Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
još malo do kraja

Pogledajte pregled kvalifikacija za Euro: Tko strepi, tko je osigurao plasman, a tko iznenadio?

Odigrane su posljednje kvalifikacijske utakmice ovoga mjeseca. Do kraja kvalifikacija ostale su još samo utakmice sredinom studenog, a uoči raspleta pogledajte: tko je sve već izborio Euro, i koja su najveća iznenađenja?

Stipe Sladoljev (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

U borbu za Europsko prvenstvo krenulo je svih 55 zemalja članica UEFA-e, a njih 20 izborit će Euro kroz ove kvalifikacije.

Do kraja su ostale još samo utakmice u studenom, a već prije njih, šest zemalja izborilo je plasman: Belgija, Španjolska, Italija, Poljska, Ukrajina i Rusija. Da je Hrvatska pobijedila u Walesu, i ona bi već bila ovdje.

A 21 zemlja već je ispala. Osim nogometnih patuljaka od Gibraltara do Farskih Otoka, već su ispale i neke ozbiljne reprezentacije, poput Grčke, Bugarske, Škotske ili Crne Gore. Međutim, neke od onih koje ispadnu imat će i dodatnu priliku kroz razigravanje Lige nacija.

Nekoliko moćnih reprezentacija još čeka potvrdu

A u ovim kvalifikacijama još 28 zemalja ostalo je u konkurenciji za 14 mjesta koja vode na Euro. Među njima i Hrvatska.

gol expired Modrić poslao oštru poruku HNS-u: Oglasio se o promjeni domaćinstva utakmice sa Slovačkom divider

Osim naše zemlje, svoj status rješavat će i još neki od glavnih favorita: svjetski prvak Francuska, europski prvak Portugal, pa Engleska, Nizozemska, Njemačka i tako dalje. Svi ovi velikani u odličnoj su situaciji, i baš poput Hrvatske, bit će pravo čudo ako se bilo tko od njih ne plasira već u studenom.

I dok favoriti dakle sigurno grabe prema Euru, pa velikih negativnih iznenađenja nema, evo najvećih pozitivnih iznenađenja. To je u prvom redu sjajna Finska, koja još nikad nije igrala ni Europsko ni Svjetsko prvenstvo! A sad je na korak do plasmana, ispred Grčke i Bosne i Hercegovine.

Još malo do kraja kvalifikacija

Finskoj će biti dovoljna pobjeda protiv Lihtenštajna u idućoj utakmici. BiH pod vodstvom Roberta Prosinečkog ima još samo teoretske izglede, ali imat će novu priliku kroz Ligu nacija.

gol expired Glavobolja za Bjelicu: Dinamove uzdanice van terena, pokušavaju ih "skrpati" za Ligu prvaka divider

Drugo veliko iznenađenje je Kosovo, koje se još uvijek može plasirati izravno! Kosovo se već plasiralo ispred renomiranijih momčadi Crne Gore i Bugarske, ali morat će preskočiti još i Češku u posljednje dvije utakmice. Ako ne uspiju, i oni će imati novu priliku kroz Ligu nacija.

Kvalifikacije završavaju za mjesec dana, 19. studenog. Tada ćemo dobiti 20 od 24 sudionika Europskog prvenstva, a posljednja četiri sudionika dobit ćemo u ožujku, kroz razigravanje Lige nacija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider