Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
počivao u miru

Preminuo heroj jedne od najvećih nogometnih tragedija

Gregg je bio jedan od junaka zrakoplovne nesreće u kojoj su poginule 23 osobe, među kojima i osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni vratar Manchester Uniteda Harry Gregg (87), koji je preživio zrakoplovnu nesreću svoje ekipe u Münchenu 1958. godine, preminuo je u 87. godini.

Gregg je bio jedan od junaka zrakoplovne nesreće u kojoj su poginule 23 osobe, među kojima i osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik. Gregg je nakon nesreće uspio iz zrakoplova izvući nekoliko ljudi te im spasiti živote.

Tragedija se dogodila 6. veljače 1958. godine u 15:04 na minhenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu.

Nogometaši Manchester Uniteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu prvaka. Susret je završio s 3:3, a ManU prošao je dalje jer je u prvom susretu slavio s 2:1.

Avion je sletio u München kako bi dopunio gorivo. Dvaput su pokušali uzletjeti, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku. S obzirom na to da je padao gusti snijeg, većina putnika mislila je da ih čeka noć u Münchenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Matt Busby nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Kapetan Thain preuzeo je odgovornost, no zrakoplov je izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika, 21 osoba poginula je na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici. Poginulo je osam Unitedovih nogometaša, dva trenera i tajnik, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Gregg je spasio suigrače Bobbyja Charltona, Jackieja Blanchflowera i Dennisa Violleta, teško ozlijeđenog trenera Matta Busbyja, kao i Veru Lukić, trudnu suprugu jugoslavenskog diplomata i njezinu malu kćer Vesnu.

"S velikom žalošću javljajmo kako je umro Harry Gregg, junak Manchester Uniteda i Sjeverne Irske," objavili su iz njegove fondacije, koja je osnovana 2015. godine kako bi potaknula mlade ljude da se bave sportom.

"Preminuo je u bolnici u krugu obitelji," dodali su.

Gregg je u to doba bio jedan od najboljih vratara na svijetu, a ManU kupio ga je 1957. od Doncaster Roversa za 23.000 funta, što je bio svjetski rekord za jednog vratara.

Za Crvene vragove branio je devet godina te skupio 247 nastupa, kao i 25 nastupa za reprezentaciju Sjeverne Irske. Za svoje zasluge i hrabrost koju je pokazao Gregg je dobio titulu viteza u Velikoj Britaniji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider