Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kao udar groma

Italija oplakuje jednog od najboljih igrača u povijesti: Odveo Cagliari do naslova prvaka

Talijanski nogomet oplakuje jednog od svojih najvećih prvaka. Luigi "Gigi" Riva preminuo je u 79. godini od srčanog udara.

Gigi Riva i Pele na Svjetskom prvenstvu 1970. u Meksiku (Foto: Guliver Image)

Najbolji strijelac u povijesti talijanske nogometne reprezentacije Luigi "Gigi" Riva preminuo je u 79. godini od srčanog udara, objavio je Talijanski nogometni savez (FIGC).

Talijanski nogomet oplakuje jednog od svojih najvećih prvaka. Luigi "Gigi" Riva preminuo je u 79. godini od srčanog udara.

Riva je u ponedjeljak hospitaliziran na kardiološkom odjelu u bolnici Brotzu u Cagliariju nakon što je kolabirao kod kuće. Bolnica je poslijepodne objavila kako se Rivino stanje popravlja, međutim navečer je doživio novi udar koji je bio smrtonosan.

Gigi Riva, poznatiji i kao Rombo di Tuono ('grom'), najbolji je strijelac u povijesti Azzurra s 35 golova u 42 nastupa između 1965. i 1974. Iza njega je Giuseppe Meazza s 33 gola, dok je Silvio Piola zabio 30 golova.

"Šokiran sam i duboko ožalošćen. Talijanski je nogomet u žalosti, Gigi Riva utjelovio je mit o slobodnom čovjeku i izvanrednom nogometašu. Njegov ponos, njegova klasa i njegov osjećaj za pravdu ujedinili su generacije i milijune ljudi. Rombo di Tuono svoju je izvanrednu karijeru sportaša i menadžera povezao s Azzurrima, zahvaljujući njemu osvojili smo Europsko prvenstvo 1968. i Svjetsko prvenstvo 2006. Oni koji su poput mene imali sreću poznavati ga danas gube prijatelja," kazao je predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina.

Bio je dio talijanske momčadi koja je osvojila Europsko prvenstvo 1968., a također je igrao na Svjetskom prvenstvu 1970. kada su bili srebrni iza Brazila predvođenog Peleom.

Riva je gotovo cijelu svoju klupsku karijeru igrao za Cagliari i bio je najbolji strijelac u povijesti kluba s 208 golova u 378 nastupa. Bio je tri puta najbolji strijelac Serie A. Kao najbolji napadač lige s 21 golom, Riva je 1970. odveo Cagliari do prvog i jedinog naslova prvaka Italije. Nakon osvojenog prvenstva u listopadu iste godine dobio je nadimak Grom, a nadjenuo mu ga je čuveni talijanski novinar Gianni Brera kada je potopio Inter na San Siru s dva gola.

Nakon završetka igračke karijere obnašao je niz funkcija u Cagliariju, bio je predsjednik kluba (1986. - 1987), a bio je i počasni predsjednik kluba od 2019. do svoje smrti.

Bio je menadžer talijanske reprezentacije od 1990. do 2013. te dio stožera Marcella Lippija kada su Azzurri osvojili Svjetsko prvenstvo 2006. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider