Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Doveli dva Hrvata

Prošle godine osvojili prvenstvo, a sada su "kanta za napucavanje": Još ne znaju za pobjedu

Aktualni prvak Švicarske, Zürich, trenutačno je posljednja momčad prvenstva.

Zurich - PSV (Foto: Afp)

Nogometaši Züricha prošle su sezone priredili veliko iznenađenje. Nakon 13 godina osvojili su naslov prvaka Švicarske, prekinuvši tako višegodišnju dominaciju Basela i Young Boysa.

Ostavili su velike rivale na desetak bodova razlike, a onda je uslijedio neobjašnjivi pad. Puno se očekivalo od Züricha ove sezone, ali malo je reći da igraju ispod svake razine očekivanja.

Posljednja su momčad švicarske Superlige, osvojili su tek pet bodova, za prvenstvenu pobjedu još uvijek ne znaju, a nažalost ni u Europi nisu ništa bolji.

Kanta za napucavanje u Europi

Postali su "kanta za napucavanje" u skupini Europske lige s Arsenalom, PSV-om i Bodo/Glimtom. U četiri odigrana kola nisu osvojili ni boda, uvjerljivo su posljednja momčad skupine, a u samo dva ogleda s PSV-om primili su ni manje ni više nego - 10 komada!

Već na početku sezone nogometaši Züricha dobili su šamar.  Young Boysi su im utrpali četiri komada, a ni ždrijeb Lige prvaka nije imao milosti za njih. Kuglice su ih spojile s azerbajdžanskim Qarabagom, koji ih je izbacio iz elitnog klupskog natjecanja.

Natjecanje su nastavili u Europskoj ligi, uspješno preskočivši Linfield i Hearts, ali to su im bile i ostale jedine pobjede ove sezone, zasad. Naravno, ako se ne računa pobjeda u švicarskom Kupu protiv niželigaša Chama.

Novi trener na premijeri dobio pet komada

Cijenu loših rezultata platio je njemački strateg Franco Foda, koji je momčad preuzeo početkom ove sezone. Naslijedio je na klupi Andrea Breitenreitera, koji nije mogao odoljeti pozivu iz njemačke Bundeslige, odnosno pozivu Hoffenheima.

Nažalost po švicarsku momčad, Foda je opako podbacio. Izdržao je 18 utakmica na klupi, a od toga je upisao čak deset poraza. Kada su čelnici Züricha vidjeli da je vrag odnio šalu, smijenili su Fodu i nakon kraćeg prijelaznog razdoblja doveli Boa Henriksena.

Sergej Jakirović VIDEO Sramotne scene u BiH: Tučnjava u Trebinju nakon utakmice Zrinjskog, napadnut i Jakirović? divider

Norveški je stručnjak imao užasnu premijeru, pet je komada dobio od PSV-a u Europskoj ligi, ali je bolja vremena najavio remijem protiv Young Boysa u švicarskom prvenstvu.

No, što se ustvari dogodilo s Zürichom?

Ne tako davno ispali su iz elitnog razreda, bilo je to 2017. godine, ali uspjeli su se ekspresno vratiti. Tavorili su potom u donjem dijelu ljestvice, osvajali sedmo ili osmo mjesto, boreći se tako za ostanak u društvu najboljih.

Nisu oni bezazlena momčad u okvirima švicarskog nogometa, sveukupno su 13 puta osvajali naslov prvaka, plus deset Kupova, ali malo je tko očekivao takav ekspresni uzlet.

Ostali bez golgetera, doveli dva Hrvata

Osvojili su protekle sezone naslov prvaka s Hrvatom u momčadi, dali su minutažu zaboravljenoj zvijezdi Dinama, Anti Ćoriću, koji se ondje nije dugo zadržao. Proveo je tek jednu sezonu na posudbi i vratio se u matičnu Romu.

No, nije bio jedini koji je napustio Zürich. Prodali su Wilfrieda Gnota u engleski Leeds za 4,5 milijuna eura, a još nekolicina igrača napustila je klub bez eura odštete. Istekao je ugovor i Assanu Ceesayu, koji je "ugradio" čak 22 pogotka u pohodu na titulu prvaka.

Luka Modrić Navijači Reala se naslađuju: Pogledajte kako je Modrić "školovao" mladu zvijedu Barce divider

Pokušali su to nadomjestiti s nekoliko novih igrača, stigla su i dva Hrvata, Ivan Santini i Nikola Katić. Samo za jednog igrača plaćena je odšteta, pola milijuna je isplaćeno za Cheicka Condea, dok za dva nogometaša nisu poznati uvjeti dolaska.

Slijede li Zürichu bolja vremena, tek ćemo saznati. Remi protiv vodećeg Young Boysa daje vjeru u bolje sutra, ali jedno je sigurno, u prvenstvu moraju početi pobjeđivati.

U suprotnom, ostanak u ligi mogao bi doći pod pitanje, i to samo godinu dana nakon osvajanja titule...

Tablica Superliga

Standings provided by Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider