Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nekoliko hrvata premlaćeno

Pozadina neviđenog kaosa: Splićanin teško ozlijeđen u neredima u Beogradu!

Pozadina scena na beogradskom derbiju je, kao što se i pretpostavljalo, kriminal.

Galerija Huligani pretučeni u sukobu s Grobarima (Foto: AFP) Huligani pretučeni u sukobu s Grobarima (Foto: AFP) Huligani pretučeni u sukobu s Grobarima (Foto: AFP) +3 Huligani pretučeni u sukobu s Grobarima (Foto: AFP)

Scene nasilja sa 156. derbija Partizana i Crvene zvezde obišli su Europu, ali i svijet. Kaos koji je izbio i brutalna tučnjava šokirali su Srbiju koja je, iako naviknuta na ovakve huliganske obračune, ipak u nevjerici pratila događanja na stadionu Partizana.

Podsjetimo, jedna je grupa Grobara pokušala nasilnim putem zauzeti glavnu poziciju među navijačima Partizana na južnoj tribini koja donosi ne samo status u navijačkoj grupi već i dio ''kolača'' u beogradskom podzemlju. Radi se navodno o skupini Vandal Boys koja je godinama u sukobu s glavnom grupom navijača Partizana.

Stotinjak huligana većinom obučenih u iste majice bakljama i remenjima napale su vođe navijača Partizana koji su se nakratko povukli. Tada je uslijedio stampedo u kojem su brutalno pregaženi i premlaćeni napadači koji su se sa zapadne tribine prišuljali glavnoj grupi Grobara.

Dio navijača na tribini je mislio kako se radi o maskiranim Delijama jer nije prepoznao neke od napadača pa je odgovor bio brutalan.

Huligani pretučeni u sukobu s Grobarima (Foto: AFP) Huligani pretučeni u sukobu s Grobarima (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Desetak huligana je potom izbačeno s tribine i skinuto do pasa. Brutalno su pretučeni, spaljeni bakljama, a jedan je završio u bolnici s teškim ozljedama. Dio napadača je prepoznan kao pripadnici pobunjene skupine Grobara, ali za neke huligane s fotografija nitko nije znao tko su.

Dan kasnije je otkriveno kako je među njima bilo i Hrvata. Slobodna Dalmacija piše o nekolicini Splićana koji su poznati po nasilju, a koji su navodno otišli u Beograd na poziv suradnika iz tamošnjeg podzemlja. Među njima je bilo i Makedonaca, Bugara i Grka, vjerojatno istog ''pedigrea''.

Upravo su ti ''strani'' huligani prošli najgore jer su bili na donjem dijelu tribine i pokušavali su doći do vođa Grobara.

Splitski nasilnici nisu dio hrvatske navijačke scene

Najteže je stradao 26-godišnji A.F. koji je prema pisanju srpskih medija hospitaliziran na Vojnomedicinskoj akademiji, ali nije životno ugrožen te nije ranjen nožem kao što se pisalo.

''Među ozljeđenima je i hrvatskoj javnosti dobro poznati D. T. koji je u sukobu na južnoj tribini Partizanova stadiona također zadobio teške ozljede. A. F .u medije je prvi put dospio nakon što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe koja je po narudžbi pretukla poznatog hvarskog ugostitelja Franu Žuvelu'', piše Slobodna Dalmacija.

Treba jasno istaknuti kako hrvatski državljani koji su sudjelovali u ovim neredima nisu članovi neke hrvatske navijačke grupe niti su dio hrvatske navijačke scene.

Beogradske navijačke grupe poznate su po nasilju, ali i navodnom sudjelovanju u kriminalnim aktivnostima vezanim za trgovinu drogom i kamatarenju. Srpski mediji pišu kako su pokušaj puča među Grobarima organizirale kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore, a strani državljani koji su sudjelovali u akciji tu su bili kao potpora ''pobunjenicima''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider