Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sve je spremno

Policija u Rijeci na nogama: Objavljene su posebne upute, stiže i vlak pun Torcide

U srijedu će u Rijeci biti Armada, Torcida i Funcuti.

Korteo Torcide (Foto: Milan Šabić/Pixsell)

U srijedu od 19 sati u Rijeci se igra finale Kupa, Hajduk će zaigrati protiv Šibenika.

Bijeli će imati ogromnu podršku svojih navijača. Hajduk je u sat vremena rasprodao sve moguće ulaznice. S druge strane, Šibenčani dolaze u lijepom broju, ali neće ih biti kao navijača Hajduka.

Policija će biti na velikom ispitu, u isto vrijeme u gradu će biti Armada, Torcida i Funcuti. Zbog toga su objavljenje posebne upute za sve.

''Na stadionu Rujevica u Rijeci u srijedu, 24. svibnja, s početkom u 19 sati odigrat će se nogometna utakmica finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa između HNK-a Hajduk i HNK-a Šibenik.

Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11, 114/22) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12, 114/22).

Vatreni Kustić najavio: Zlatko Dalić pušta Vatrene na spektakl godine, Hrvat lovi naslov prvaka svijeta divider

S obzirom na očekivani dolazak većeg broja navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje

Ulazi na stadion Rujevica bit će otvoreni od 16 sati. Pozivaju se gledatelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle očekivane gužve u prometu i parkiranju, kao i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.

Prihvat navijača HNK-a Hajduk

Za navijače HNK-a Hajduk glavni prihvatni punkt je Kikovica - Soboli na autocesti A6 te ih pozivamo da na navedenu lokaciju dođu do 15 sati kako bi u organiziranoj koloni bili dopraćeni do stadiona na Rujevici.
Navijači HNK-a Hajduk koji dolaze organizirano vlakom iz Splita bit će prepraćeni u zonu stadiona u organizaciji policije.

Prihvat navijača HNK-a Šibenik

Navijači HNK-a Šibenik bit će u organizaciji policije i HNS-a pravovremeno prepraćeni u zonu stadiona Rujevica.
Svim navijačima preporučuje se da za odmor i točenje goriva koriste odmorišta prije punktova predviđenih za prihvat jer će policijski službenici bez stajanja osiguravati preprate navijača od izlaza s autoceste do stadiona.


Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodit će sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

  • unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju
  • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja
  • paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita
  • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta
  • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjima kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju
  • bacanje predmeta u natjecateljski prostor te boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak na stadion odbit će se:

  • posjetiteljima pod utjecajem alkohola
  • osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu
  • posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete
  • osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.


Fotografiranje i videosnimanje javnog okupljanja

Na dan odigravanja utakmice policija će audiosnimati i videosnimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta u gradu Rijeci, na stadionu te prilaznim pravcima prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Za navedeno između ostaloga će se koristiti i bespilotne letjelice, helikopter i specijalno policijsko vozilo koji su opremljeni najsuvremenijim uređajima za snimanje.

Regulacija prometa – upute za građane

Zbog provedbi mjera osiguranja na području grada Rijeke cesta od kružnog raskrižja Rujevica do čvora Hosti bit će zatvorena za promet u srijedu, 24. svibnja 2023. godine, od 12 sati do ponoći. Obilazni pravci bit će obilježeni prometnom signalizacijom.

Također, s obzirom na radni dan, kao i radove na prometnicama koji su u tijeku, posebice između 15 i 17 sati (vrijeme odlaska s posla i vrijeme pratnje navijača s prihvatnih punktova), očekivane su gužve i zastoji u prometu u pravcu stadiona Rujevica, na riječkoj obilaznici i prema zapadnom dijelu Rijeke. Moguće je, po potrebi, privremeno zaustavljanje prometa na pojedinim pozicijama.

Prometna policija će u suradnji s nadležnim službama poduzimati mjere i radnje kako bi što prije otklonili nastale zastoje u prometu i osigurali što bolju protočnost prometa, radi čega pozivamo građane da se pridržavaju uputa prometne policije.

Građanima Rijeke i svima koji se zateknu na području Rijeke zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju.

Također, pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora, kao i sva upozorenja i naredbe policijskih službenika, kako u prometu tako i na stadionu kako bi utakmica protekla u sigurnom okružju i pravom sportskom duhu'', objavila je policija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider