Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pao u zaborav

Povratak Messijeva nasljednika: Prošao je kalvariju, Barcin dvosjekli mač

Ansu Fati mogao bi ponovo zaigrati za Barcelonu protiv Girone u La Ligi nakon godinu dana…

Ansu Fati i Lionel Messi (Foto: Afp)

Barcelona je posljednjih godina promovirala nekoliko vrlo mladih tinejdžera u prvu momčad. Trenutačno je najveća zvijezda Lamine Yamal (7), no lista je podugačka: Fati, Gabi, Pedri, Bernal, Balde…

Pep Guardiola Tajni plan Manchester Cityja ako Guardiola digne sidro: Evo koliko će uložiti u pojačanja divider

Općenito je tendencija u svijetu uvođenje sve mlađih igrača u seniorski nogomet, a Barca je jedan od predvodnika takve politike. Katalonci su se uljuljkali nakon što je Xavijeva, Iniestina i Messijeva generacija poharala Španjolsku i Europu.

Barcin dvosjekli mač

Upala je u krizu proizvodnje prije desetak godina i preusmjerila je klupsku politiku na dominantno dovođenje pojačanja sa strane. Međutim, velika financijska kriza, uzrokovana lošim upravljanjem i prevelikom potrošnjom, a očito i korupcijom, vratila je Barcu na početne postavke. Njezina čuvena omladinska škola La Masija opet radi puni parom.

Mladi talenti u zadnje vrijeme izlaze kao na pokretnoj traci, a njihovo uvođenje u seniorski pogon sve je ranije. Lijepo je vidjeti talentirane tinejdžere na velikoj sceni, to je klupski kapital i ponos, no rano uvođenje ujedno je i dvosjekli mač. Rizik je popriličan. Najvažnija je procjena jesu li mladci fizički i psihološki dozrjeli, a to ide od igrača do igrača, od slučaja do slučaja jer nisu svi isti.

Lionel Messi Potpis na salveti koji je promijenio povijest nogometa: "Real je htio Messija, a to sam prodao za veliki iznos" divider

Posljedice mogu biti katastrofalne ako se požuri s promocijom, a očitiju se u teškim ozljedama. Najbolji promjer je Ansu Fati (21), koji je sa 16 godina preko noći postao velika zvijezda. Nazivalo ga se novim Messijem i Barcinim spasiteljem. U njega su sve oči bile uprte u trenucima najveće financijske krize katalonskog kluba.

Brojne ozljede tinejdžera

Barcin marketinški stroj radio je sto na sat, Katalonci su u Fatiju vidjeli izlaz iz mračnog tunela nakon što je postalo jasno da je Messijeva generacija svoje odslužila. U međuvremenu se teško ozlijedio i od tada za njega više ništa nije isto. Ispao je s naslovnica i pao u lagani zaborav. Od velike nade gotovo da je postao propao projekt. I sve to u samo nekoliko godina.

Nije jedini koji se teško nastradao. Lista teže ili lakše ozlijeđenih Barcinih tinejdžera poprilično je dugačka. Najsvježiji primjer je Marc Bernal (17), koji je jučer operirao križne ligamente i izbivat će s terena godinu dana. Kako je sam mladić jučer poručio na Instagramu:

“Jedan dan manje da se vratim raditi ono što najviše volim.”

Bernal će morati proći sve što je Fati već prošao i još mora prolaziti. Fatijeva prva operacija nije prošla kako se očekivalo, kao ni njegov oporavak. Prolazio je kroz jako teške trenutke. Nakon četiri godine, četiri operacije i neuspješne posudbe Brightonu, Fati je jučer trenirao s prvom momčadi Barcelone.

Povratak Ansua Fatija

Hansi Flick možda ga ubaci u sastav već za utakmicu Gironom. Njemački trener, koji je bio ugodno zadovoljan golgeterskim uspjehom Fatija na pripremama, odbio je dopustiti klubu da ga stavi na listu za prodaju.

Vidjevši kako je momčad reagirala, te da Nico Williams ipak neće doći, poručio je da računa da na Fatija na lijevoj strani napada. Dijelit će minute s vrlo motiviranim i spremnim Raphinhom. Na pripremama je pokazao da može biti koristan. Možda su navijači Barcelone prebrzo zaboravili da je odigrao bitnu ulogu u osvajanju La Lige u sezoni 2022/23., iako je imao konstantnih problema s ozljedama.

Xavi ga je postavljao u momčad u 50 utakmica (od toga 36 u La Ligi), zabio je 10 golova i dodao još 4 asistencije. Fati je još uvijek vrlo mlad, ima tek 21 godinu i možda se uspije vratiti na veliku scenu, no ozljede su ostavile duboki trag na njegovu karijeru.

Nije jedini Barcin mladac koji je imao problema s ozljedama. Spomenuli smo Bernala, ali i Gabi je imao velikih problema, Pedri nešto manjih. Uglavnom, Fati se vraća i vidjet ćemo hoće li uspjeti povratiti barem dio pompa koja ga je pratila kada je kao 16-godišnjak upao u prvu momčad. Posljednji nastup za Barcu u La Ligi upisao je prije godinu dana protiv Villarreala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook