Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Oglasio se Grad Zagreb

Postignut dogovor za izgradnju Dinamova stadiona: Premijer Plenković otkrio više detalja

Napokon je razriješen spor koji je pokrenut prije 27 godina.

Stadion Maksimir (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Premijer Andrej Plenković potvrdio je na sjednici Vlade Republike Hrvatske da je postignut dogovor sa Zagrebačkom nadbiskupijom za izgradnju Dinamova stadiona.

"Danas ćemo usvojiti odluke o sklapanju dvaju sporazuma o razumijevanju, jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a drugi s Gradom Zagrebom u vezi s rekonstrukcijom stadiona i izgradnjom ili rekonstrukcijom objekata Katoličke Crkve na deset lokacija u Zagrebu, što će biti na zadovoljstvo brojnih vjernika", kazao je premijer.

Dodao je da se time stvaraju preduvjeti za izgradnju primjerenog stadiona za potrebe Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije.

Zagreb se oglasio priopćenjem

Uskoro se oglasio i Grad Zagreb priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Grad Zagreb, Vlada Republike Hrvatske i Zagrebačka nadbiskupija postigli su dogovor o rješenju imovinsko-pravnih odnosa nužnih za izgradnju novog gradskog stadiona u Maksimiru. Dogovor će biti operacionaliziran kroz dva sporazuma za koja se očekuje da će biti potpisana ovaj mjesec: jedan između Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, a drugi između Vlade Republike Hrvatske i Zagrebačke nadbiskupije.

Stadion Maksimir Stadion Maksimir (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Sporazumima se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, te utvrđuje da je Grad Zagreb jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira izgradnja novog stadiona Maksimir.

Istovremeno, Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb obvezuju se u sljedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava ili drugih objekata Katoličke crkve u Zagrebu na lokacijama Botinec, Sveta Klara/Podbrežje, Jakuševec, Blato, Jelkovec/Sopnica, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko Zapad i Trnjanska Savica.

Grad Zagreb uputio je danas na usvajanje u Gradsku Skupštinu Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu. Očekuje se da će Sporazum biti usvojen na sjednici Gradske skupštine koja počinje 12. prosinca 2023. godine.

Stadion Maksimir Stadion Maksimir (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Grad Zagreb naručio je studiju predizvodljivosti koja će definirati prateće sadržaje uz sami stadion, koji će omogućiti održivost investicije, budući za izgradnju stadiona neće biti utrošen javni novac. Po dovršetku studije, Grad Zagreb će raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj za najbolje rješenje organizacije ovog prostora, te pokrenuti ostale radnje za što skoriji početak izgradnje novog stadiona na Maksimiru.

Potpisom ova dva sporazuma, nakon 26 godina rješava se imovinskopravni spor, pokrenut još 1997. godine, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider