Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Epska priča

Pregled najuzbudljivije sezone Lige prvaka: Ovo se dogodilo tek drugi put u povijesti

Podsjetimo se sada kako su Spursi i Redsi došli do velikog finala Lige prvaka...

Galerija Saša Lugonjić (Foto: GOL.hr)

Nakon prvih utakmica u finalu smo očekivali Barcelonu i Ajax, ali nevjerojatni raspleti na Anfieldu i „Johan Cruyff" Areni put do Madrida otvorili su Liverpoolu i Tottenhamu. I Engleskoj osigurali prvi naslov prvaka Europe još od Chelseaja 2012.

Redsi će 1. lipnja na stadionu Wanda Metropolitano igrati svoje deveto finale lige prvaka, dok će Spursima to biti premijera u najvećoj utakmici europskog klupskog nogometa. Od dosadašnjih 8 finala Liverpool je 5 dobio. Posljednje, ono epsko s Milanom 2005. u Istanbulu.

Dva engleska kluba u finalu drugi put u povijesti

Ovo će biti i tek drugi put u povijesti da dva engleska kluba međusobno odlučuju o prvaku Europe. Prvi put, prije 11 godina u Moskvi, Manchester United je nakon 11-eraca pobijedio Chelsea.

Osim Engleza, finalima svojih klubova kroz povijest Lige prvaka mogu se još pohvaliti Španjolci, Nijemci i Talijani. Španjolci su rekorderi s tri takva finala, dok su Nijemci i Talijani jednom bili sigurni da je titula njihova bez obzira na rasplet finala.

Liverpool razbio Barcelonu i napravio povijesni preokret: Redsi u finalu Lige prvaka! Liverpool slavi (Foto: AFP) Lionel Messi i Fabinho (Foto: AFP) Luis Suarez i Virgil van Dijk (Foto: AFP) +1 Jordan Henderson (Foto: AFP)

Englezi su apsolutni rekorderi po broju klubova koji su igrali finale. Tottenham je osmi koji je došao korak do svetog grala. Liverpool, Manchester United, Nottingham Forest, Chelsea i Aston Villa naslov su i slavili, Arsenal i Leeds ostali bez njega.

Podsjetimo se sada kako su Spursi i Redsi došli do velikog finala. Tottenham je opasno živio u skupini i zahvaljujući boljem međusobnom skoru preskočio Inter. Pogodak koji ih je odveo dalje u posljednjem kolu kod Barcelone postigao je u 85. minuti, zamislite, Lucas Moura.

Redsi u skupini izgubili sve utakmice u gostima 

U nokaut fazi lakoćom su preskočili Borussiju Dortmund, a potom u šokantnom okršaju na osnovu više pogodaka u gostima i Manchester City.

Po istoj špranci i u jednako dramatičnim okolnostima pao je i Ajax.
Liverpool se, također, provukao kroz skupinu. Redsi su izgubili sve 3 utakmice u gostima, a u odlučujućem dvoboju s Napolijem na Anfieldu, Alison Becker u sudačkoj je nadoknadi obranio zicer Miliku.

Nakon toga eliminirali su bez većih problema Bayern, potom lakoćom riješili i Porto, a o mitskom preokretu protiv Barcelone u polufinalu pričat će generacije.

Rakitić izazvao veliku frku u Barceloni: Evo zašto ga mučki udaraju sa svih strana Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Jose Maria del Nido (Foto: Mundo Deportivo/Instagram)) Ivan Rakitić u akciji protiv Liverpoola (Foto: AFP) +4 Ivan Rakitić (Foto: AFP)

Liverpool je povijesno mnogo veći klub od Tottenhama i to se jasno očituje i u međusobnim susretima. No, daleki odlazak u povijest za aktualnu je priču manje bitan.

Mnogo je važnije pogledati kakav je međusobni omjer otkad ih vode Jürgen Klopp i Mauricio Pochettino. Odigrali su 9 utakmica, od čega su Redsi slavili u 4, isti broj završio je remijem, a samo jednom slavili su Spursi. Ove sezone u Premierligi obje utakmice Liverpool je dobio s 2:1.

Nijemac je na klupi Liverpoola od listopada 2015., Argentinac Tottenham vodi od svibnja 2014. Ni jedan ni drugi na aktualnim adresama još nisu osvojili trofej. 1. lipnja za jednog će se povijest zauvijek promijeniti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider