Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HNS ima plan B

Čačiću uzdrmana stolica uoči raspleta kvalifikacija: Neuspjeh bi bio koban

Hrvatsku čekaju dvije utakmice koje će odlučiti o plasmanu u Rusiju, a situacija nije bajna za izbornika Antu Čačića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kvalifikacijski put za Rusiju stigao je do posljednje akcije. Nakon Finske u petak i Ukrajine u ponedjeljak slavit ćemo ili tugovati. Ili možda iščekivati novu kvalifikacijsku rundu - baraž u studenom. Na dan okupljanja Vatrene je pogodio novi izostanak. Zbog ozljede aduktora otpao je Nikola Kalinić. Dejan Lovren također je "out" za Finsku, izbornik se još nada da bi mogao zaigrati u Kijevu.

"Plan je da se on u sljedeća dva, tri dana stavi u jedan tretman liječnički, da mu se ublaže ti bolovi, da se dovede u jedno optimalno stanje. Ako to bude tako onda će se priključiti. U protivnom neće", rekao je izbornik Ante Čačić.

Uz Lovrena, nema ni Borne Barišića, a već duže vrijeme ne igraju Ćorluka i Jedvaj. Izbornik je stoga iz mlade reprezentacije povukao stopera Red Bull Salzburga Duju Ćaletu Cara

"Bez obzira, rekao sam, i na ove poteškoće koje uvjetno imamo, imamo jedan roster igrača koji mogu odgovoriti onim našim ciljevima i zahtjevima, a to je da niti za jednu jotu ne odustajemo da s čelne pozicije odemo u Rusiju."

Veliki teret na leđima Pivarića i Mitrovića

Veliki obrambeni teret trebao bi pasti na leđa Josipa Pivarića i Mateja Mitrovića. Lijevi bek kijevskog Dinama siguran je da će moći odigrati obje utakmice, dok stoper Bešiktaša ne smatra da će mu problem biti manjak minutaže u klubu.

"Ja mislim da ćemo se mi uspjeti mobilizirati, staviti glave na okup i jednostavno sam uvjeren da će sve proći dobro i to je to'', rekao je Pivarić.

"Nemamo šta kalkulirati, moramo ići na dvije pobjede. Sad, ti nedostaci? Čujte, koga god izbornik stavi siguran sam da će dati svoj maksimum i da ćemo ići svi na pobjedu, tako da...'', rekao je Mitrović.

Je li problem kod Mitrovića slaba minutaža u Bešiktašu?

''Pa čujte, ja normalno treniram i čekam svoju priliku. Ja mislim da sam spreman."

Prije 10-ak dana izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović izjavio je kako postoji izbornički plan B ukoliko Čačić kiksa protiv Finske. Izborniku nije najbolje sjelo pitanje o tome ima li i on sam plan B?

"Ma, kakav plan B? Pa, mi idemo u Rusiju kao prva momčad. I to morate vjerovati. Optimizam je taj koji daje snagu. Stalno nešto podijeljeni, stalno neki B, neki C i tako dalje. Nema ni B niti C'', rekao je Čačić kojeg je cijela situacija vidno uzrujala.

Hoće li se Hrvatska plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

Ukupno glasova:

Čačić će teško preživjeti mogući posrtaj protiv Finske

"Dajte malo, gurajte malo, dajte malo. Je li problem moja glava? Važno je da Hrvatska ide u Rusiju. Nije bitno hoće li izbornik biti Čačić. Ako ne bude Čačić izbornik, znači da Hrvatska ne ide u Rusiju. I, što smo dobili? Novog izbornika.", rekao je Čačić koji vjeruje da se to neće dogoditi, a ponudio je i malo optimizma za kraj.

"Ono što je najvažnije, Hrvatska je na čelnoj poziciji, imamo do kraja dvije utakmice kao i sve ekipe u skupini. Znači, sve je u našim nogama i ne ovisimo zaista o nikome. Ovisimo samo o našoj igri, našem angažmanu."

Da ne ovisimo o nikome je točno, no ne ovise ni Island, Turska i Ukrajina. Nitko od vodećeg kvarteta ne treba pomoć drugih reprezentacija da bi vidio Rusiju. Bilo izravno, bilo kroz baraž. A to sigurno nije situacija koju bi Ante Čačić potpisao prije mjesec, dva. Pogotovo s hipotekom gostovanja u Kijevu u posljednjem kolu.

Hrvatska je kvalitetnija, ali...

Nogometni analitičar GOL-hr-a Ivica Medo otkrio je u razgovoru za Novu TV kako vjeruje da bi loš rezultat protiv Finske mogao presuditi Anti Čačiću, iako je Hrvatska kvalitetnija i izostanci u obrani ne bi trebali biti preveliki problem.

"U kvalifikacijama je u najvećem broju slučajeva Hrvatska prolazila. Na velikim turnirima nije bilo tako, u kvalifikacijama jest, ali bilo je slučajeva u kojima je Hrvatska ispala. Sjetimo se 2010. i ispadanja u srazu upravo s Ukrajinom."

Puno je ozlijeđenih, pogotovo u obrani.

"Problemi su veliki, ali Hrvatska je dosta kvalitetnija od Finske, to se ne bi trebalo osjetiti. Međutim, zadnji red je klimav, neki igrači malo igraju, neki imaju problema s ozljedama i to može biti problem.

Kakva je budućnost Čačića u slučaju kiksa protiv Finske?

"Mislim da plan B postoji, on će se vjerojatno aktivirati ako Hrvatska ne pobijedi Finsku. Ići s Čačićem, recimo s remijem, u Kijev, bi stvorilo lošu atmosferu. Šukeru je drag Čačić, ali mislim da mu je njegova koža draža i pokušat će nešto. Ići s Čačićem u ovakvoj situaciji bi bilo samoubojstvo.''
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider