Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pravila bez pravila

Real opet u središtu pažnje: U Atleticu rigaju vatru, pitanje koje podiže prašinu

Ostali su neki repovi s madridskog derbija Reala i Atletica u prošlom kolu španjolske lige…

Casemiro i Koke (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Nakon El Madrilena (0:0) u Atleticu rigaju vatru na suce. Rojiblancosi su se oglasili priopćenjem u kojem traže objašnjenje zašto sudac Martinez Manuera nije zatražio VAR nakon što je u 30. minuti Casemiro rukom u šesnaestercu Reala spriječio ubačaj Kokea.

Ukratko, u Atleticu su se požalili na različite kriterije pozivanja VAR-a i interpretacije namjernog igranja rukom, čime se, kako ističu u priopćenju, zbunjuju i akteri na travnjaku i gledatelji. Na utakmicama između Eibara i Seville te Villarreala i Valladolida suci su u sličnoj situaciji pozvali VAR, dok je sudac madridskog derbija ostao nijem i nije želio ni provjeriti situaciju.

Atletico se oglasio priopćenjem

Ne treba biti previše pronicljiv kako bi shvatili što u Atleticu žele reći. Ne jednom su istaknuli da kada je riječ o Realu, prečesto vrijede dvostruki kriteriji. Mnogi će podsjetiti na zadnjih nekoliko sezona u Ligi prvaka i teško shvatljivih sudačkih odluka koje su otišle na stranu Reala. Primjerice, igranje rukom Marcela protiv Bayerna koje su vidjeli svi osim sudaca na travnjaku, iako su čak trojica bila u neposrednoj blizini i motrili su situaciju iz svih kutova.

„Ne znam što da vam kažem, slična nam se situacija dogodila i prošle sezone protiv Barcelone. Ni ovaj put sudac nije vidio ili je mislio da nema namjere. Ali kako nema namjere kad je proširio obujam tijela i spriječio ubacivanje lopte pred gol?“ upitao se nakon utakmice trener Atletica Diego Simeone.

Sudačke interpretacije namjernog i nenamjernog igranja rukom, ili primjerice dosuđivanja jedanaesteraca i u isto vrijeme isključivanja igrača, jako su rastezljive, sve od slučaja do slučaja. Nogometaši i treneri zbunjeni su kao i gledatelji, ne zato što ne znaju pravila, nego zato jer nema jasnog, uobraženog pravila i ujednačenih kriterija. Naime, nitko ne zna što je namjerno igranje rukom, a što nije, odnosno nitko to ne može objasniti i dokazati.

Slobodno sudačko uvjerenje i rastezljive interpretacije pravila

Svjedoci smo da se u svim ligama i internacionalnim natjecanjima za iste ili slične situacije nekima sviraju, a drugima ne sviraju jedanaesterci. I obično su u analizama "eksperata" sve odluke ispravne, a jasno je da ne mogu biti. Jer ne mogu se na dvije ili više utakmice iste ili slične situacije dvojako tretirati. Ako mogu, onda pravila i nema, suci ih sami izmišljaju na licu mjesta. Slobodno sudačko uvjerenje potiče opravdanu sumnju kod navijača.

Vidimo da se to konstantno događa, svjedoci smo tomu gotovo svaki tjedan. Nije preteško uočiti da ishod sudačke odluke puno ovisi o tome kome se svira i kako se klubovi zovu. Nije mali broj onih koji će reći da rastezljiva interpretacija igranja rukom, kao i namjernog prekršaja u jedanaestercu, ostavlja mogućnost sucima da utječu na igru i u konačnici na krajnji rezultat.

Rani počeci korištenja VAR-a pokazuju da opet ima „rupa“ u formulaciji i korištenju. Primjerice, može biti ili ne biti sto puta jedanaesterac ako sudac ne želi pozvati VAR i provjeriti. Klasičan je primjer jedanaesterac dosuđen u finišu utakmice između Hoffenheima i Bayerna. I trener Bayerna Niko Kovač pošteno je priznao da on ne bi dosudio jedanaesterac. Ali Hoffenheim od toga nije imao nikakve koristi, izgubio je utakmicu.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider