Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo upropašten, povijesna blamaža: Katastrofalno vođenje, tuča za vlast i provizije

Dinamo je do nogu potučen u Pragu, ali tek ćemo vidjeti tko će platiti ceh…

Čelnici Dinama u glavnoj loži na Maksimiru (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Povijesna blamaža Modrih u Pragu. To se može reći mirne duše. Na naplatu stiže sve loše što se radilo i događalo u zadnjih nekoliko mjeseci u Maksimiru; od neshvatljivo traljave i diletantske kupoprodajne politike, u smislu biranja i kašnjenja s dovođenjem pravih pojačanja, do brutalnih sukoba i previranja u Plavim salonima.

Martin Baturina Baturina otkrio što je presudilo: "Rekli smo u svlačionici da moramo paziti na to" divider

Ogorčena borba za vlast i fotelje (koje pune džepove) rezultirala je katastrofama u Ateni i Pragu, a tko zna gdje je kraj. Trenerske promjene i šok-terapije u takvim uvjetima nisu dovoljni. To je samo smokvin list. Tko je odgovoran za trenutačno stanje? Kompletna vrhuška, od menadžmenta do Uprave i samog vrha piramide. Najbolje bi bilo kada bi svi ponudili ostavke i otišli, baš cijela garnitura, i novi i stari, jer ne zna se tko je gori i kome su eurići miliji, ali znamo da se to neće dogoditi.

Izigrani ideali, pali na sinekure i otpremnine

Stalno pišem i naglašavam: predstojeća sjednica Skupštine odredit će sudbinu Dinama. Ovo što smo dosad gledali, od posljednje Skupštine pa do danas, nema baš nikakve veze sa suštinskim promjenama. O tome sam pisao tko zna koliko puta i najavljivo scenarij koji se dogodio. Novi ljudi u maksimirskom klubu preko noći su se uhvatili u kolo sa starom gardom i izigrali sve o čemu se trubili. Lako su pali.

Kada su zasvijetlile sinekure i otpremnine, ideali su hitro bačeni u koš. Kada ste od njih posljednji put čuli: "jedan član, jedan glas"!? A na tom valu se dojahalo na pozicije i sve se napustilo preko noći. Opet ću ponoviti: tko s vragom tikve sadi, o glavu mu se obijaju. To je što se tiče klupske politike.

Čelnici Dinama u loži Čelnici Dinama u loži (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

Već sam napisao da se o treneru može suditi tek nakon zadnje utakmice, a ne nakon prve, druge, pa ni treće. Ali ta treća bila je iznimno važna, određivala je dalji Dinamov put u Europi i u potpunosti je poništila onu prvu, Jakirovićevu debitantsku na klupi Dinama. Jasno da nije isto igrati Europsku ili Konferencijsku ligu, to su dva različita svijeta, baš kao što su i Europska liga i Liga prvaka.

Očajan ulazak u utakmicu

Nema prevelikog smisla analizirati samu utakmicu. Mogu samo reći da se ne sjećam kada je Dinamo posljednji put tako očajno otvorio utakmicu, posebice protiv protivnika kao što je praška Sparta. Dakle, momčadi srednje europske klase, koja je u Zagrebu izgledala tako smušeno da se činilo kako hrvatski prvak u uzvratu naprosto ne može prosuti plasman u Europsku ligu.

Grdno smo se prevarili. Sparta je pokazala da je klasična domaćinska momčad, da na svojem stadionu igra puno bolje nego u gostima. Česi su propisno isprašili Modre, zabili su četiri, a mogli su još pokoji. Sve je pošlo naopako praktički već od prve minute. Sparta je zabila već u 2. i moglo se naslutiti da to neće dobro završiti za Dinamo.

Sergej Jakirović Utučeni Jakirović: "Ovo mi je najteži poraz u karijeri. Još nisam vidio što se dogodilo" divider

Jesu li Modri podcijenili suparnika, sada je potpuno ne bitno. Uoči utakmice najavljivali su da idu u Prag kao da je u Zagrebu bilo 0:0. Nisu se baš tako doimali kada su istrčali na travnjak. Zapravo su više izgledali kao družina koja je u Prag došla u obilazak pivnica i žestoki provod. Ležernost koja je skupo naplaćena. Tako je to u nogometu, opuštanje se plaća, a trenerov posao je da to ne dopusti.

Puna torba problema

Kada se u utakmicu uđe s onom čuvenom balkanskom „lako ćemo“, teško je kasnije vratiti kola koja jurnu nizbrdo velikom brzinom. Možete podmetati noge i bacati se pod kotače, ali ta se kola teško zaustavljaju.

Modri su nakon prva dva gola drugom dijelu izgledali dosta bolje, no Česi su u potpunosti raširili krila, samopouzdanje im je naraslo do neba. Shvatili su da hrvatski prvak i nije neki bauk, da ga imaju u šaci i nisu popuštali stisak.

Češki mediji cijeli tjedan bili su sumnjičavi, nije bilo previše onih koji su vjerovali da je Sparta kadra isprašiti Dinamo, ali za češkog prvaka je najvažnije da su vjerovali njegovi igrači i trener, koji ih je očito dobro pripremio utakmicu.

Na kraju se može reći da su Česi sasvim zasluženo pobijedili i napravili podvig. Jakirovićevu Dinamu ostaje Konferencijska liga i puna torba briga.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider