Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
počivao u miru

Preminuo Ante Pavlović, jedan od utemeljitelja modernog HNS-a i direktor Dinama iz 1982.

U Zagrebu je u 89. godini preminuo Ante Pavlović, jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih hrvatskih nogometnih djelatnika.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ante Pavlović je dao značajan obol odigravanju povijesne utakmice hrvatske reprezentacije, protiv SAD-a, 17. listopada 1990.

Rođen je u Metkoviću 5. srpnja 1933. godine, a njegova natjecateljska nogometna karijera prekinuta je 1953. zbog ozljede. Bio je to njegov početak uspona kao nogometnog djelatnika koji je ostavio dubok trag na hrvatskom nogometu.

Od 1962. obnašao je dužnost tajnika Saveza. Dao je veliki doprinos izgradnji sportske infrastrukture u Zagrebu, kao i razvoju malog i ženskog nogometa u Hrvatskoj. Utemeljio je brojna natjecanja, turnire i nagrade te razvijao odnose s Hrvatima u dijaspori.

Nakon dvadeset godina na mjestu tajnika Saveza, 1982. godine prešao je na poziciju upravnog direktora Dinama, s kojim je osvojio prvenstvo Jugoslavije.

Krajem osamdesetih obnašao je dužnost glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije, gdje je ostao do 1991. godine. U to vrijeme dao je i značajan doprinos osamostaljenju Hrvatskog nogometnog saveza.

U HNS se vratio 1992. godine na funkciju savjetnika. Kasnije je bio vršitelj dužnosti glavnog tajnika Saveza, te član Izvršnog odbora 1995. i 1996. godine.

Između ostalih nagrada dobitnik je HNS-ovog Trofeja podmlatka, nacionalnog odlikovanja Red Danice Hrvatske, državne nagrade za sport Franjo Bučar i prestižnog Uefinog odlikovanja Smaragdni red časti, a 2018. godine proglašen je prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider