Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
je li to licemjerno?

Predsjednik UEFA-e dao nagradu legendi, ali i nasilniku, malo je čudno obrazloženje

Eric Cantona dobio je nagradu predsjednika UEFA-e.

Eric Cantona ide na sud 1995. zbog napada na navijača (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bivši francuski reprezentativac Eric Cantona u četvrtak će u Monacu primiti Nagradu predsjednika UEFA-e te će se tako priključiti prijašnjim dobitnicima Raymondu Kopi, Johanu Cruyffu i Davidu Beckhamu, objavila je UEFA.

Napadačka zvijezda Manchester Uniteda, koji je karijeru započeo u Auxerreu, a onda je nastavio u Marseilleu, Nîmesu i Leedsu, sada 53-godišnji Cantona, "nagrađen je ne samo zbog karijere igrača visokog kalibra, nego i zbog svoje osobnosti zbog koje je odbijao kompromis i branio svoje vrijednosti", objasnio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Ne ulazimo u izbor Cantone za nagradu, ali se iz obrazloženja može zaključiti kako Čeferin pod ''osobnost i odbijanje kompromisa'' valjda ne misli na karijeru opterećenu brojnim incidentima po kojima je, osim po igri, Cantona bio poznat diljem svijeta.

Poljubac igrača i djevojke (Screenshot) Ovako mu je čestitala na golu pred cijelim stadionom: Nažalost za navijače, sve je ostalo samo na poljupcu divider

Podsjetimo, njegov brutalan napad na navijača Crystal Palacea na utakmici u Londonu, koji ga je obilježio možda i više od nogometnog talenta i zbog kojeg mu je prijetila kazna od dva tjedna zatvora, bio je samo vrhunac njegovih ispada. Cantona je bio poznat i po grubostima na terenu, znao je javno vrijeđati trenere i suparničke navijače s kojima je i u Francuskoj ulazio u fizičke obračune.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi nogometaš Cantona danas prošao kod UEFA-e koja kažnjava klubove i igrače kad treba i kad ne treba. Zato se obrazloženje čelnika UEFA-e čini prilično licemjernim.

Treba istaknuti i da je nakon igračke karijere Cantona pridonio razvoju nogometa na pijesku te je postao glumac.

Nagrada predsjednika UEFA-e ustanovljena je 1998. i dodjeljuje se "istinskim protagonistima" koji su sudjelovali u "razvoju i uspjehu nogometa". Cantoni će biti uručena u četvrtak povodom ždrijeba za Ligu prvaka. Prošle godine je dodijeljena Davidu Beckhamu.

Dinamo obara rekord, zadržava Olma i dovodi pojačanje: Velika šansa za povijesni uspjeh u Ligi prvaka! Momčad Dinama (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider