Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DRUŽENJE U SALZBURGU

Poznato lice najavljuje okršaj u Salzburgu: "Dinamo može pobijediti, a Beljo je najbolji hrvatski napadač"

Pridružio nam se na piću i bivši poznati hrvatski napadač, a sada uspješni menadžer Srđan Lakić, koji će večeras gostovati u live javljanju kolege Ivana Forjana za Dnevnik Nove TV.

Josip Šutalo i Dion Drena Beljo (Foto: Vlado Kos/Cropix)

U Salzburgu smo porazgovarali o Dinamovu večerašnjem okršaju u Ligi prvaka sa Srđanom Lakićem, bivšim poznatim hrvatskim napadačem i sada uspješnim menadžerom, koji vodi brigu, među ostalim, o zvjezdanom napadaču Rapida Dionu Dreni Belji...

Sinoć je u Salzburgu bila poprilično ugodna večer i topao dan za ovaj dio godine. Na suncu se slobodno moglo šetati u kratkoj majici. Svojevrsna južina ipak nije izmamila građane Mozartova grada na ulice i trgove. Već oko 21 sat centar grada bio je poprilično prazan. Salzburg nije poznat po noćnom životu, nije pretjerano velik, ali nije ni tako mali. Ima nekih 150 tisuća žitelja koji očigledno vole miran život i radnim danom rano odlaze na spavanje.

Većih skupina Dinamovih navijača nismo zamijetili. Nije ih bilo ni jutros, glavne grupe stići će neposredno pred utakmicu.

Hrvati su ipak bili najveći potrošači i dakako najglasniji. Jednu od terasa u centru grada sinoć su zauzeli hrvatski novinari, snimatelji i fotoreporteri. Druženje nije dugo trajalo jer se restoran zatvarao već iza 22 sata, no uspjeli smo isposlovati jednu-dvije putne, pa se ugodno druženje produljilo za još nekih 40 minuta.

Pridružio nam se na piću i bivši poznati hrvatski napadač, a sada uspješni menadžer Srđan Lakić, koji će večeras gostovati u live javljanju kolege Ivana Forjana za Dnevnik Nove TV.

Skoknuo je u Salzburg pogledati Dinamo i ujedno obaviti neke razgovore sa šefovima Salzburga. Lakić jako dobro kotira u Salzburgu i Beču, pa i u cijelom germanskom podneblju. Napravio je odličnu igračku karijeru u Njemačkoj i stvorio puno kontakata koji mu puno pomažu u poslu kojim se trenutačno bavi. Odlično poznaje austrijski nogomet.

Kakve su Dinamove šanse protiv Salzburga? Može li do pobjede?

"Mislim da može i da to ne bi bilo neko preveliko iznenađenje. Dinamo ima potrebnu kvalitetu pobijediti. Salzburg je dobar, ali nije što je bio. Ima mladu momčad i u procesu je izgradnje. Modri su puno iskusniji i to bi moglo presuditi. Uglavnom, očekujem otvorenu i neizvjesnu utakmicu."

Lakić radi za poznatu agenciju (ROOF), ponajjaču u Europi i svijetu, a njegov najperspektivniji klijent je Dion Drena Beljo, koji žari i pali u bečkom Rapidu, u koji je ljetos prešao na posudbu s mogućnošću otkupa iz Augsburga, a o čemu je gol.hr prvi pisao.

Tada su nas austrijski novinari kontaktirali i raspitivali se o mogućom Beljinom prelasku u Rapid i što mislimo o Belji kao igraču. Drago nam je što se ispunilo naše predviđanje da bi to mogao biti jako dobar potez, i Rapidov i Beljin. Najavili smo eksploziju hrvatskog napadača ako dobije samo malo veće povjerenje trenera.

Tajnovitu operaciju namirisali smo i objavili desetak dana prije realizacije te se na kraju taj posao i ostvario. Naravno da nas Lakić nije pitao kako smo to saznali, preiskusan je da bi se nadao kako ćemo mu otkriti izvor, no spremno je potvrdio da je prezadovoljan Beljinim igrama u dresu najvećeg austrijskog kluba, te je otkrio kako je uopće došlo do angažmana u Rapid i koji su klubovi bili zainteresirani za Belju.

"Htjeli su ga i Dinamo i Hajduk, Genoa je također bila živo zainteresirana, no zajednički smo se odlučili za Rapid jer smo procijenili da je to najbolja opcija. Presudilo je to što smo bili najsigurniji da će u Rapidu dobiti najveće povjerenje i minutažu. Prije realizacije posla imao sam intenzivne pregovore i sastanke s trenerom Rapida Robertom Klaussom. Uspio me je uvjeriti da je Beljo tip napadača baš kakvog treba. Evo, sada je i on prezadovoljan poslom koji smo napravili. Beljo se brže od očekivanja adaptirao na novu sredinu i oduševio je kako klupske poslodavce tako i navijače Rapida", u dahu nam je ispričao Lakić, koji nije htio komentirati kada bi mogao uslijediti Beljin povratak u seniorsku vrstu hrvatske reprezentacije.

"To je na izborniku Daliću, on će to odlučiti. Bitno je istaći da Beljo svim srcem želi igrati za U-21 reprezentaciju i nastupiti na Euru, ali naravno da se nada povratku među Vatrene."

Beljo ima odličnu statistiku. U 19 nastupa za Rapid postigao je 9 golova i upisao jednu asistenciju. Dao je veliki obol Rapidovom novom usponu. Zeleni su trenutačno drugi u austrijskom prvenstvu sa samo bodom zaostatka za Sturmom, a i Konferencijsku ligi započeli su pobjedom u Istanbulu protiv Baseksehira. Beljo je u tom dvoboju upisao asistenciju.

"Mislim da stvarno igra jako dobro i ako tako nastavi, a nema razloga da ne nastavi, realno je očekivati Dalićev poziv. S obzirom na to kako igra, kako se osjeća i u kakvoj je formi, Beljo je lako mogao imati i dvostruko veći učinak. Kad se još malo adaptira, poboljšat će ionako dobru realizaciju i onda mu je samo nebo limit."

Recenzije u austrijskim medijima izrazito su pozitivne. Beljo je već postao nova zvijezda Beča i austrijske lige. Kakve su šanse Rapida da konačno osvoji naslov prvaka?

"Vrlo realne. Rapid je sastavio jako dobru momčad. Možda nema širinu kao Salzburg ili Sturm, ali ako gledamo udarne postave, Rapid je možda najjači. To je pokazao u obje međusobne utakmice. Pobijedio je Sturm 1:0 upravo Beljinim golom, a Salzburg 3:2. Slavio je i u bečkom derbiju protiv Austrije 2:1. Tu je Beljo isto zabio. Rapid nema financijske mogućnosti kao Salzburg, ali vodi pametnu politiku i dovodi potentne igrače koji se dobro razvijaju i mogli bi postati jako skupi eksponati."

Lakić ističe da je neopterećen zaradom, financijski je osiguran i nije tip menadžera kojem je "trgovina" na prvom mjestu.

"Imate dva tipa agenata: trgovce i menadžere. Legitimno je i jedno i drugo. Međutim, ja sam.ovaj drugi tip. Najvažniji mi je razvoj igrača. Gradim odnos na povjerenju i iskrenosti, a mislim da imam puno nogometnog iskustva i znanja s kojima mogu pomoći. Znam točno gdje sam griješio u karijeri i što sam dobro napravio. Ako me žele saslušati, mogu to iskustvo prenijeti klijentima. Bitno mi je da ostvarim uspješnu suradnju i da pomognem igraču da ostvari svoj puni potencijal."

Za Belju kaže da može puno i da su mu limiti jako visoki.

"Beljo ide u smjeru da se razvije u velikog igrača. Za mene je to očekivano jer već dugo smatram da je najbolji hrvatski napadač, po meni ima najbolje kapacitete. E, sad, hoće li ih maksimalno razviti i kako će mu teći karijera, to o njemu najviše ovisi. Kod mene nema neprekidnih bombona. Pohvalim, ali i kritiziram. Naravno da se mora konstantno popravljati, ispravljati pogreške, napredovati i usavršavati se. Ja mu kažem što mislim, a on to najčešće prihvati. Ponekad na prvu malo nevoljko reagira, ali pametan je dečko i brzo sve shvati."

Što najviše mora popraviti?

"Gard. Ponekad nije dobro biti prefin. Zna biti previše samozatajan i ne voli se eksponirati, a nogomet je takav da ponekad moraš malo više bubnjati u prsa. Kad se postaviš kao 'ja sam taj', onda te i drugi više cijene. Neki igrači znaju puno manje, ali se bučnije i arogantnije predstave i onda izgledaju bolji nego što stvarno jesu. Sve su to finese koje mogu značajno utjecati na razvoj karijere. Potrebno je imati pravu mjeru za sve. Dobar balans je iznimno bitan", zaključio je Lakić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Velika pobjeda Dinama u Salzburgu! 💪🔵

📸: Ronald Gorsic/CROPIX
GOOOOOOOOOOOL! ⚽

Pogodak Petkovića za 2 - 0! 🔵⚽

📸: Goran Mehkek / CROPIX
GOOOOOOOOOOOL! ⚽

Kulenović pogađa za vodstvo Dinama! 💪🔵

📸: Goran Mehkek / CROPIX
Bez pogodaka na poluvremenu. Što kažete na igru Modrih? 💪🔵

📸: Ronald Gorsic / CROPIX