Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
i hrvatska ima predstavnika

Odlazi zadnji igrač iz ere prije šeika: Momčad Man Cityja iz njegova debija danas izgleda nestvarno

Bili su to ludi dani u Manchester Cityju. Klub koji se mučio s financijskim problemima preko noći je postao neviđeno bogat, a istog dana kada su sjeli u urede, novi vlasnici doveli su spektakularno pojačanje - prvo od mnogih. Samo jedan igrač kojeg su zatekli u momčadi preživio je sve rošade...

Man City na Kompanyjevu debiju (Foto: homecrowd.io) (Foto: homecrowd.io)

"Svi su mi govorili da ne pucam, ali nisam došao ovako daleko u karijeri da bi mi mlađi igrači govorili smijem li pucati", rekao je Vincent Kompany nakon što je zavukao onu bombu u rašlje Leicesterova gola i trasirao Manchester Cityju put prema naslovu prvaka.

Nakon utakmice i Pep Guardiola priznao je da je od svog kapetana očekivao da, umjesto da potegne s više od 20 metara, doda loptu na stranu. Međutim, ako se netko može oglušiti na stroge Pepove taktičke zamisli i odigrati nešto na svoju ruku, to je Kompany, bez ikakvog pretjerivanja Cityjeva legenda.

Kompany je nakon nove berbe trofeja objavio da napušta klub nakon 11 godina. Man City će tako ostati bez posljednjeg igrača koji je stigao u klub prije dolaska šeika Mansoura bin Zayeda i njegovih petrodolara.

Sastav koji najbolje pokazuje koliki je put City prešao u zadnjih 11 godina

Kompany je stigao iz HSV-a 2008. za 10,5 milijuna eura, svega nekoliko dana prije prodaje kluba koji se tada nalazio u financijskim problemima. S novim vlasnicima stigli su nepresušni izvori petrodolara, a Kompany je bio jedini igrač koji je – sve do kraja ove sezone i isteka ugovora - preživio sve rošade i milijarde vrijedna ulaganja u pojačanja. 

Dug je put od prosječne premierligaške momčadi do elite, pa je tako i tadašnji sastav Građana bio itekako manje glamurozan od današnje megamomčadi. Kompany je debitirao protiv West Hama 24. kolovoza 2008. u drugom kolu Premierlige, a prvih 11 Cityja iz te utakmice danas, kada smo već navikli da na raspolaganju imaju praktički dvije momčadi, djeluje pomalo nestvarno.

Man City istrčao je u sljedećem sastavu: Joe Hart, Vedran Ćorluka, Micah Richards, Tal Ben Haim, Michael Ball, Stephen Ireland, Kompany, Michael Johnson, Elano, Martin Petrov, Daniel Sturridge. Kao zamjene ušli su Dietmar Hamman, Kelvin Etuhu i Ched Evans. S klupe ih je vodio trenutačno nezaposleni menadžer Mark Hughes.

Ćorluka prvi otišao, Robinho prvi stigao

Zanimljivo, Kompany je tada još igrao u veznom redu, a tek će kasnije napraviti tranziciju u obranu, s kojom će doći i kapetanska traka koju je nosio od 2011. godine. Man City u toj je utakmici slavio s 3:0: dvostruki strijelac bio je Elano, a jedan pogodak dodao je Sturridge.

Osim Kompanyja, u Cityju su se iz te momčadi duže zadržali još Micah Richards, koji je ''preživio'' sve do 2015., i Joe Hart, koji je nakon nekoliko posudbi ljetos potpisao za Burnley. Ben Haim, Ball, Elano i Sturridge otišli su na kraju sezone, a tek godinu duže zadržali su se Ireland i Petrov. Ipak, prvi koji je napustio City iz te postave bio je – Vedran Ćorluka.

Točno tjedan dana nakon Kompanyjeva debija Man City je službeno dobio nove vlasnike. Bio je to zadnji dan prijelaznog roka; Ćorluka je tog jutra potpisao za Tottenham, a nešto kasnije, 10-ak minuta prije ponoći nakon samo nekoliko sati pod novim vlasnicima, dogovoreno je prvo veliko pojačanje – Robinho.

''Navijači su se vozili oko stadiona i trubili, bilo je nezamislivo da City potroši 32 milijuna funti na jednog igrača. Samo godinu ranije toliko je vrijedila cijela momčad'', prisjetio se počasni predsjednik Bernard Halford, koji je preminuo ove godine.

Cityjevi novi vlasnici širom su otvorili novčanik već u zimskom prijelaznom roku, a nakon Robinha stigla je još cijela vojska skupih pojačanja. Etihad je često bio pravi kolodvor; teško se uopće prisjetiti tko je sve igrao za City u posljednjih 11 godina, ali jedno ime uvijek je bilo tu – Vincent Kompany, koji će karijeru nastaviti u neobičnoj ulozi trenera igrača u svom Anderlechtu, klubu u kojem je počeo karijeru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider