Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kap koja je prelila čašu

Otkriveni detalji odluke: Ovo su razlozi zbog kojih Ronaldo želi otići

Ronaldo već duže vrijeme razmišlja o odlasku iz Reala, a optužbe za utaju poreza bile su kap koja je prelila čašu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Vijest o odlasku Cristiana Ronalda iz Real Madrida odjeknula je poput bombe. Portugalska A Bola lansirala je veliku priču koja se proširila po cijelom svijetu, a po kojoj Ronaldo odlazi zbog optužbi za utaju poreza.

Da se ne radi samo o senzacionalističkim glasinama potvrdila je španjolska Marca, list blizak Realu, koji piše kako je Ronaldovo nezadovoljstvo istinito i da ozbiljno razmišlja o odlasku. As, još jedan list blizak Realu, piše kako je Ronaldo odlučio napustiti Real još prije finala Lige prvaka u Cardiffu, ali ga je njegov agent Jorge Mendes uvjerio da s tom informacijom ne izlazi u javnost uoči najveće utakmice sezone.

Optužba o utaji poreza bila je samo kap koja je prelila čašu, a nakon nje Ronaldo je odlučio da više ne želi igrati u Španjolskoj. Real pokušava smiriti situaciju i nagovoriti svoju najveću zvijezdu na ostanak, ali ne svjesni su da ne mogu zadržati nikoga protiv njegove volje, pa tako ni Ronalda.

Bijesni Ronaldo ne osjeća se zaštićeno

Prema Ronaldovom mišljenju problemi s porezom nisu njegova krivnja te smatra da je sve radio u skladu sa zakonom. Iako je Real nakon optužbi priopćenjem stao iza svog igrača, Ronaldo osjeća da ga klub nije adekvatno zaštitio.

''Ronaldo je odlučio da više neće igrati u Španjolskoj. Vjeruje da je oštećen zbog optužbe za utaju poreza, a da ga nitko ne brani. On to neće reći, ali ne osjeća da ga je Real zaštitio'', otkrio je Marci portugalski novinar Nano Luz kojeg se smatra jednim od najboljih poznavatelja Ronaldove situacije.

Iako Luz nije htio ići u detalje, problem je nastao zbog ''Beckhamovog zakona'' koji je uveden nakon što je engleska nogometna superzvijezda došla u Real Madrid. Radi se o poreznoj iznimci koja omogućuje stranim radnicima neplaćanje poreza na zaradu izvan Španjolske. Upravo je ona privukla u Španjolsku brojne nogometne zvijezde koje, osim od nogometa, zarađuju veliki novac i od korištenja prava na svoje ime koje im omogućuje unosne sponzorske ugovore.

Ronaldo krivi Real za probleme sa zakonom

Međutim, ''Beckhamov zakon'' nakon zadnje reforme 2014. više ne uključuje profesionalne sportaše. Real je to pokušao riješiti tako što je Ronaldu nekoliko dana uoči promjene zakona isplatio 78 milijuna eura za globalna prava na korištenje njegovog imena u periodu između 2011. i 2014. te još 64 milijuna za sljedećih pet godina.

Upravo zbog zarade od prava na korištenje imena u periodu između 2011. i 2014. Ronaldo se našao na optuženičkoj klupi, a optužba kaže da je prekršio četiri zakona te da je dužan 14,7 milijuna eura. Ronaldo smatra da je za njegove probleme sa zakonom kriv Real, a sebe vidi kao žrtvu koja je nepravedno optužena, zbog čega je ljut i na španjolske institucije.

Ljutnja na Real i španjolske vlasti glavni su razlozi Ronaldove odluke koja je, po svemu sudeći, vrlo ozbiljna. U španjolskim medijima već su krenule špekulacije o njegovom budućem klubu i odšteti koju će Real dobiti i čini se da je oproštaj od Ronalda već počeo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider