Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"netko je to morao ispričati"

Novi srpski izbornik, legendarni Piksi, pohvalio kontroverzni film o Jasenovcu: "To su činjenice"

Veliki projekt naišao je na loše kritike izvan granica Srbije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne stišavaju se reakcije na film Dara iz Jasenovca, koji je premijerno prikazan na RTS-u u subotu navečer, prije nego što je uopće zaigrao u kinima.

Film je snimljen kao projekt posebne važnosti za srpsku povijest, bez standardne procedure i natječaja. Iza filma stoji, po vlastitom priznanju, Aleksandar Vučić. Plan je bio da se film nađe u izboru za Oscara za strani film te da se promijeni percepcija Srba u zapadnoj kulturi.

Međutim, taj projekt mogao bi doživjeti kontraefekt. Strani kritičari pokopali su film nazivajući ga srpskom propagandom, pa se čini da ovaj uradak nema svijetlu budućnost na međunarodnoj sceni.

gol expired Pogledajte ludnicu u svlačionici Monaca: Kovačev govor izazvao euforiju među igračima divider

Situacija na međunarodnoj sceni nije bajna ni za srpsku nogometnu reprezentaciju. Nakon ispadanja u dodatnim kvalifikacijama za Euro, u kojima ih je u Beogradu nadmašila Škotska, na mjesto izbornika stiže legendarni Dragan Piksi Stojković.

Legendarni Piksi cijelu je trenersku karijeru proveo na Dalekom istoku - pet godina u Japanu, pa pet u Kini, s dvije godine pauze između toga. Odmah pri povratku u Srbiju dao je svoje viđenje filma Dara iz Jasenovca.

"I Dara se pojavila, netko je morao tu priču reći, eto i to je pozitivno, zašto da se kriju takve stvari? Tko to nije smio reći ništa o tome tolike godine? To je naša povijest, te žrtve, to se ne smije zaboraviti, to je dug prema tim žrtvama. To su činjenične stvari koje su se dogodile, tako ja to vidim", rekao je za TV Prva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider