Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nešto se kuha

Bayernov šef najavio velike promjene u Ligi prvaka: Tjedan nogometa po uzoru na Super Bowl

Glavni direktor Bayerna Karl-Heinz Rummenigge otkrio je kako bi mogla izgledati završnica Lige prvaka u skoroj budućnosti…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije tajna da UEFA pod pritiskom najvećih klubova priprema promjenu formata Lige prvaka.

Veliki klubovi konstantno prijete osnivanjem SuperLige pa je jasno da UEFA morati poduzeti neke korake kako bi ih senzibilizirala. Jasno, u pozadini je svega novac. Šuštavih papirića nikad dosta, najveći klubovi smatraju kako moraju zarađivati još više.

Kompromisno rješenje već je pronađeno, ali izgleda da nije do kraja razrađeno. Moguće su još neke promjene. Britanski The Times krajem je prošle godine došao do informacije da će se Liga prvaka od sezone 2024./2025. proširiti na 36 klubova. Trebalo bi biti šest skupina po šest klubova. Na taj način igrat će se više utakmica, što znači i veću zaradu. Finalisti bi trebali odigrati 17 utakmica.

Europsko udruženje profesionalnih klubova (ECA) navodno je već odobrilo promjenu formata, no čini se da još nije stavljena točka na tu priču.

To se da naslutiti po komentarima glavnog direktora Bayerna Karla-Heinza Rummeniggea. Naravno da je Bayern jedan od najutjecajnijih klubova u organizaciji. Kada govori njegov šef, to se pozorna sluša.

„UEFA smatra da bi utakmice Lige prvaka trebale biti atrakcija po uzoru na američki Super Bowl. Razmatra se 'tjedan nogometa', to mi dobro zvuči“, kazao je Kalle u razgovoru za klupsku FCB.tv.

Bayernov šef aludira na sustav natjecanja koji je korišten u završnici prošlosezonske Lige prvaka kada su se zbog koronakrize od četvrtfinala sve utakmice igrale u jednom gradu, Lisabonu. Kale predlaže da se ubuduće polufinala i finale igraju u istom gradu, također na jednu utakmicu.

„Kad se igra na jednu utakmicu, zanimljivije je. U tom slučaju pobjednik uzima sve, a poraženi je eliminiran, nema novu šansu u uzvratu. To podiže interes.“

Nekoć veliki napadač Bayerna smatra da najveći problem leži u početnoj fazi natjecanja.

„Grupna faza Lige prvaka prilično je dosadna“, istakao je Rummenigge, koji je u nekim prijašnjim intervjuima govorio kako je znao zaspati gledajući neke utakmice u skupini.

Smatra da je natjecanje po skupinama monotono i suviše predvidljivo te da bi ga trebalo promijeniti, no u razgovoru za FCB.tv nije ponudio prijedlog kako to napraviti, što ne znači da ga nema.

Moguće je da je mišljenja kako je još prerano za javno prezentiranje, ali čini se kako se nešto kuha. Utjecajni ljudi poput Rummeniggea malo kada iznose svoje stavove samo da bi nešto rekli.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider