Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Presing melje Barcu

Rakitić još uvijek opasno živi: Barcin "krivac za sve" opet na udaru, El Clasico će sve reći

Nedavno se pisalo da je Barca odustala od prodaje hrvatskog veznjaka, no jasno je da će puno toga ovisiti o ishodu El Clasica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelona je odigrala 2:2 na zahtjevnom gostovanju u San Sebastianu četiri dana prije El Clasica. U sjeni kontroverznih sudačkih odluka i burnih polemika ostale su analize utakmice.

Barcelona opet nije briljirala, kao, uostalom, ni u nekim prethodnim utakmicama, ponajprije u Madridu protiv Atletica, no ovaj put je izgubila bodove, iako je odigrala bolje nego protiv Rojiblancosa. Kad se osvoje tri boda, pobjedi se ne gleda u zube. Kad se kiksa, sve se secira.

I katalonski mediji priznaju da je Real Sociedad odigrao odličnu utakmicu. Slobodno se može reći da su Baski nadigrali Katalonce. Ako se pogleda statistika, jasno ćemo vidjeti da su bili bolji. I to u gotovo svim statističkim rubrikama, čak i u posjedu lopte, što se Barci rijetko događa.

Rakitić na udaru kritika

Katalonski mediji listom ističu da je Barcin srednji red opet podbacio. Najlošije recenzije od igrača u polju dobili su Sergio Busquets i Ivan Rakitić, koji je igrao do 79. utakmice. Sport je, primjerice, obojici dao lošiju ocjenu nego vrataru Ter Stegenu, koji je kiksao kod drugog gola. U istoj akciji Rakitić je zakasnio zatvoriti igrača koji je ubacio loptu pred vrata Barcelone.

Ističe se da Busquets i Rakitić nisu mogli pratiti žestoki ritam koji je nametnuo vezni red Sociedada. Baski su lomili Barcu visokim presingom, nisu joj dali da razvije svoju igru kratkih dodavanja, bili su rastrčani i izrazito agresivni.

gol expired Barcelona puca od bijesa uoči El Clasica: Veliki skandal i sramota, Real čeka pakao divider

Sociedad je igrao slično kao Roma i Liverpool u onim čuvenim utakmicama kada su Barcu potukli do nogu i izbacili je iz Lige prvaka. Barca se teško nosi s takvim suparnicima, to je već svima jasno. Ta spoznaja brine katalonske medije i navijače jer su svjesni da će u nokaut-fazi Lige prvaka doći i znatno jači suparnici od Sociedada.

Ako pogledamo cijelu sezonu, pa i puno dalje, vidljivo je da je Barca jako ovisna o svojem napadu, ponajprije o inspiraciji Lionela Messija. Čim on odigra ispod svoje razine, Barcelona ima problema. Na Anoeti Barcin napad uopće nije bio tako loš, postigli su dva gola iz praktički tri izglednije šanse.

Presing melje Barcu

Griezmann i Suarez upisali su golove, a Messi asistenciju. Argentinac je bio dobro pokrivan i nije se pretjerano istakao. No kada napad zabije dva gola, od veznog reda i obrane se očekuje da to sačuva. Da je Barca pobijedila, igra bi se opet pomela pod tepih.

Međutim, Barca nije slavila, štoviše Sociedad je bio opasniji i bliži punom plijenu, pa u prvi plan iskaču manjkavosti njezine igre. Unatoč nanizanim pobjedama u zadnje vrijeme, vidljivo je da igra nije blistava. Trenutačna situacija neodoljivo podsjeća na prošlu sezonu, kada je Barca pobjeđivala u prvom dijelu sezone, no u zraku je ostalo visjeti puno upitnika.

gol expired Šarić odigrao veliku partiju i upisao rekord karijere, Dončić se ozlijedio divider

I sada je dojam da bi se Katalonci mogli raspasti kada nalete na dovoljno kvalitetnog suparnika koji je kadar cijelu utakmicu juriti u petoj brzini. Ako joj Real Sociedad može stvoriti ovakve probleme, što bi joj tek napravili najjači suparnici, recimo Liverpool?

Stoga će biti jako zanimljivo vidjeti kako će se Real postaviti u El Clasicu i kako će Barca uzvratiti. Njezini najljući suparnici iz sezonu u sezonu primjenjuju isti recept i ona prečesto ne uspijeva naći izlaz. Nisu je na taj način potukli samo Roma i Liverpool, sjetite se teških poraza u Ligi prvaka od Atletica, PSG-a i Juventusa. U tih pet utakmica Barca je primila čak 16 golova i nijednom nije zabila.

Vezni red i obrana štekaju

Žestoke kritike na račun igre srednjeg reda Barcelone traju još od teškog poraza na Anfieldu. I prije te utakmice duboko se sumnjalo, a nakon nje više nije bilo dileme. Katalonski mediji opisivali su vezni red sporohodnim, tromim i neokretnim u odnosu na rastrčane suparnike. Odmah nakon bolnog prizemljenja u Liverpoolu, bilo je jasno da će netko morati platiti cijenu.

Iako bi prema formi u posljednje dvije godine Busquets trebao biti najveći kandidat za odstrel, visoku cijenu platio je Rakitić. Hrvatski veznjak bez milosti je izbačen iz udarne postave. Čak mu je otvoreno poručeno preko medija da aktivnije potraži novi klub.

Međutim, u nogometu se nerijetko preko noći događaju kopernikanski obrati. Rakitiću je svanulo kada je Brazilac Arthur ispao iz sastava. Prvo se mislilo da je u pitanju ozljeda, a poslije su prostrujale glasine da se radi o spolnoj bolesti.

gol expired Usman u spektakularnom okršaju slomio čeljust Covingtonu i obranio titulu prvaka, Australac makedonskih korijena uzeo UFC pojas divider

Kako god, Rakitić je opet dobio šansu i Barcelona je zaredala s četiri pobjede u nizu. Iako je nemalo pretjerano reći da je Barca pobjeđivala zahvaljujući hrvatskom veznjaku, odnos katalonskih medija, pa posljedično i čelnika Barcelone, prema njemu se značajno promijenio u svega dva tjedna.

Loše ocjene

Naravno da su bitnu ulogu odigrali i navijači koji su mu priređivali ovacije svaki put kada je napuštao travnjak. A uprava i trener oduvijek opipavaju navijački puls i često se okreću u smjeru vjetra koji puše s tribina. No stigla je utakmica s Real Sociedadom i opet su na vidjelo izašle Barcelonine slabosti.

„Simptomi nade koje je pokazao u zadnjim utakmicama, okopnili su na Anoeti“, piše Sport, koji je Rakitiću i Busquetsu udijelio mršavu četvorku, što je vrlo slaba ocjena.

Čak je i Ter Stegen dobio peticu, iako je izravan krivac za drugi gol, dok se Rakitić ističe kao sukrivac jer mu je Monreal pobjegao na boku i uputio oštru loptu pred vrata. U sličnom tonu piše i Mundo Deportivo. Tribuna, vrlo popularni portal među navijačima Barcelone, dao je još oštrije recenzije hrvatskom veznjaku.

gol expired Atletico nakon više od mjesec dana slavio u Primeri i skočio na ljestvici divider

„Arthur je izvan stroja pa je Ernesto Valverde morao dati šansu veznjacima koji su grijali klupu na početku sezone. Nažalost, Rakitić se nije snašao na Anoeti. Hrvatski nogometaš dao je samo 31 točan pas, dok je u isto vrijeme izgubio čak 13 lopti“, piše Tribuna koja je podjednako kritična i prema Busquetsu, ali je senatoru Barcelone ipak dala nešto veću ocjenu.

Rakitiću 5, a Busquetsu 5,5. Lošije je ocijenjen samo Ter Stegen koji je dobio 4,5, dok je najbolje ocijenjen Gerard Pique sa sedmicom.

Sve će ovisiti o ishodu El Clasica

Sofascore također je valorizirao igru Barcinih veznjaka lošim ocjenama. Rakitić je dobio 6,2, De Jong 6,8, a Busquets 6,9. Od Rakitića je lošije ocijenjen samo Ter Stegen koji je dobio 6,0. Njih dvojica najlošije su ocjenjeni igrači utakmice.

Sve navedeno govori da se Rakitić ne može opustiti ni na sekundu. Kako je došao u milost tako opet može pasti u nemilost. I Sport i Mundo ističu da mu je sezona poput „roller coastera“: čas je dole, čas je gore, pa opet dole.

Nedavno se pisalo da je Barca odustala od prodaje hrvatskog veznjaka, no jasno je da će puno toga ovisiti o ishodu El Clasica. Ako Barcelona upiše pobjedu, Rakitić ni neće morati odigrati nešto briljantno da mu se značajno popravi situacija.

gol expired Poznati polufinalni parovi Svjetskog klupskog prvenstva: Evo na koga ide Liverpool divider

Ako usput i pruži dojmljivu partiju, pozicija će mu biti zacementirana. U slučaju Barcine pobjede protiv Reala, Katalonci će na praznike otići sretni i zadovoljni, a kad je tako, ne priča se puno o dojmu. Ako se dogodi suprotno, ako Real slavi u El Clasicu i još nadigra Barcelonu, opet će se otvarati stare rane. Budući da je Rakitić često bio Pedro u tim raspravama, lako se može predvidjeti kakve bi bile kritike.

Možemo se kladiti da će malo tko primijetiti da Rakitić i ne može biti u bogzna kakvoj formi budući da je glavninu sezone proveo na klupi. Busquetsa će se uvijek malo poštedjeti i lukavo zaobići, dok se Rakitiću često traži dlaka u jajetu.

Ivan treba kontinuitet igara da bi se vratio u staru formu, no na Camp Nouu nikada nije bilo previše strpljenja, a često ni pravde. Rakitić još uvijek opasno živi i mora na sve biti spreman.


Rezultati by SofaScore

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider