Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Puno se trošilo

Najjača, najzanimljivija i najbogatija liga svijeta: U novoj sezoni pratimo tri Hrvata

Počinje najjača, najzanimljivija i najbogatija nogometna liga na svijetu: engleski Premier liga. U njoj su ove sezone i trojica hrvatskih nogometaša. Pogledajte tko je najviše trošio ovoga ljeta, tko su favoriti za naslov i kako kotira hrvatska trojka.

Galerija Stipe Sladoljev, videozid - 1 Stipe Sladoljev, videozid - 2 Stipe Sladoljev, videozid - 3 Stipe Sladoljev, videozid - 4

I ove sezone englesku Premier ligu s napetošću će pratiti i hrvatska publika, a posebno kroz trojicu naših nogometaša: Matea Kovačića u Chelseaju, debitanta Ivana Perišića u Tottenhamu te Nikolu Vlašića u West Hamu. Tim više što nas ove godine čeka: Svjetsko prvenstvo.

Kovačićev vrhunski status zasad nije upitan, a svi čekamo kako će se snaći Perišić i Vlašić.

Pa evo kako su prošli kroz pripreme. Chelsea je odigrao pet ljetnih utakmica. Kovačić je odigrao 180 minuta ili 40 posto, a u konkretnoj statistici imao je: jednu asistenciju. Perišić je u četiri Tottenhamove utakmice skupio 105 minuta ili 30-ak posto. A West Ham je odigrao čak sedam utakmica, a Vlašić je skupio 159 minuta ili 25 posto, i postigao jedan pogodak.

Trent Alexander Arnold Dnevnik jednog fantazista (1): Red nervoze, red euforije i devet milijuna fanatika divider

I dok je Perišić u Premier ligu stigao bez odštete, ovo su najskuplji transferi u Engleskoj ovoga ljeta, zasad. Izdvaja se urugvajski napadač Darwin Nunez, kojega je Liverpool doveo iz Benfice, za 75 milijuna eura. Ostale četiri najveće odštete su vrlo blizu. Erling Haaland iz Borussije u Manchester City: 60 milijuna eura. Brazilac Richarlison iz Evertona u Tottenham: 58 milijuna. Pa zatim jedan stoper: Argentinac Lisandro Martinez iz Ajaxa u Manchester United: 57 milijuna. I onda opet napadač: Raheem Sterling iz Cityja u Chelsea: 56 milijuna eura.

Chelsea najviše trošio, City u plusu

A ako pogledamo koji klub je do sada najviše trošio, odgovor je - Chelsea: 121 milijun eura više nego što je zaradio! Slijedi ga Arsenal, pa zatim (možda) izenađenja: West Ham i novi premierligaš Nottingham Forrest s 90 milijuna eura, te novi bogataš na mapi, Newcastle, sa 66 milijuna eura.

A ako se pitate "gdje je tu notorni potrošač Manchester City", odgovor je: u plusu! Naime, prodajom Sterlinga, Jesusa i ostalih, prvaci su ovoga ljeta (zasad) više zaradili nego trošili, i to: 50 milijuna eura.

A za kraj: tko će biti novi prvak? Prema svim prognozama: opet nas čeka utrka u dvoje. Prvak City ima oko 56 posto izgleda, a doprvak Liverpool oko 26 posto. Svi ostali daleko su iza: zajedno imaju oko 18 posto izgleda.

Neizvjesnije u HNL-u nego u Bundesligi i Ligue 1

Recimo i da ovog petka osim Premier lige počinju i prvenstva Njemačke i Francuske, ali tu je borba za naslov vrlo izvjesna. Bayern i Paris St-Germain imaju između 80 i 90 posto izgleda za novu titulu!

Za kraj smo dodali i Dinamo, koji u ovom trenutku ima oko: 58 posto izgleda. Pa ako po ničem drugom, barem po tom kriteriju, neizvjesnosti: HNL je znatno bliži Premier ligi nego što su to Njemačka i Francuska.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider