Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
24 sata za pamćenje

Ludi Pochettinov debi: Bez iskustva, sa samo dva treninga, zaustavio najjaču Barcu u povijesti

Pochettino je već u prvoj utakmici dao naslutiti da se u njemu krije buduća trenerska zvijezda.

Mauricio Pochettino i Pep Guardiola u derbiju Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mauricio Pochettino danas uživa status ponajboljeg svjetskog trenera, a da bi jednog dana mogao biti trenerska zvijezda pokazao je već u prvoj utakmici karijere.

Bilo je to u sezoni 2008./2009.; tada 37-godišnji Pochettino završio je igračku karijeru tri godine ranije i tek je bio položio Uefinu Pro trenersku licencu.

Njegov Espanyol, u kojem je objesio kopačke o klin, bio je u teškoj situaciji pri dnu tablice i trebao je ''vatrogasca''. Izbor je pao na svježe diplomiranog Pochettina, koji je u siječnju 2019. postao već treći trener Espanyola te sezone. Nije imao praktički nikakvog iskustva – proveo je tek kratko vrijeme kao asistent trenera ženske momčadi.

Prvi zadatak – moćna Pepova Barca

Prvi zadatak teško je mogao biti teži - u goste je dolazila moćna Barcelona Pepa Guardiole. Po mnogima najbolja Barcina generacija dosad te je sezone osvojila prvu trostruku krunu u klupskoj povijesti, a u četvrtfinalu Kupa kralja čekao ih je neugledni susjed koji je kroz povijest u međusobnim susretima uglavnom gubio.

Pochettino je imao samo 24 sata i dva treninga za pripremu utakmice protiv moćnog gradskog rivala. U raspletu dostojnom kakvog holivudskog filma, autsajder je uspio – zaustavio je Pepov moćni stroj i izvukao 0:0 na svom terenu.

Barcelona je u uzvratu pobijedila s 3:2 i prošla, ali Espanyol im je vratio u prvenstvu: točno mjesec dana nakon debija Pochettinova momčad je s 2:1 pobijedila gradske rivale. Od 170 međusobnih susreta u Primeri, to je jedna od svega 34 Espanyolove pobjede.

Pochettino, koji je u toj momčadi trenirao čak devet donedavnih suigrača, uspio je do kraja sezone odvesti Espanyol sve do mirnih voda sredine tablice.

Otisnuo se u Englesku i napravio sjajan posao

U Espanyolu se zadržao sve do 2012. kada je otišao ostavivši momčad na dnu ljestvice. Ipak, zaradio je brojne pohvale komentatora za svoj rad, a s klubom se rastao uz javne žalbe na financijske restrikcije kojima ga ja uprava pritisnula.

Vjerojatno je upravo u takvim uvjetima izbrusio vještine koje ga danas krase, prije svega dobro snalaženje s ograničenim resursima. Iako njegov Tottenham nikog nije kupio već dva prijelazna roka, Pochettino se drži u vrhu engleskog nogometa, a Spurse je nedavno uveo u prvo finale Lige prvaka u klupskoj povijesti.

Iz Espanyola se zaputio u Southampton gdje je osvojio visoko osmo mjesto s najviše bodova od osnivanja Premierlige, prije nego je 2014. prešao u Tottenham.

O njegovu radu u sjevernom Londonu već su ispisane mnoge priče; Spurse je pozicionirao u samu elitu engleskog nogometa, a za besmrtnost u klupskim almanasima fali mu samo trofej. Mogao bi to biti onaj najglamurozniji ako Spursi podignutih ruku izađu iz madridskog finala protiv Liverpoola.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider