Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vruća tema u Španjolskoj

Provokacija u središtu Madrida: Čovjek koji je stvorio veliku Barcu diže kosu navijačima Reala, Messi pregovara s ljutim rivalom

U Španjolskoj se proširila glasina da Lionel Messi pregovara s PSG-om…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Opasno se primiče datum kada će Lionel Messi moći slobodno pregovarati s potencijalnim novim poslodavcima. Messijev ugovor s Barcelonom istječe naljeto, a po pravilima može slobodno pregovarati s drugim klubovima šest mjeseci prije isteka ugovora.

Neki tvrdi da je Messi već počeo s pregovorima preko svojih zastupnika. O vezama s Manchester Cityjem napisani su traktati, a sada je na red došao i Paris SG.

Sinoć je novinar popularne televizijske emisije El Chiringuto Quim Domenech utvrdio da se Messijev otac i menadžer Jorge Messi sastao u Barceloni s Kataranima koji zastupaju francuski klub.

Messi pregovara s PSG-om?

Messijev otac odmah se javio i demantirao tu informaciju.
„Još jedna lažna informacija. Ja sam u Argentini od devetog mjeseca“, objavio je Jorge Messi na svojem profilu na Instagramu.

Što je istina, teško je reći. Možda se Messijev otac doista nije sastao s Kataranima, ali to ne znači da to nije mogao napraviti netko iz njegova menadžerskog tima. Za Messija radi cijela četa.

gol expired Popularni youtuber u snimci izvrijeđao McGregora, spomenuo mu suprugu i ponudio novac koji će teško odbiti divider

Uglavnom, priča se zakotrljala, a potencirana je jučerašnjim ždrijebom drugog kruga Lige prvaka. Kao što je poznato, kuglice su spojile PSG i Barcelonu. Na uobičajenim komentarima izvlačenja igrači PSG-a nisu mogli izbjeći pitanja o Messiju. Na pitanje dolazi li Messi u PSG, Marquinhos dao je simptomatičnu izjavu.

„Vidjet ćemo“, odvratio je Brazilac i dolio ulje na vatru. Po tom odgovoru moglo bi se zaključiti da se nešto događa.

„Trenutačno smo rivali u klubovima i reprezentacijama. On je sjajan igrač, svi znamo za što je sposoban. Vidjet ćemo što će se dogoditi.“

O međusobnom okršaju u osmini finala kaže:

„Bit će to veliki meč, Barca i Messi su veliki izazov za nas“, zaključio je Marquinhos.

Barca reže plaće igračima

Podsjećamo da je Neymar nedavno izjavio kako će sve učiniti da sljedeće ljeto opet igra s Messijem i da je siguran da će uspjeti. Nije naveo klub, ali nije baš izvjesno da bi to mogla biti Barcelona.
Katalonci su u financijskim problemima, u petak je pao dogovor s igračima o smanjenju plaća za ovu sezonu. Kumulativno će biti smanjenje za 122 milijuna eura. Taj će iznos Barca nadoknaditi igračima u sljedećih pet godina bez obzira na to hoće li biti u klubu.

U kontekstu te informacije, teško da si Barca može priuštiti još jedno golemo opterećenje za platnu bilancu u vidu Neymara. Puno toga govori da bi se prije moglo dogoditi da se Messi priključi Neymaru u PSG-u.

Zasad je sve u zraku, svi čekaju izbore za novog predsjednika Barcelone, koji će se održati 24. siječnja. Nakon toga trebalo bi biti puno toga jasnije.

Provokacija u središtu Madrida

Zanimljiva informacija stiže iz Madrida. U blizini Santiago Bernabeua osvanuo je golemi plakat na jednom neboderu s provokativnim natpisom i likom Joana Laporte, bivšim predsjednikom Barcelone i jednim od glavnih kandidata na predstojećim izborima.

„Želim te vidjeti opet“, uz fotografiju Laporte stoji natpis na plakatu.

Laporta je započeo užurbanu kampanju. Barcelona ima dosta navijača i u Madridu, a Laporta im je na ovaj način poslao poruku. To je ujedno i određena provokacija Realovim navijačima, kojima Laporta nije ostao u dobrom sjećanju. Dapače, zbog raznih razloga Laporta je omražen u španjolskoj prijestolnici. Upravo je pod njegovim vodstvom počeo novi uzlet Barcelone.

gol expired Polufinale donosi i plasman na Svjetsko prvenstvo: Znate li koliko dugo rukometašice čekaju? divider

Nakon nekoliko godina velike kriza Laporta je po dolasku na mjesto predsjednika 2003. doveo Ronaldinha i preokrenuo Barcin negativni kurs te ju vratio na pobjedničku stazu. Naposljetku je postao najuspješniji Barcin predsjednik u povijesti. U sedam godina osvojio je dvije Lige prvaka i četiri španjolska prvenstva.

Glavni kandidati za novog predsjednika 

Međutim, otišao je s funkcije uz kontroverze. Optuživan je za korupciju i loše poslovanje, ostavio je Barcelonu u velikim dugovima, tako da u Kataloniji ima puno poštovatelja, ali i protivnika.

Laporta je izjavio da želi i očekuje Messijev ostanak u Barceloni te da ga vidi na čelu nove renesanse blaugrane. Slične izjave dao je i Laportin najveći suparnik Victor Font. Teško je reći jesu li sto posto iskreni ili samo taktiziraju jer si ne žele napraviti antipropagandu, s obzirom na to da je Messi još uvijek omiljen među navijačima Barcelone.

Neki kandidati nisu istog mišljenja, tvrde da je Messija trebalo prodati još ljetos. Ovako Barcelona može ostati bez ikakve odštete, a ostaje opterećena njegovom ogromnom plaćom, koja se vrti oko 100 milijuna eura bruto godišnje.

Ono što se čini izvjesnim jest to da Barcelona kod produljenja ugovora neće moći Messiju ponuditi istovjetne financijske uvjete. Sve su glasnije poruke da će Messi morati pristati na smanjenje plaće. To je jedan dio problema. Drugi je da Messi želi pobjednički projekt, odnosno sastavljanje jake momčadi koja bi opet mogla napasti sve trofeje.

Može li Laporta nabaviti lovu?

Kako to izvesti kada je jasno da je klub u velikim financijskim problemima? Hoće li s novim predsjednikom stići i novi izvori financiranja? Teško, ali ne i nemoguće. Politika je oduvijek igrala značajnu ulogu kada su u pitanju najveći španjolski klubovi. Banke su u prošlosti na skrivene političke migove znale odobravati goleme kredite i Realu i Barceloni.

Laporta je važna figura na političkoj sceni Katalonije, jedan je od najglasnijih boraca za neovisnost Katalonije, a taj pokret ima velike simpatije Katalonaca, ali i pokude Madriđana, koji i zbog toga ne mogu smisliti Laportu.

Laportin utjecaj u katalonskoj politici je popriličan, no i potpuno su nove okolnosti. Koronakriza je puno toga promijenila, pitanje je što donosi bliska budućnost, a kamoli nešto dalja. Ekonomska situacija potpuno je neizvjesna, to je svima jasno.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider