Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Znanstveno dokazano

Najveći šok u povijesti svjetskih prvenstava: Amateri srušili "kraljeve nogometa"

Bili su jedni od favorita za osvajanje, a pali su protiv reprezentacije koja nije bila kompletna jer nisu svi igrači mogli dobiti slobodne dane na poslu.

Engleska - SAD 1950. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Svjetsko prvenstvo 1950. godine najviše se pamti po čuvenom Maracanazu, finalnoj utakmici u kojoj je Urugvaj pred prepunom Maracanom šokirao Brazil i postao svjetski prvak.

Ta se utakmica i danas smatra najvećom tragedijom brazilskog nogometa, ali to nije ni približno bilo najveće iznenađenje tog turnira.

Za najveći šok pobrinula se reprezentacija SAD-a koja je u skupini šokirala Engleze pobjedom 1:0. Prema američkoj statističkoj tvrtci Gracenote, radi se o najvećem šoku u povijesti Svjetskih prvenstava, prenosi CNN. Prema njihovim izračunima, SAD je u toj utakmici imao 9,5 posto šanse za pobjedu, a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ovakvo iznenađenje neće biti nadmašeno.

Amateri protiv ''kraljeva nogometa''

Englezi su tih godina bili smatrani ''kraljevima nogometa''; u periodu između Drugog svjetskog rata i prvog poslijeratnog Mundijala ostvarili su učinak od 23 pobjede, četiri poraza i tri remija. Bilo je to njihovo prvo Svjetsko prvenstvo nakon što na prethodna tri nisu nastupili zbog sukoba s FIFA-om, a glasili su za jednog od najvećih favorita turnira.

Reprezentacija SAD-a bila je sastavljena od poluprofesionalnih i amaterskih igrača, a neki reprezentativci čak nisu putovali na Svjetsko prvenstvo jer nisu mogli dobiti slobodne dane na poslu.

Međutim, Amerikanci, koji su o toj utakmici kasnije snimili i film, pobijedili su 1:0 golom Joea Gaetjensa u 38. minuti. Do kraja su odbili sve napade Engleza i razveselili publiku u Belo Horizonteu.

Šok koji je odjeknuo cijelim svijetom osim - Engleskom i SAD-om

Na stadionu je prvotno bilo 10.000 ljudi, ali kada se pročulo da Engleska gubi, do kraja utakmice skupilo ih se još nekoliko tisuća. Brazilci su zdušno navijali za Amerikance, ne samo jer su bili debeli autsajderi: tada je samo prvoplasirani u skupini prolazio dalje, a Brazilci su se nadali da Amerikanci mogu eliminirati Engleze i olakšati Selecau put do naslova.

To se na kraju i dogodilo: Englezi su nakon šoka u Belo Horizonteu izgubili u zadnjoj utakmici od Španjolske i neslavno se vratili sa svog prvog Mundijala.

Poznata priča kaže kako je engleski tisak objavio da je Engleska pobijedila 10:1, jer su mislili da se radi o tiskarskoj pogrešci. Zanimljiva je i priča o medijskom praćenju američke reprezentacije: pratio ih je samo jedan novinar i to u privatnom aranžmanu, budući da mu novine za koje je radio nisu htjele financirati put.

Tako je ovaj šok odjeknuo u svim državama koje su sudjelovale na SP-u osim, ironično, Engleskom i SAD-om. Pored toga što nisu vjerovali u poraz, Englezi su se više bavili kriketom budući da je isti dan njihova reprezentacija u tom sportu zabilježila prvi domaći poraz u povijesti.

U Rusiji ovo iznenađenje sigurno neće biti nadmašeno

Prema izračunima Gracenota, drugo najveće iznenađenje u povijesti bila je pobjeda Švicarske protiv kasnijeg prvaka Španjolske 2010. godine, dok je treća pobjeda Alžira protiv Njemačke 1982. godine.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji neće biti nadmašeno najveće iznenađenje u povijest. Najbliže se tome može približiti Srbija, kojoj Gracenote daje 10,7 posto šanse protiv Brazila.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider