Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Prijelomna točka derbija i možda prvenstva: Obrana ili promašaj sezone? Napadač kojeg Dinamo žarko želi srušio Rijekine snove

Dinamo je pobjedom na Rujevici napravio veliki korak k obrani naslova prvaka, no nije još sve gotovo…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Modri su na Rujevici iščupali jako važnu pobjedu. Možda vrijednu naslova prvaka. 

Ako Dinamo na kraju obrani naslov, jedan od ključnih detalja cijelog prvenstva zacijelo će biti situacija iz 62. minute derbija. Obrana ili promašaj sezone? Uvjetno rečeno, najviše u smislu važnosti.

Obrana ili promašaj sezone?

Rijeka je vodila 1:0, a Josip Drmić izašao je sam ispred Dominika Livakovića, malo iskosa s desne strane. Bili su praktički oči u oči.

Drmić je pucao desnom vanjskom, lopta je u luku letjela prema praznim vratima, no ipak je zamalo preletjela gredu. Modri su mogli odahnuti.

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 1:0 (Čerin)

Da je Rijeka povela 2:0, teško da bi Dinamo uspio preokrenuti, iako ni to ne treba isključiti jer Rijeka je protiv Dinama znala ispustiti i veće prednosti.

Kako god, suci nisu dosudili korner za Rijeku, ali ostaje dojam da je Livaković stopalom ili gležnjem ipak malo dodirnuo loptu, dovoljno da ode preko vrata, a ne u mrežu.

Je li Livaković dirao loptu?

Ako je Livaković dirao loptu, a teško je decidirano reći da jest, a da se ne pogleda usporena snimka, može se reći da je tom obranom spasio Modre i omogućio im da se izvuku iz škripca te naposljetku potpuno preokrenu utakmicu.

Bez obzira na to je li Livaković dirao loptu ili nije, Drmić je promašio šansu prvenstva u smislu važnosti i što je taj gol mogao značiti. Zabio je Drmić puno golova Dinamu, dobrim dijelom i je zbog toga na meti Modrih, spekulira se da bi mogao prijeći u Maksimir u ljetnom prijelaznom roku, no ovaj put nije uspio.

Drmić će dugo sanjati tu šansu, zacijelo i Rijekin trener Goran Tomić, koji ju je spomenuo nakon utakmice. 

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 1:1 (Emreli)



U svakom slučaju, ta šansa je bila prijelomna točka derbija i mogućnosti da Rijeka ostane u utrci za naslov prvaka. Ovako su joj ostale šanse koje se mjere u promilima.

Kako to često u nogometu biva, jedan detalj može presuditi utakmicu, ali i bitno utjecati na ishod cijele sezone.

Presretni Željko Kopić nakon utakmice čvrsto je zagrlio Mahira Emrelija, azerbajdžanskog napadača koji je stigao u Maksimir u zimskom prijelaznom roku.

Emreli proradio u najvažnijem trenutku

Azer je proradio u pravo vrijeme. Da je birao, nije mogao bolje izabrati kada će zabiti prvijenac za Dinamo. Možda se i taj gol pokaže kao jedan od najvažnijih.

Modrima je protiv Rijeke najteže otvoriti bravu, a kada to naprave, drugi gol pada gotovo sam od sebe. I ovaj se put to nepisano pravilo pokazalo točnim.

HNL golovi: Rijeka - Dinamo 1:2 (Ademi)

Riječani se redovito uspaniče kada im Dinamo postigne prvi pogodak. Jamačno su se mnogi kladili da će Dinamo zabiti jer se vidjelo da gol naprosto visi u zraku. Arijan Ademi zapečatio je šampionske snove Rijeke i trasirao put svojoj momčadi do jako važne pobjede. Kapetan Dinama još jednom je pokazao koliko znači Modrima.

Tri velika derbija, sve je još moguće

Rijeka je otpala iz utrke, ali Osijek i možda Hajduk još mogu ugroziti Dinamo. I Osijek i Hajduk teškom mukom su došli do pobjeda u ovom kolu. Hajduk protiv Šibenika na Poljudu, Osijek protiv Slavena u Koprivnici. Tko zna, možda im te jako teško izvojevane pobjede daju dodatno gorivo u iscrpljene motore.

Dinamo je napravio veliki korak naprijed na Rujevici, to je sasvim jasno, no još ga očekuju tri derbija s izravnim suparnicima; dva okršaja s Hajdukom i jedan s Osijekom. U pitanju je devet bodova koji mogu biti presudni. Dakako da su Modri veliki favoriti, ali ništa još nije gotovo.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider