Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sve zbog dresa ili?

Opet drama oko Piquea: Nakon svega objavio povlačenje iz reprezentacije

Gerard Pique još jednom se našao u središtu nacionalnog sukoba Španjolaca i Katalonaca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobjeda reprezentacije Španjolske u kvalifikacijskoj utakmici kod Albanije (0:2) odmah je pala u sjenu objave Gerrarda Piquea. Branič Barcelone najavio je oproštaj od reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, dakle za nešto više od godinu i pol dana.

Izjavio je to Gerard Pique poslije dramatične večeri na društvenim mrežama koje su u Španjolskoj eksplodirale nakon što se on pojavio na utakmici bez dvije trakice na rukavima u boji španjolske zastave. Paljba po Piqueu trajala je cijelu večer da bi se na kraju ustanovilo da njegov dres uopće nije ni imao taj detalj. Malo su se osramotili madridski mediji koji su vodili ofenzivu na nogometaša Barce.

U čemu je bila stvar? Neki su igrači istrčali s dugim rukavima, a neki u dresu s kratkim rukavima. Ovaj prvi nije imao spomenuti uzorak, a nosio ga je i Sergio Ramos. Pique je nakon izbora dresa odlučio da mu dugi rukav ipak smeta pa ga je odrezao, što nije tako rijedak slučaj. No mnogi su odmah zaključili kako je on izrezao boje španjolske iz političkih razloga, a na kraju je Španjolski nogometni savez u priopćenju objasnio kako Pique uopće nije imao dres s tim bojama.

''Sve sam pokušao, ali ovo danas je kap koja je prelila čašu. Svjetsko prvenstvo u Rusiji bit će moje zadnje natjecanje u dresu Španjolske. Odluka je teška i nije donesena na osnovu ovog što se dogodilo danas'', rekao je Pique.

''Odrezao sam rukave jer su mi smetali. Sve je ovo vrlo zamorno, ali prihvaćam sve i nastavljam s projektom izbornika Lopeteguija. Nisam lijepo tretiran posljednjih godina, ali dajem sve od sebe'', rekao je Pique koji je za Španjolsku odigrao čak 86 utakmica, a nakon SP-a u Rusiji imat će 31 godinu.

Stoper Barcelone već je duže vrijeme na udaru španjolskih navijača. Mnogi smatraju kako se izvan terena ne ponaša kao reprezentativac. Navijači Reala mu ne mogu oprostiti sarkastičnu zahvalu pjevaču Kevinu Roldanu koji je pjevao na onoj Ronaldovoj rođendanskoj zabavi nakon koje je Madriđanima sve pošlo po krivu prije dvije sezone.

Sjećamo se onog ispruženog srednjeg prsta za vrijeme intoniranja španjolske himne na utakmici u Bordeauxu protiv Hrvatske pa stalnih 'trolanja' na Twitteru i svađe s bivšim igračima Reala poput Gutija.

Zviždali su mu navijači na domaćim utakmicama, naročito u gradovima gdje je jako španjolska desnica tradicionalno odana frankističkim idejama. Poznato je pak kako je Pique ponosni Katalonac, čiji je djed bio direktor Barcelone. Prije dvije godine šetao je u maršu za nezavisnost i jedan je od onih katalonskih sportaša koji je najangažiraniji oko katalonskog nacionalnog pitanja koje vodi prema neovisnosti tog naroda.

I to je ono što stoji iza svega. Pique se unatoč tome što je uvijek bio spreman igrati za Furiju, nikad nije osjećao Španjolcem, kao i blaga većina stanovnika Katalonije. To je jasno pokazivao što je iritiralo španjolske navijače. Za sljedeću je godinu katalonski parlament izglasao održavanje referenduma o neovisnosti, možda nije Pique jedini Katalonac koji od 2018. više neće igrati za Španjolsku.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider