Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
IMA I SUDAČKIH REPOVA

Pravila nogometne igre: Pogodak Domagoja Vide nije regularan, no kazneni udarac bi se u suprotnom ponovio!?

Domagoj Vida u stotoj minuti susreo pogodio je za izjednačenje susreta AEK-a i Dinama, kojim je hrvatski prvak eliminiran.

Domagoj Vida slavi (Foto: Profimedia)

Toliko puta junak hrvatske reprezentacije, ali i samog Dinama, Domagoj Vida, ovog puta bio je junak navijača svog aktualnog kluba, grčkog prvaka AEK-a iz Atene.

On je pogodio u zapravo posljednjem dodiru lopte na utakmici trećeg pretkola Lige prvaka između dva gore navedena kluba, budući da je odmah po izvođenju s centra dosuđen kraj.

Pravila su jasna, gol nije regularan

No, prema Pravilima nogometne igre, posljednji dodir trebao je značiti i kraj utakmice, a ne pogodak.

Naime, u pravilima za izvođenje kaznenog udarca sve je jasno naznačeno, odnosno navedeno kako sudac treba reagirati u situaciji kad je planirano vrijeme isteklo te je preostao samo izvesti kazneni udarac.

"Na kraju svakog poluvremena ili produžetka, dopušta se nadoknada vremena kako bi kazneni udarac mogao biti izveden i dovršen. U tom slučaju, kazneni je udarac dovršen kada se lopta nakon izvođenja zaustavi, izađe iz igre, njome igra bilo koji igrač (uključujući izvođača) osim vratara momčadi koja se brani, ili sudac zaustavi igru zbog prekršaja izvođača ili njegove momčadi", glasi navedeni stavak.

Ukratko, ako ćemo se doslovno voditi pravilima, sudac je trebao dosuditi kraj onog trenutka kad je Domagoj Vida udario loptu, a prije nego je ona ušla u gol.

Ali, možemo samo zamisliti što bi se dogodilo, odnosno kako bi Grci reagirali da je to napravio, a da je lopta samo sekundu kasnije završila u golu.

Zbog toga suci u sličnim situacijama naprave logičan potez, odnosno dosude kraj istog trenutka kad vratar obrani udarac s bijele točke. No, norveški sudac ovog dvoboja to nije učinio.

Suprotno bi bilo da je sudac smatrao kako treba dodatno produžiti susret, no suđenjem kraja odmah po izvođenju s centra potvrđuje da mu to nije bila namjera.

Nije utjeha, kazneni udarac bi se vjerojatno ponovio

No, čak i da je sudac poništio ključni pogodak, nismo sigurno da bi Dinamo otišao u produžetke, posebno ako se vodimo tim istim pravilima. Naime, zaustavljena snimka ukazuje na to da je pri izvođenju kaznenog udarca nogometaš Dinama Josip Mišić prerano utrčao u kazneni prostor. Dakle, prema tim istim pravilima, neovisno o tome što se čini kako je ranije utrčao i Domagoj Vida, kazneni udarac trebao bi biti ponovljen.

Sve u svemu, ne treba se vaditi na sudačke pogreške ili pravila, Dinamo je u sudačku nadodnadu ušao s velikim plijenom u džepu te su na kraju zapravo sami sebi krivi što su u tako kratkom vremenu uspjeli sve prokockati. Ne samo u Ateni, nego i primanjem drugog pogotka na maksimirskom susretu u utorak.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider