Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
JEDNI SLAVE, DRUGI TUGUJU

Rijeka melje, Dinamo se vratio, Hajduk posustaje i ostaje mu samo još jedan adut

Proljetni dio SuperSport HNL-a nije mogao luđe započeti.

Hajduk - Livaja, Sahiti, Pukštas, Kleinheisler i Žaper (Foto: Vojko Bašić/Cropix)

Kako se sve brzo okrene opet je na svojoj koži osjetio splitski Hajduk, vlasnik neslužbene titule jesenskog prvaka. Sve je izgledalo bajno, stizala su pred nastavak sezone zvučna imena na Poljud, a onda im se, po tko zna koji put, dogodilo bolno otriježnjenje.

Rijeka je Splićanima zadala prilično bolan udarac na Poljudu koji su dodatno začinile ozljede nekolicine prvotimaca predvođene Markom Livajom, a potom je mršavi bod u Osijeku pokazao kako četiri prvenstvene utakmice u nizu bez pobjede ipak nisu slučajnost već ono što se naziralo, a to je kriza igre i rezultata.

Hajduk više nije na vrhu, zaostaje bodovno za Rijekom, a ako upišemo Dinamu bodove iz zaostale utakmice s Varaždinom, onda su Bijeli nominalno već na trećem mjestu. No, o tom potom.

Dinamo se ekspresno vratio

Dinamo se pak vratio, ne u Puli već na Maksimiru protiv, doduše posrnule, Gorice. Plavi su pokazali naznake povratka u formu, a dobili su i veliki vjetar od navijača sa sjeverne tribine koja je bila punija nego na nekim europskim ogledima ove sezone.

Ugodni vjetar u leđa je stigao i s juga, upravo zbog dva posrtaja do jučer prvog konkurenta. No jasno je kako ćemo do kraja prvenstva gledati borbu tri kluba za naslov.

Slavlje igrača Dinama Slavlje igrača Dinama (Foto: Damir Krajac/Cropix)

Rijeka je hit-momčad borbe za titulu

Rijeka ima sjajan niz od četiri pobjede od kojih su čak tri došle u posljednja dva tjedna. Rijeka je okrenula Goricu i Hajduk, a igrači Željka Sopića izgledaju puni samopouzdanja. U ta posljednja četiri susreta Riječani su zabili čak 11 pogodaka.

Za usporedbu, Hajduk ih je u isto toliko utakmica zabio tek tri. Splićani su imali i dosta teži raspored (Lokomotiva, Dinamo, Rijeka, Osijek), vjerojatno najteži mogući s tek jednim susretom pred svojim navijačima, no taj je podatak veliki problem za Hajduk.

Splitski klub zabio je ove sezone tek 27 golova. To je sedam manje od Dinama, ali čak 14 manje od Rijeke. To je manje čak i od Slaven Belupa. Može li se tako do naslova? Vjerojatno ne može, a bez Livaje će zabijanje golova biti još teže.

Rijeka izgleda u naponu snage, Dinamo u dobrom povratku u ono što se od njih očekuje, a Hajduku je ostao tek jedan jedini adut, a to je raspored. Uz uvjet da počnu zabijati golove.

Slavlje Riječana na Poljudu Slavlje Riječana na Poljudu (Foto: Božidar Vukičević/Cropix)

Hajduk samo tri derbija do kraja sezone

Pred Bijelima je dosta lakši niz nego onaj iz krizne posljednje četiri utakmice. Slaven Belupo doma, Rudeš i Varaždin u gostima, Istra 1961 doma. Potom slijedi gostovanje u Gorici te Lokomotiva na Poljudu. To je šestero protivnika uoči uskršnjeg derbija na Poljudu.

Ako Hajduk ne upiše 12 bodova u sljedeća četiri susreta, šampionske ambicije mogle bi biti pred krahom. A ako na Poljudu u sljedećem kolu ne padne Slaven Belupo, otvorit će se jasno pitanje treba li klub reagirati po pitanju ostanka trenera Karoglana, naravno ako je ambicija borba za naslov. Peta utakmica u nizu bez pobjede bila bi zbilja previše za takvu vrstu ambicije.

U tom istom razdoblju međusobno će se obračunati Dinamo i Rijeka na Maksimiru 25. veljače. Plavi će morati i u Osijek već kolo nakon toga. Riječani će do kraja sezone još dva puta igrati s Osijekom, baš kao i Dinamo koji dva puta igra protiv Rijeke.

Hajduk pak na Poljudu dočekuje Dinamo i Osijek, a mora tek na Rujevicu od većih derbija. I to je najveći, možda i jedini adut Hajduka u borbi za naslov u kojoj je pokazao ozbiljnu krizu na startu proljetnog dijela sezone.

Raspored do kraja sezone

Dinamo

Lokomotiva - Dinamo
Dinamo – Varaždin
Dinamo – Rijeka
Osijek – Dinamo

Dinamo – Slaven Belupo
Rudeš – Dinamo
Hajduk – Dinamo
Dinamo – Istra 1961
Gorica – Dinamo
Lokomotiva – Dinamo
Varaždin – Dinamo
Rijeka - Dinamo
Dinamo – Osijek

Slaven Belupo – Dinamo
Dinamo - Rudeš

Hajduk

Hajduk – Slaven Belupo
Rudeš – Hajduk
Varaždin – Hajduk
Hajduk – Istra 1961
Gorica – Hajduk
Hajduk – Lokomotiva
Hajduk – Dinamo
Rijeka – Hajduk
Hajduk – Osijek

Slaven Belupo – Hajduk
Hajduk – Rudeš
Hajduk – Varaždin
Istra 1961 – Hajduk
Hajduk – Gorica
Lokomotiva - Hajduk


Rijeka

Gorica - Rijeka
Rijeka - Lokomotiva
Dinamo - Rijeka
Rijeka - Varaždin
Rijeka - Osijek
Slaven Belupo – Rijeka
Rudeš – Rijeka
Rijeka – Hajduk
Istra 1961 - Rijeka
Rijeka – Gorica
Lokomotiva – Rijeka
Rijeka – Dinamo
Varaždin – Rijeka
Osijek – Rijeka
Rijeka – Slaven Belupo

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider