Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POVRATAK ZZ-A NA APAŠ

Posljednje dvije osječke trenerske glave pale su u Koprivnici, kakva je Zekićeva situacija pred današnji susret?

Nakon posljednja dva gostovanja u Koprivnici, nogometaši Osijeka dobivali su novog trenera.

Zoran Zekić (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)

Nakon reprezentativne pauze vraćamo se klupskom ligaškom nogometu, a pomalo neobično za petak, danas su na rasporedu čak dva susreta SuperSport HNL-a.

Naravno, razlog je Uskrs, za koji će naši nogometaši ipak dobiti odmor, pa će tamo danas prvo na teren Istra 1961 i Lokomotiva, a onda od 18 sati Slaven Belupo i Osijek.

Osijek ima tek dvije pobjede u gostima

Susret je to u kojem momčad Zorana Zekića jednostavno mora ići na tri boda. Žele li na ljeto zaigrati Europu, svoj trenutni saldo od dvije pobjede u gostima morat će minimalno udvostručiti, ali vjerojatno napraviti i nešto više.

Bijelo-plavi u posljednjem krugu gostuju čak šest puta, a u Koprivnici kreće niz od tri za redom.

Gledajući u nešto noviju povijest, teško je Zekić mogao dočekati teže gostovanja, a jedan podatak posebno je bitan. Dva posljednja trenera Osijeka, Borimir Perković i Stjepan Tomas, svoje posljednje utakmice na klupi Osijeka vodili su upravo na koprivničkom "Apašu".

Perkovića smijenio Zekić, Tomas otišao da bi Zekić došao

Perkovića je u 30. kolu prošle sezone smijenio upravo Zekić, koji je tada sjedio na klupi Slavena.

Bio je to susret u kojem je Osijek dobro izgledalo i činilo se da će Perković u svom sedmom pokušaju doći do prve pobjede na klupi Osijeka. Dočekao je sudačku nadoknadu s vodstvom, da bi se onda dogodio kontroverzni kazneni udarac koji je skrivio 17-godišnji Maraš, igrač kojeg je Perković nedugo prije toga uveo.

Nakon duge VAR provjere, Krstanović je iskoristio kazneni udarac, a onda se za dodatni šok pobrinuo Boras. Slaven je odigrao još jednu akciju te izborio udarac iz kuta nakon kojeg je spomenuti dvometraš pogodio pored zaleđene obrane Osijeka. Zekić je mogao slaviti, a Perković su se u Osijeku zahvalili.

Perkovića je zamijenio Stjepan Tomas koji je uspješno izborio Europu prošle sezone, a onda ovu otvorio upravo pobjedom nad Slavenom. Prekrasna premijera Opus Arene završila je 6:1, a dva mjeseca kasnije završio je Tomasov put na klupi Osijeka porazom u Koprivnici 1:0.

Jednu utakmicu vodio je Ivo Smoje, a onda je preuzeo Zekić.

Zekić u gotovo nijednom segmetu nije podigao ekipu

Gledajući da je Zekić upisao samo jednu pobjedu u posljednjih sedam susreta te da navijači sve više iskazuju nezadovoljstvo, a on niti svojim izjavama u medijima baš ne unosi optimizam, mnogi vjeruju da bi mu Koprivnica trebala biti posljednja šansa.

Posebno ako Lokomotiva susret ranije u Puli napravi nešto čime će još više odmagliti na četvrtom mjestu ljestvice.

No, ako ćemo se voditi onime što čitamo u posljednje vrijeme, Zekić bi do kraja sezone trebao biti siguran, a možda čak i neovisno o svemu dobiti priliku zajedno sa sportskim direktorom Botom posložiti momčad, a onda je povesti u iduću sezonu. 

Čime je Zekić zaslužio daljnje povjerenje?

Teško je zaključiti čime je to zaslužio jer otkako je došao nije napravio ono što se od njega očekivalo. Štoviše, prosjek bodova osvojen pod njim (1.24), manji je od onog koji je u prvih devet utakmica imao Tomas (1.33).

Gotovo dvostruko je pao prosjek postignutih golova (Tomas 2.33, Zekić 1.23) pa dojam baš ne popravlja manji broj primljenih (Tomas 1.88, Zekić 0.88). Zapravo, Osijek je dobio podjednako loš bodovni saldo uz puno manje atraktivne susrete.

Osim toga, kako je već gore naglašeno, njegovi medijski istupi prikazuju čovjeka kojem su sve lađe potonule, ali isto tako čovjeka koji unatoč tome još uvijek nije otvoreno preuzeo odgovornost za trenutno stanje momčadi i rezultata.

Njegove izjave nakon utakmica uglavnom odlaze u smjeru da momčad nije poslušala niti odradila ono na čemu se kroz cijeli tjedan radilo na treninzima. No, za detaljno analizirati taj dio trebao bi cijeli jedan novi tekst. Tko zna, možda potrebe za njim bude nakon današnjeg susreta.

Svi se navijači Osijeka nadaju kako se tijekom reprezentativne stanke popravila atmosfera. Je li se promijenilo i Zekićevo raspoloženje te izraz lica ne možemo saznati, budući da konferencije za medije nije bilo, a umjesto njega je izjavu pred Koprivnicu dao Roko Jurišić.

Odgovore na neka pitanja dobit ćemo danas oko 20 sati, kad utakmica završi. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider