Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
JEDNOSTAVNO MELJU

Povratak velikog Galatasaraya: Turski gigant ove je sezone najdominantnija momčad Europe

Galatasaray ove sezone izgleda senzacionalno, a njihov pobjednički niz već je porušio rekorde.

Juan Mata i Mauro Icardi (Foto: Profimedia)

Sredinom kolovoza odigrano je 11. kolo ovosezonskog turskog prvenstva. Još jedno u kojem Galatasaray nije uzeo puni plijen i nakon njega se ovaj velikan nalazio na osmom mjestu prvenstvene ljestvice, s tek 18 osvojenih bodova, pet bodova iza tada vodećeg glavnog rivala Fenerbahcea.

Igračka ikona Okan Buruk preuzeo je momčad na početku sezone i činilo se da ju je tek malo unaprijedio nakon najgore sezone u novijoj povijesti. Naime, Galata je sezonu ranije završila na 13. mjestu ljestvice.

Loš start, a onda eksplozija

Ipak, trebalo je posložiti novu momčad uz nekoliko zanimljivih pojačanja. Mauro Icardi, Juan Mata i Dries Mertens svakako su najpoznatiji od njih, no bilo ih je loš. Klub je odlučio napraviti preokret.

I to kakav preokret su napravili nakon gore navedenog datuma. Okan Buruk je posložio kockice te je Galatasaray trenutno unutar niza od 14 ligaških pobjeda, što je najviše u povijesti turskog prvenstva, a više se nitko niti ne pita hoće li im pripasti naslov prvaka nakon četiri godine posta.

Dodajmo tri pobjede u Kupu, gdje ih u četvrtfinalu čeka dvoboj protiv Basaksehira, Galatasaray je trenutno unutar niza od 17 pobjeda, s gol razlikom 44:10. Najdominantnija momčad Europe u Turskoj trenutno izgleda nezaustavljivo.

Među onima koji briljiraju su upravo gore navedene iskusni igrači, na više načina odbačeni od klubova u kojima su posljednje igrali.

Oživjeli karijere otpisanim veteranima

Mata je u 13 utakmica upisao tri pogotka i dvije asistencije, Icardi (kad je zdrav) je postao glavna udarna igla, s devet pogodaka i šest asistencija u 13 nastupa, dok je Mertens u 22 utakmice upisao šest pogodaka i tri asistencije.

Briljira 24-godišnji reprezentativni krilni napadač, Kerem Akturkoglu s osam pogodaka i tri asistencije, a posebno priča je mnogima zaboravljeni Bafetimbi Gomis. 37-godišnji nekadašnji napadač Lyona prvi je strijelac momčadi, s deset pogodaka. Značajne partije upisalo je još jedno ovosezonsko pojačanje, Milot Rashica.

Nicola Zaniolo Trebao je biti novi Francesco Totti, a sad neslavno napušta Vječni grad sa samo 23 godine divider

Najskuplje pojačanje u povijesti kluba, Nicolo Zaniolo, tek se čeka. No, u debiju proteklog vikenda je već postigao pogodak nakon ulaska s klupe pa Turci znaju što očekivati od njega. 

Sve u svemu, mogao bi se u europska natjecanja ponovno vratiti moćni Galatasaray, momčad na čiji Ali Sami Yen (od 2011. nova Turk Telekom Arena) nitko nikad nije volio dolaziti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider