Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čeka se ždrijeb

Puno Hrvata u nokaut fazi Lige prvaka: Modrić posebna priča, fascinantne brojke kapetana Vatrenih

Tko nastavlja put prema finalu Lige prvaka, tko su junaci i tragičari, te kako su prošli hrvatski nogometaši...

Sinoć je trebalo biti završeno natjecanje u Ligi prvaka. Kažemo trebalo jer utakmica Atalante i Villarreala zbog snježnog nevremena odgođena je za danas. I ona će donijeti posljednjeg putnika u osminu finala. No, sve ostalo je poznato. Tko nastavlja put prema svetom gralu, tko su junaci i tragičari, te kako su prošli hrvatski nogometaši donosi Saša Lugonjić.

Natjecanje po skupinama Lige prvaka za veliku većinu nogometnih zaljubljenika ipak je zagrijavanje za one prave stvari, koje kreću od nokaut faze.

Pa, pogledajmo tko se do tih pravih stvari probio. Kao pobjednici skupina osminu finala izborili su redom: Manchester City, Liverpool, Ajax, Real Madrid, Bayern, Manchester United, Lille i Juventus. Dok će kao drugoplasirani u nokaut fazu: Paris Saint Germain, Atletico, Sporting Lisabon, Inter, Benfica, netko od dvojca Villarreal – Atalanta, Red Bull Salzburg, te Chelsea.

Ždrijeb parova osmine finala bit će u ponedjeljak točno u podne, a u osmini finala ne mogu se sastati klubovi iz iste države niti klubovi koji su bili u istoj skupini.

Čak desetorica hrvatskih nogometaša mogla bi na proljeće igrati u najelitnijem klupskom natjecanju. U osminu finala prošli su Modrić, Perišić, Brozović, Kovačić, Vrsaljko, Grbić, Stanišić, te Red Bullov tandem Sučić – Šimić. Iako mladi napadač igra za juniorsku ekipu, debitirao je i za prvu momčad u ovom natjecanju. Deseti bi mogao biti Mario Pašalić, pobijedi li Atalanta večeras Villarreal.

Posebna priča ponovno je Luka Modrić. U posljednjoj utakmici protiv Intera upisao je 100. nastup u Ligi prvaka, što nije uspjelo ni jednom hrvatskom nogometašu prije njega. Ovo mu je već 11. plasman u nokaut fazu Lige prvaka. 10 ih je izborio s Realom, a jedan još u dresu Tottenhama.

A, nogometaš koji je na poseban način obilježio grupnu fazu napadač je Ajaxa Sebastien Haller. 27-ogodišnji reprezentativac Obale Bjelokosti postigao je 10 pogodaka i do njih stigao najbrže u povijesti. Također, zabio je u svakoj od 6 utakmica, što je prije njega uspjelo tek Cristianu Ronaldu.

Najbliži Hallerovi pratitelji na ljestvici strijelac su Robert Lewandowski, Mohamed Salah i Leipzigov Christopher Nkunku.

Klubovi Hallera, Lewandowskog i Salaha jedini su sa svih 6 pobjeda završili grupnu fazu. Najbolju gol razliku imao je bavarski div. Čak +19.

U njihovu moć na najbolniji način uvjerila se Barcelona, koja je najveće razočaranje ove sezone. Čak tri utakmice u grupi izgubili su sa po 3:0, te prvi put od 2000. nisu prošli skupinu. U posljednjih 6 sezona imaju čak 10 poraza s tri ili više pogodaka razlike i jasno je da je ova sezona samo kulminacija višegodišnjeg pada Barcelone u Ligi prvaka.

Možda će im više po mjeri biti Europska liga, u kojoj će Katalonci na proljeće igrati. I mogući su protivnik Dinama, ukoliko modri završe drugi u svojoj skupini. Osim Barcelone, tu su još Leipzig, Porto, Borussia, Šerif, Villarreal ili Atalanta, te Sevilla i Zenit.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider