Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Nema zaleđa"

Poznati španjolski sudac oprao nogometaše: "Imaju puno slobodnog vremena, a postoji samo 17 pravila"

Gol Kyliana Mbappea u finalu Lige nacija ponovno je izazvao dosta konfuzije oko pravila zaleđa koje je već prilično dugo na snazi, a neposredni akteri nikako da ga usvoje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Drugi gol Francuske u finalu Lige nacija izazvao je dosta konfuzije, i kod mnogih igrača na travnjaku, ali i kod navijača i gledatelja. Nastala je kontroverza koja to zapravo nije.

Poznati bivši španjolski sudac Iturralde Gonzalez objašnjava da su se suci držali pravila o zaleđu i da je gol Kyliana Mbappea posve regularan:

gol expired Mbappe zabio iz očiglednog zaleđa, a gol vrijedi, Busquets: "Sudac nam je objasnio zašto je sve regularno, nema nikakvog smisla" divider

„Ako je Garcia dirao loptu u pokušaju da je odnese, a čini se da jest, onda to nije zaleđe. Očito je da su suci u VAR-sobi vidjeli da je dirao loptu. Oni imaju bolje snimke. U neka davnija vremena to bi bilo zaleđe, ali već jako dugo nije. Čak i kada sam ja sudio, ovo ne bi bilo zaleđe. Mbappe nije smetao Garciji, nije ga gurnuo, nije mu bio u vidnom polju. Garcia je vidio loptu, imao je potpun pregled i nije trebao ići u start. Nije ga slučajno pogodila lopta… Ni po jednoj točki pravila gol nije diskutabilan. Igrači moraju znati pravila, imaju puno slobodnog vremena, a postoji samo 17 pravila", kazao je Iturralde za španjolske medije.

U principu je aktivirano pravilo koje vrijedi već godinama, ali koje svako toliko izazove konfuziju među neupućenijim promatračima. I uvijek iznova ista priča.

gol expired Saudijski princ iskrcao 200 milijuna eura na stol za prvu pomoć: Dovodi slavnog trenera u Newcastle i krade četvoricu igrača Unitedu divider

Pisao sam već nekoliko puta o tome jer je posljednjih godina bilo mnogo sličnih situacija. Za mene osobno to pravilo nije pretjerano u duhu nogometne igre, ali ono postoji relativno dugo i takvo je, kakvo je. Jasno je da ide na štetu obranama i pomaže napadačima, što je i intencija pravila. Ideja je da se postiže što više pogodaka.

Tako ispada da je obrambenim igračima u nekim situacijama bolje ne ići na loptu nego ići. Jednostavno moraju paziti i razmišljati kada im se isplati riskirati s, primjerice, uklizavanjem kao Garcia, a kada je bolje pustiti loptu jer je napadač u mogućem zaleđu.   

Samim time što pravilo kod mnogih izaziva konfuziju, a vrijedi već godinama, moglo bi se zaključiti da nije baš najsretnije i da bi se možda trebalo razmisliti o djelomičnom povratku na staro.

gol expired Mbappe zabio iz očiglednog zaleđa, a gol vrijedi, Busquets: "Sudac nam je objasnio zašto je sve regularno, nema nikakvog smisla" divider

S druge strane, možda su u pravu i oni koji tvrde da to što pravilo izaziva konfuziju ne znači da je loše, već da je do onih neposrednih aktera i običnih promatrača koji ih nikako ne mogu naučiti.

Doista, možda pravilo i ne bi izazivalo toliko problema da ga sami nogometaši na terenu već jednom usvoje. Nažalost, mnogi nogometaši, kao i navijači i mnogi drugi, uglavnom ne idu u sitne detalje. A nije baš tako teško da se barem osnovna pravila, a pravilo o zaleđu spada u tu grupu, dobro utvrde i potom primijene na terenu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider