Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tu je sve počelo

Neobičan okršaj najstarijih klubova svijeta: Kako je stvoren nogomet na Boxing Day

Tradicija nogometa na Boxing Day stara je gotovo koliko i sam nogomet.

Sandygate Road, najstariji stadion na svijetu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nogomet na Boxing Day, u Hrvatskoj poznat kao blagdan svetog Stjepana, jedna je od najpoznatijih tradicija engleskog nogometa koja svake godine privlači milijune gledatelja pred male ekrane. U većini prvenstava tog se dana ne igra, zbog čega su fanovi nogometa iz cijelog svijeta ''osuđeni'' na gledanje Premierlige.

Kao i mnogi drugi događaji, nogomet na Boxing day je, prije glamura i milijuna koji se danas vrte, imao vrlo skromne početke. Tradicija nogometa na ovaj blagdan počela je još davne 1860. godine kada je zabilježena prva utakmica na Boxing Day – nju su odigrali Sheffield FC i njihov gradski rival Hallam, najstariji i drugi najstariji klub na svijetu.

Hallamu je to bila prva godina postojanja; nastali su kako bi gradski rival osnovan tri godine ranije dobio nekakvu konkurenciju. Dotad su igrači Sheffielda igrali samo međusobno po raznim ključevima: oženjeni protiv neoženjenih, igrači s prezimenima na A do M protiv ostalih…

Najstariji klubovi ispisali povijest na najstarijem stadionu

Hallam je ušao u povijest i kao prvi klub koji je osvojio neko nogometno natjecanje. 1867. osvojili su Youdan Cup, a trofej se još nalazi u vitrinama danas poluprofesionalnog kluba. Ni Sheffield danas nije ni blizu Premierlige: najstariji klub na svijetu, čiji je nadimak jednostavno ''Klub'', igra u osmom rangu engleskog nogometa.

U prvoj utakmici ikad odigranoj na Boxing Day prevladalo je iskustvo starijeg Sheffielda koji je slavio s 2:0, iako je igrao s manje igrača od Hallama! Utakmica je odigrana na Sandygate Roadu, stadionu na kojem Hallam i danas igra, a ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji stadion na svijetu.

Uspostavom Engleske nogometne lige 1888. godine ova se tradicija nastavila 5:0 pobjedom slavne momčadi Derby Countyja protiv Preston North Enda. Utakmica je privukla 9.000 gledatelja što se u to vrijeme smatralo odličnom posjetom. Sve do 1957. utakmice su se igrale i na Božić, a klubovi su često igrali na oba dana. Everton je 1888. čak odigrao dvije utakmice na Božić i zatim još jednu na Boxing Day!

Engleska tradicija sportskih događaja u blagdansko vrijeme ne odnosi se samo na nogomet, a takvi su događaji već od ranih dana bilo vrlo popularni. S vremenom se tradicija proširila cijelim svijetom; danas je to globalni spektakl i dan koji je debelo zaokružen na kalendaru svakog obožavatelja nogometa.

Utakmice na Boxing Day 2017.:

13:30
Tottenham – Southampton

16:00
Bournemouth - West Ham
Chelsea - Brighton
Huddersfield - Stoke
Manchester United - Burnley
Watford - Leicester
WBA - Everton

18:30
Liverpool - Swansea
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider