desetljeća, praktički otkako se igraju veliki turniri, ispala iz kruga realnih favorita.

Nogomet kao refleksija krize u društvu

Nekoć je Njemačka mogla na velike turnire poslati tri reprezentacije koje bi se borile za naslov prvaka, a danas teško može sastaviti i jednu solidnu momčad. Kako je moguće da se to dogodilo? To je očito malo dulji proces i nije se dogodio preko noći.

Mnogi će promatrači reći da je nogomet samo refleksija društva, a budući da je očigledno kako se njemačko društvo i država nalaze u prilično kompliciranoj situaciji, da u Njemačkoj više ništa nije isto kao što je nekoć bilo, onda ne treba previše čuditi kriza u koju je upao njemački nogomet, za koji se dugo mislilo da je nesalomljiv i najjači na svijetu.

Kada će i hoće li uopće njemački nogomet izići iz krize u koju je upao, doista je teško reći jer je očito da izbacuju sve manje klasnih nogometaša, a gotovo da i nemaju svjetskih klasa. Eto, i mlada njemačka reprezentacija ispala je odmah u skupini na nedavnom Euru. Kada se gubi u nizovima na svim frontama, slučajnosti nema i ne može je biti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider