Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svjetski prvaci u problemima

Real s Benzemom rastura, Francuska posrće: Bez pravog Pogbe i Griezmanna Tricolori nemaju kreaciju

Karim Benzema najveći je kandidat za osvajanje Zlatne lopte i sljedeće sezone postat će prvi kapetan Real Madrida, no u dresu francuske reprezentacije zasad nema toliko uspjeha…

Francuska nogometna reprezentacija (Foto: Afp)

Najveći kandidat za Zlatnu loptu Karim Benzema nije se pretjerano proslavio sinoć protiv Hrvatske, a ni u prethodnim utakmicama novog izdanja Lige nacija, kao ni cijela francuska reprezentacija.

Tricolori su u četiri utakmice skupili samo dva boda i posljednji su na ljestvici skupine A te su izgubili matematičke šanse braniti naslov prvaka. Dapače, Francuzi će se u posljednje dvije rujanske utakmice grčevito boriti za ostanak u elitnom društvu.

Francuzi u problemima 

Benzema je odigrao tri kompletne utakmice, samo je protiv Hrvatske u Splitu ostao na klupi. Postigao je jedan pogodak, i to protiv Danske u prvoj utakmici, koju je Francuska izgubila na Stade de Franceu 2:1.

Benzema nije ni blizu tako uspješan s francuskom reprezentacijom kao s Real Madridom. Štoviše, Tricolorima je bolje išlo bez Benzeme. Ne izgleda logično, ali tako govore rezultati.

Sažetak utakmice Danska - Hrvatska 0:1

Kada je izbačen iz reprezentacije zbog poznatog „slučaja Valbuena“, Francuzi su bez njega postali viceprvaci Europe 2016. i svjetski prvaci 2018., a čim se vratio doživjeli su havariju na prošlom Euru.

S Benzemom u momčadi Francuska je loše prolazila i prije nego što je izbačen iz reprezentacije. Na Euru 2008. ispala je u skupini, dok na SP-u 2010. nije nastupio. Sljedeća dva turnira bio je u momčadi. Na Euru 2012. i SP-u 2014. dogurali su do četvrtfinala. Kad se sve zbroji, za Tricolore skromni rezultati.

Doduše, Francuska je s njim u momčadi osvojila prošlu Ligu nacija, ali to je ipak natjecanje drugog reda. Činjenica je da Tricolori ne igraju pretjerano dobro, barem za svoje standarde, tamo još od Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Benzemine afere

U jeku velike Benzemine ucjenjivačke afere prije nekoliko godina, u Francuskoj je prevladavalo mišljenje da je Benzema vinovnik loše atmosfere u momčadi. Oko Benzeme godinama su se lijepile afere. I u Parizu, i u Madridu.

Kada se napokon činilo da se smirio, pokazao je tračak svojeg przničkog karakter sklonom svađama u ožujku 2020.

Mbappe protiv Erlića VIDEO Jedan od poteza utakmice: Erlić zaustavio Mbappea malim, ali važnim dodirom divider

Tada je izazvao skandal, doduše manji, nazvavši u jednom intervjuu reprezentativnog kolegu Oliviera Girouda „kartingom“, dok je sebe proglasio "Formulom 1“. Aluzija je jasna.

Didier Deschamps dugo ga nije zvao u reprezentaciju, nekih šest godina, no promijenio je mišljenje uoči Eura 2021. Rezultat je bio porazan, Francuska je ispala već u osmini finala od Švicarske.

Pogba i Griezmann ključevi francuske kreacije

Kako to da Francuska već duže vrijeme ne igra na razini svjetskih prvaka, je li doista tako moćna kako se predstavljalo, pati li od nedostatka kreativaca i ekstraklasa u sredini terena, te jesu li Paul Pogba i Antoine Griezmann bili krucijalni igrači šampionske momčadi i ključevi francuske imaginacije i kreacije, a za koje nemaju adekvatne zamjene u razdoblju kada su njih dvojica jako pali i posve su izvan iz forme?

Luka Modrić i Kylian Mbappe VIDEO Modrić zagrlio Mbappea u tunelu, Španjolci otkrili što ga je pitao divider

Sve su to pitanja za raspravu i problemi s kojim se mora suočiti francuski izbornik nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva u Kataru. U Francuskoj vlada velika zabrinutost, a Deschamps je sve češće na meti kritika.

Činjenica je da se Francuska jako muči s igrom bez Pogbe i Griezmanna, naravno, kada su pravoj formi. Njih dvojica imali su u ulogu svojevrsnih playmakera, razigravača cijele momčadi. Za igru Deschampsovih šampionskih Tricolora bili su od neprocjenjive važnosti.

Nema lepršavosti i imaginacije, sve na silu

Griezmann je poseban igrač, nije klasični napadač, više je "fantazista" starog kova, dok je Pogba držao vezu, iznosio i donosio loptu. Bez njih dvojice Francuska nema lepršavosti i neke posebne imaginacije. Barem je moj dojam takav. Francuska sada nema tu klasu u smislu organizacije igre. Tricolori uglavnom igraju nekako na silu, sve preko Mbappea, a on ne može uvijek sam.

Benzema zasad nema pretjerane sreće s Tricolorima, ali zato ga bjesomučno ide u dresu Real Madrida.

U Kraljevskom klubu na momčadskoj razini osvojio je sve što se može osvojiti, a kako trenutačno stvari stoje, na dohvat ruke je od Zlatne lopte. Budući da se Svjetsko prvenstvo neće uzimati u obzir jer se igra krajem godine, mali su izgledi, skoro nikakvi, da ga netko nadmaši. Nakon odlaska Cristiana Ronalda iz Reala, Benzema je potpuno raširio krila i golgeterski eksplodirao.

Benzema će biti prvi kapetan Reala i glavni kandidat za Zlatnu loptu

Iako je ove sezone na terenu već djelovao i ponašao se kao neprikosnoveni lider kraljevske momčadi, sljedeće sezone to će i službeno postati.

Marcelovim odlaskom Benzema postaje igrač s najvećim stažem u trenutačnoj momčadi Reala. Već se zna da će postati prvi kapetan i tako krenuti stopama Raula, Casillasa, Ramosa i zadnjeg kapetana Marcela.

Benzema će također biti prvi napadač na poziciji prvog kapetana nakon Raula, s kojim se poklopio u svojoj prvoj sezoni u Realu nakon dolaska iz Lyona. Na mjesto drugog kapetana doći će Nacho, a treći i četvrti kapetan bit će Luka Modrić i Dani Carvajal.

Benzema će već 10. kolovoza u finalu europskog Superkupa, gdje Real igra protiv Eintrachta, imati priliku osvojiti prvi trofej kao glavni kapetan Reala. Što će Francuska napraviti na Svjetskom prvenstvu, to ćemo tek vidjeti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider