Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TKO VISOKO LETI...

Prije samo par godina bili su prvaci, rušili West Ham i igrali Europu, a danas primaju 19 pogodaka u susretu treće lige

Rumunjska Astra Giurgiu klub je koji je doživio neopisiv pad u samo par godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sjećate li se početka druge sezone Slavena Bilića na klupi West Ham Uniteda, tj ljeta 2016. godine? Doživio je tada šokantnu eliminaciju u kvalifikacijama za Europsku ligu. Bolji od njegove momčadi tada su bili igrači rumunjskog prvaka, Astre Giurgiu.

Europsko proljeće 2017. godine

Ušla je tada ta rumunjska momčad u skupine drugog najjače UEFA natjecanja, prošla dalje te je eliminirana tek u nokaut fazi od Genta. Sve u svemu, pokazali su puno toga i činilo se da rumunjska ima lijepu nogometnu priču.

Iako nisu više uzeli titulu, izgledala je Astra dobro sve do pandemije COVID-19, kad su upali u financijske probleme. Najviše se prije toga ističe finale Kupa 2019. godine.

Spomenuti problemi rezultirali su time da igrače nisu plaćali, pa je dio njih napustio klub, no svejedno su 2021. godine dogurali do finala Kupa, gdje je nakon produžetaka bolja od njih bila Universitatea. I tu je onda došao krah.

Financijski krah i dno treće lige

Vlasnik kluba Ioan Niculae (procijenjen na 700 milijuna eura) nedugo prije toga završio je na pet godina u zatvoru zbog pranja novca, a klub je na kraju sezone izbačen u niži rang. 

Nažalost po njih, drugoligašku sezonu započeli su zbog dugova s -20 bodova te su istu završili s -1 te ispali u treći rang. A ono što se tamo događa je teško opisati.

Nakon pet odigranih kola, Astra je bez bodova te imaju gol razliku 0:48. Posebno bolno izgleda posljednji poraz, na gostovanju kod Arsenal Tunarija, gdje su izgubili 19:0.

Teško je zamisliti što se trenutno događa u nekad stabilnom europskom klubu, budući da je dojam kako bi momčad skupljena sa igrališta vjerojatno protiv jednog trećeligaša prošla bolje od spomenutih 19:0. Kakvi igrači nastupaju za Astru i što se događa, nažalost ne znamo, vidimo samo to što nam je dostupno.

Astra je klub star 101 godinu, a kao takav bi bilo velika šteta da se ugasi ili nestane. No, teško je očekivati neki spas u skorije vrijeme, posebno kad vidimo kako trenutni rezultati izgledaju.

A ne tako davno s njihovog terena pobjedu nisu uspjeli odnijeti spomenuti West Ham, ali niti velika AS Roma.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider