Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika je to čast

Bjelica dobio ponudu koja se teško odbija: Hoće li napustiti Osijek i voditi Lewandowskog?

Hrvatski trener Nenad Bjelica na meti je Poljskog nogometnog saveza, koji mu nudi funkciju izbornika tamošnje seniorske reprezentacije…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nenad Bjelica danas se vraća u Hrvatsku iz Austrije, gdje je imao neodgodivih privatnih obveza.

Neće mu biti lako upravljati automobilom. Kako saznajemo, mobitel mu naprosto gori. Pozivi iz Poljske stižu praktički svakih nekoliko sekundi. Prema našim informacijama, Poljski nogometni savez opasno je zapeo. I ne misli tako lako odustati.

Jerzy Brzeczek dobio je jučer otkaz na mjesto poljske reprezentacije. Kako pišu poljski mediji, bila je to odluka jednog čovjeka - Zbigniewa Bonieka, predsjednika Poljskog nogometnog saveza i jednog od najboljih poljskih igrača svih vremena.

Bjelici gori mobitel

Da će smijeniti Brzeczeka, nije znao ni potpredsjednik Saveza, pa ni kapetan reprezentacije Robert Lewandowski, piše najstariji i trenutačno jedini poljski sportski dnevnik Przegląd Sportowy.

Iako je Brzeczek odveo Poljsku na Euro, Boniek nije bio zadovoljan igrom reprezentacije. Sada već bivši izbornik bio je na udaru medija i navijača. Malo tko ga je podržavao. Tomu svjedoči i izjava slavnog poljskog vratara Jerzya Dudeka.

„Opravdani potez koji budi nadu“, izjavio je bivši vratar Liverpoola i Real Madrida, ikona poljskog nogometa.

gol expired Ibrahimović oduševljen zbog Mandžukića: "Potpisao je! Sad ćemo skupa plašiti obrane" divider

Tko će zamijeniti Brzeczeka? Za pretpostaviti je da Boniek ima neku opciju u glavi čim se odlučio za smjenu.

„Na poljskom tržištu nema trenera s internacionalnim iskustvom“, zaključuje Dudek u razgovoru za Przegląd Sportowy.

Čini se da je jedan najozbiljnijih kandidata upravo Bjelica. To nije samo naša konstatacija, to gotovo listom ističu poljski mediji.

Poljska želi hrvatskog stručnjaka

„Znakovito je da je Boniek prije nekoliko dana kontaktirao Bjelicu, bivšeg trenera Lecha Poznana“, piše Sport.tvp.pl i navodi nedavnu Bjeličinu izjavu za TVP3:

„Svaki trener sanja biti izbornikom neke jake nacionalne selekcije“, kazao je Bjelica i potom priznao da ga je kontaktirao Boniek, koji je dugo igrao u Italiji i ima dobre kontakte.  

„Pitao me koliko mi traje ugovor s Osijekom. Očito je neki talijanski klub pitao za mene. Pričao mi je kakva je trenutačna situacija u poljskoj reprezentaciji, koji su ciljevi i slično. Ja sam više-manje sa svime već upoznat. Spomenuo mi je da Poljska u zadnje vrijeme nije igrala dobro te da je pritisak medija jako velik. S time sam dobro upoznat“, pričao je Bjelica u tom intervju i konstatirao da su očekivanja navijača uvijek veća od realnih mogućnosti.

„Poljska ima puno dobrih mladih igrača, mnoge od njih poznajem, a neke sam i trenirao u Lechu. Međutim, nisam zainteresiran u ovom trenutku. Vezan sam za Osijek, imam ugovor još dvije i pol godine. No možda se ta solucija otvori u budućnosti“, zaključio je Bjelica.

Velika šansa 

Treba imati u vidu da je taj razgovor vođen u petak. Portal uvažene poljske televizije ističe da je Boniek u tom trenutku još uvijek govorio kako ne planira otpustiti Brzeczeka. No u ponedjeljak je povukao potez koji su poljski mediji zapravo očekivali.

E, sad, jasno je da je Bjelici bilo nezgodno govoriti o mjestu izbornika dok je Brzeczek bio još u sedlu. Još mu je nezgodnije pričati o poslu izbornika dok ima ugovor s klubom.

Poirier vs McGregor UFC 257: Dustin Poirier nokautirao Conora McGregora i prozvao se prvakom! Notorious nokautiran prvi put u karijeri! divider

Bjelica je naznačio da je vezan za Osijek, ali taj razgovor ipak treba staviti u kontekst vremena i situacije. U međuvremenu Poljaci su pojačali pritisak, a i Bjelica je mogao porazgovarati s čelnicima Osijeka da vidi što oni kažu.

To je velika čast, ali i prilika za Bjelicu da napravi korak od sedam milja i uđe u sam trenerski vrh Europe. Ako bi napravio rezultat s Poljskom, tko zna gdje bi mu bio kraj. Jamačno bi slijedio neki veliki klub.

Stoga nije lako samo tako odbaciti mogućnost preuzeti kormilo ugledne reprezentacije, za koju igra jedan Lewandowski, ponajbolji nogometaš današnjice. Tko zna kada će i hoće li stići sljedeća slična prilika? U nogometu se to nikad ne zna. Bjelica je svjestan te činjenice, vidjet ćemo što će odlučiti.

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider