Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"
Nogomet
Treneri iz HNL-a znaju čovjeka

Čudesna priča o uspjehu: Kako je ekspert za klađenje doveo mali klub na prag Premierlige?

Na mitskom Wembleyu, u utakmici od 200 milijuna funti, sutra će se za ulazak u Premierligu boriti dva mrska rivala iz zapadnog Londona. I dok priča Fulhama po ničemu ne odudara od standardnog puta engleskog drugoligaša, ona Brentfordova - itekako je posebna.

Hoće li dio elitnog razreda engleskog nogometa u sljedećoj sezoni biti maleni Brentford? Odluka o tome pada sutra, ali na strani kluba iz zapadnog Londona bit će simpatije većine neutralnih promatrača.

Klub koji u prvoligaškom društvu nije bio 73 godine, revoluciju je napravio statističko-analitičkim pristupom nogometu. A u Brentfordov pristup iz prve su se ruke uvjerila i dvojica trenera iz naše lige.

gol expired Je li ovo namještaljka godine? Pogledajte kako je izgledala utakmica koja je izazvala veliki skandal divider

Valdas Dambrauskas, trener Gorice:

"Ako se sjećate kada je prije 10 godina izašao film Moneyball s Bradom Pittom u kojem ćete naći priču o Oakland Athleticsu - baseball ekipi i načinu na koji su slagali momčad i pobjeđivali velike favorite, velike klubove bez novca, već samo s inovativnim idejama utemeljenima na statistici po kojoj su dovodili igrače. Brentfordova priča je upravo ista ta priča samo u nogometu."

Fizičar i stručnjak za klađenje

Valdas Dambrauskas svoje je prve trenerske korake napravio upravo u Brentfordovoj akademiji, baš u vrijeme kada je klub preuzimao najzaslužniji čovjek za njegov procvat - vlasnik Matthew Benham. Ovaj diplomirani fizičar s Oxforda početkom tisućljeća shvatio je da mu brojke idu toliko dobro da je na račun statistike bogato zarađivao kao profesionalni kladioničar.

A kada se Brentford 2012. našao na rubu bankrota, tavoreći u prosječnosti engleske 3. lige, Benham je odlučio kupiti klub za koji navija od svoje 11. godine. I podrediti ga onome u čemu je bio najjači - brojkama.

Valdas Dambrauskas, trener Gorice:

"On je razvio statističke mjere poput xG-a, odnosno očekivanih golova. Takve stvari koristi u Brentfordu jako opsežno, imaju i svoj program po kojem izabiru pojačanja po statističkoj obradi nastupa i nikada ne preplaćuju igrače, ali pronalaze one za koje nitko drugi ne vjeruje da mogu igrati na najvišem nivou. Ali oni dođu u Brentford, igraju, donesu rezultat i onda se prodaju u milijunskim iznosima velikim klubovima."

A to nije jedini razlog zašto navijači Pčela obožavaju svog vlasnika, kaže nam BBC-jev novinar koji već godinama izvještava o Brentfordu.

Sasvim običan tip

Phil Parry, sportski novinar BBC-a u Londonu:

"Ne gura se u prvi plan, on nije jedan od onih vlasnika klubova koji se gura u medije, koji je u centru pozornosti. Njega bi, da vas odvedem na sada već stari stadion nakon utakmice u jedan od pubova na sva 4 kuta stadiona - vjerojatno bi ga vidjeli tamo kako razgovara s nekim, kao obični navijač."

gol expired Lovren pokazao brutalno isklesani torzo i izazvao Salaha: "Gdje si, Mo?" divider

Koji je 2015.-e kada su analize pokazale da u protekih 10 godina nijedan igrač iz akademije nije uspio debitirati za prvu momčad, uglavnom zato jer su one najtalentiranije otimali bogatiji susjedi Chelsea i Fulham, jednostavno odlučio ukinuti akademiju i štedjeti milijun i pol funti na godinu. Tako Brentford uz prvu ekipu ima još samo B momčad koja služi kao razvojni pogon za igrače mlađe od 23 godine. A trener te momčadi umalo je postao današnji trener Istre - Ivan Prelec.

Ivan Prelec, trener Istre

"Ušao sam u uži krug od 50 trenera. Nakon toga prvi put išao sam u London na razgovor i nakon tog razgovora sam ušao u finale, gdje su birali između mene i još jednog trenera. Otišao sam na još jedan sastanak u London i na kraju su se odlučili za tog drugog trenera."

Unatoč tome, Prelec je ostao oduševljen koliko se detaljno razgovaralo o njegovoj viziji i stilu igre, kao i koliko su mu kvalitetno predstavili način funkcioniranja kluba kojem rezultat - nije glavno mjerilo.

Izgradili novi stadion

Ivan Prelec, trener Istre:

"Imaju jedan sustav na temelju kojeg prate određene koeficijente u toku utakmice i na temelju tih koeficijenata donose zaključak bez obzira na rezultat u toj jednoj utakmici. Oni zapravo gledaju s obzirom na to koliko su šansi stvorili, udaraca na gol imali, koliko je tih udaraca zaista bilo opasno, a ne samo statistički navedeno."

A da takav sustav može dovesti do velikog uspjeha - Benham je već dokazao u drugom klubu čiji je vlasnik - danskom Midytilandu. Kupio ga je 2014. i već godinu kasnije osvojio prvi naslov prvaka u povijesti kluba.

gol expired Mourinho se požalio da svi igrači Tottenhama pogrešno izgovaraju njegovo ime divider

I ove je sezone Midytiland pokorio ligu, a šlag na torti megauspješne godine za Benhama bi bila sutrašnja pobjeda Brentforda nad Fulhamom. Jer ona bi značila da će upravo završeni novi moderni stadion sa 17 i pol tisuća sjedećih mjesta - premijeru imati u Premiershipu.

Phil Parry, novinar BBC-a u Londonu:

"Ako razmislite o tom modelu i činjenici da je Brentford prolazio ispod radara i da se pričalo o 'malom, starom Brentfordu', mislim da ljudi sada gledaju Brentford na drugačiji način. Mislim da bi bajka bila dovršena. Netko je upravo spomenuo na press-konferenciji da je danas ili jučer bila godišnjica smrti Hansa Christiana Andersena - velikog danskog pisca bajki. Tako da bi zaista bila bajka da Brentford izbori promociju, jer u najvišem razredu engleskog nogometa nije bio 73 godine."

Bila bi to i potvrda da ni u nogometu brojke ne lažu, ali samo kada ih - znate čitati.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider