Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
IMAJU SVE ŠTO TREBA

Postoji pet razloga zašto bi ovo trebala biti šampionska sezona Arsenala

Postoji više karakteristika zašto se neke momčadi nazivaju šampionskima, a u ovosezonskom Arsenalu se mnoge takve prepoznaju.

Igrači Arsenala (Foto: Afp)

Dramatična pobjeda Arsenala nad Bournemouthom vratila je prednost Topnika ispred Manchester Cityja na pet bodova, 12 utakmica prije kraja sezone Premier lige.

Phillip Billing VIDEO Arsenal primio drugi najbrži gol u povijesti Premier lige divider

Od početka sezone i njihovog sjajnog starta mnogi vjeruju da forma neće potrajati i da će kad-tad pokleknuti, velikim dijelom zbog toga što Mikel Arteta u prvenstvu koristi gotovo u pravilu isti početni sastav, uz tek povremene izmjene, pod prisilom ozljeda ili nekih drugih problema.

Očekivao se pad koji je došao, ali bodovi su i dalje tu

Pad performansi u jednom trenutku je došao i vjerujemo da se jesenskom Arsenalu sigurno ne bi dogodio minus od dva pogotka protiv Bournemoutha na domaćem terenu. No, upravo tu su prepoznate neke karakteristike šampionske momčadi, koja je sposobna uzeti bodove kad se čini da su oni izgubljeni ili kad ne igraju najbolje.

Preko toga svega, velikim dijelom vezanim uz jučeranju utakmicu, možete prepoznati neke znakove koji govore da je ovo šampionska sezona Arsenala. Takvih pet nalazi se u nastavku ovog teksta.

1. Jučer je službeno zaključen Wengerov Arsenal

Po prvi put od 1986. godine, u početnom sastavu Arsenala nije se našao niti jedan igrač koji je nastupao pod vodstvom Arsenea Wengera, Francuza koji je na klupi Topnika bio između 1996. i 2018. godine.

Od igrača iz njegove posljednje sezone, 2017./18., u klubu su još uvijek Granit Xhaka, Rob Holding, Mohamed Elneny te Ainsley Maitland-Niles, na posudbi u Southamptonu. Inače standardni Xhaka ovaj je susret započeo na klupi te se tako dogodila ova zanimljiva situacija.

2. Arteti je pobjedu donio igrač koji nije zaigrao četiri mjeseca

Reiss Nelson dugo je vremena smatran jednim od najvećih talenata Arsenala, no u dresu Topnika ovaj 23-godišnjak nije do sada uspio eksplodirati.

Mikel Arteta dao mu je ove sezone priliku protiv Nottingham Foresta, kad je postigao dva pogotka, a onda je još samo jednom nastupio u ligi i to samo jednu minutu plus sudačku nadoknadu. Bilo je to u studenom, nakon čega se ozlijedio, a pri povratku je nekoliko utakmica u nizu prosjedio na klupi.

Arteta ga je ovog puta uveo umjesto Emilea Smith-Rowea, igrača koji je nedugo prije toga asistirao za 1:2. I kakav potez je napravio. Nakon samo dvije minute Nelson je asistirao Benu Whiteu, a onda u 97. minuti i sam postigao golčinu za pobjedu.

Takve stvari se ne događaju slučajno i takve poteze ne vuku bilo kakvi treneri, nego šampioni.

3. Arsenal je do tri pobjede u 2023. godini došao u sudačkom vremenu, a 15 bodova imaju iz utakmica koje su gubili

Ovo je velika stvar i dokaz karaktera momčadi, kao i spremnosti da do posljednjeg trenutka love ono po što su došli.

Manchester United srušio je Eddie Nketiah, Aston Villu Jorginho, a Bournemouth Nelson. 

To je devet bodova iz utakmica koje su gubili, a takvih su ove sezone uzeli još šest. Na Boxing Day preokrenuli su vodstvo West Hama, a gubili su i pri početku sezone od Fulhama.

4. Po prvi put od 2012. godine pobijedili su u utakmici gdje su bili dva pogotka u minusu

Ovo je zapravo nadogradnja na prethodno, ali svakako je vrijedno posebnog izdvajanja. Posljednji put to su napravili protiv najvećih rivala, Tottenhama, 2012. godine. Tada su gubili 0:2, da bi preokrenuli i slavili rezultatom 5:2. 

Prije ovog susreta 65 puta gubili su s dva pogotka razlike i nisu to uspjeli preokrenuti.

5. Svi sudjeluju

Čak 15 različitih igrača Arsenala postizalo je pogodak ove sezone u Premier ligi. Zapravo 14, ali moramo onaj pogodak protiv Aston Ville pripisati Jorginhu, barem za potrebe ovog statističkog podatka.

Impresivan je to podatak ako znamo da Arteta puno ne rotira. No, apsolutno svi koriste svoju priliku. Svi članovi standardnog udarnog sastava do sada su zabili barem jednog, a dvojica su jučer postigli svoj prvi ovosezonski pogodak. Ben White ujedno i prvi premierligaški pogodak u dosadašnjoj karijeri.

Dokaz je to da je svatko spreman iskočiti kad je najpotrebnije i da je Arsenal prava momčad, momčad spremna osvojiti titulu!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider