Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POSEBNE UPUTE

Policija na nogama: Torcidina invazija na Zagreb, Bad Blue Boysi napunili sjever dolje

Oko 2500 torcidaša stiže u Zagreb, a Boysi su već pokupovali ulaznice za sjever dolje.

Torcida u Zagrebu (Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell)

U nedjelju od 15 sati igra se najveći derbi hrvatskog sporta. Hajduk gostuje kod Dinama.

Vrijeme pred derbi nikako ne ide na ruku, sunčani dani odlaze u zaborav dva dana prije utakmice. U subotu se u Zagrebu očekuje kiša, a za nedjelju se najavljuje snijeg.

Najgore će biti u Lici kroz koju moraju proći torcidaši, a oni su kupili 2500 ulaznica za južnu tribinu. Modri su im dali puni kapacitet juga, a ulaznice su bile u prodaji isključivo na Poljudu.

Dinamo je danas objavio da je rasprodana tribina sjever dolje pa će Modri imati veliku podršku Bad Blue Boysa. Još je ostalo dosta ulaznica za sjever gore, zapad dolje i gore.

Policija na nogama

Kao za svaki derbi policija je na oprezu. Veliki broj pripadnika policije osigurava dvoboj na Maksimiru. Torcida mora doći do 12 sati na Lučko kako bi na vrijeme stigla na utakmicu, a policija je povodom derbija objavila priopćenje kojeg prenosimo:

U nedjelju, 26. veljače 2023. godine s početkom u 15 sati u Zagrebu, na gradskom stadionu Maksimir odigrava se nogometna utakmica 23. kola SuperSport HNL-a između GNK Dinamo i HNK Hajduk. Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika i sukladno tome policija će tijekom cijelog dana s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzimati sve mjere osiguranja.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira tijekom putovanja na utakmicu i povratka, kao i neometanog odigravanja nogometne utakmice, policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o javnom okupljanju i Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika.

S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja te očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje

Ulazi u stadion Maksimir će biti otvoreni od 13 sati, stoga pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ukoliko su u mogućnosti, koriste javni prijevoz radi izbjegavanja gužve. Imajte na umu posebnu regulaciju prometa koja će biti na snazi.

Posebna regulacija prometa na području grada Zagreba, posebice oko stadiona

Na dan odigravanja utakmice u nedjelju, 26. veljače 2023. godine organizator će, u suradnji s policijskim službenicima te sukladno Prethodnoj suglasnosti Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba kao i Rješenju Policijske uprave zagrebačke uspostaviti posebnu regulaciju prometa, na način da će od 6 sati za sav promet biti zatvoreno:

• parkiralište od skulpture „Bacač diska“ do zapadnog parkirališta stadiona Maksimir,
• servisna cesta od Budakove ulice i nekadašnje tržnice Borongaj do bazenskog kompleksa Svetice odnosno do zapadnog parkirališta gradskog stadiona Maksimir,
• parkiralište nekadašnje tržnice Borongaj i poligon za obuku vozača osim za vozila s akreditacijom organizatora i organiziranog dolaska navijača,
• Hitrecova ulica i parkiralište na Hitrecovoj ulici,
• parkiralište kod bazenskog kompleksa Svetice,
• parkiralište ispred zapadne tribine gradskog stadiona Maksimir osim za vozila s akreditacijom organizatora,
• zapadno parkiralište Ekonomskog fakulteta-Zagreb na Trgu J. F. Kennedya.

Mjere posebne regulacije prometa bit će na snazi do 24 sata (ponoći).

Obavijest za gostujuće navijače

Ulazi u stadion Maksimir za gostujuće navijače će biti otvoreni od 13 sati.

Prihvat gostujućih navijača na NP Lučko i NP Zagreb-istok (za navijače sa područja Slavonije) predviđen je od 10.30 sati, a navijači koji stignu do 12 sati će biti pravovremeno prepraćeni do tzv.“sterilne zone“ stadiona Maksimir.

Parkiralište za gostujuće navijače organizator je osigurao na prostoru poligona za obuku vozača na Borongaju i na prostoru tržnice Borongaj.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere. Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
• bacanje predmeta u natjecateljski prostor i
• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima. Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

• posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
• osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
• posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i zapovijedi policijskih službenika u prometu i na stadionu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider