Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
veliki rivali i prijatelji

Pele se emotivno oprostio od legende i prisjetio se čuvene obrane: "Ni danas ne mogu vjerovati..."

"Počivaj u miru, prijatelju. Da, bio si čaroban vratar, ali i puno više od toga", napisao je Pele u podužem oproštaju od velikog prijatelja i rivala s nogometnih terena.

Gordon Banks i Pele (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

U 82. godini života napustio nas je Gordon Banks, legendarni engleski vratar i osvajač njihova jedinog svjetskog zlata na domaćem prvenstvu 1966. godine.

Ipak, Banksa se najviše pamti po čuvenoj ''obrani stoljeća'' četiri godine kasnije kada je Peleov udarac glavom praktički izvukao iz gola. 

Povom smrti ponajboljeg vratara svih vremena oglasio se i legendarni Brazilac kojeg mnogi smatraju najboljim igračem u povijesti nogometa. U objavi na Facebooku prisjetio se trenutka koji je obilježio njihove karijere i počeo veliko prijateljstvo ovih nogometnih legendi.

"Za mnoge je sjećanje na Gordona Banksa obilježila obrana protiv mene 1970. godine. Razumijem i zašto.

Ta obrana jedna je od najboljih koju sam ikad vidio - iz prve ruke i na tisućama utakmica koje sam kasnije gledao.

Kada ste nogometaš, odmah znate koliko ste dobro udarili loptu. Pogodio sam taj udarac glavom točno kako sam želio. Lopta je išla točno gdje sam htio, bio sam spreman na slavlje.

Ali onda se taj čovjek, Banks, stvorio u mom vidnom polju, kao neki plavi fantom, kako sam ga opisivao. Došao je niotkuda i izveo nešto za što sam mislio da je nemoguće.

Nekako je odbio moj udarac preko gola. Nisam mogao vjerovati što sam vidio. Čak i danas kad gledam ne mogu vjerovati. Ne mogu vjerovati da se tako brzo bacio tako daleko.

Zabio sam mnogo golova u životu, ali mnogi me kada me upoznaju pitaju za tu obranu. Iako je doista bila fenomenalna, moje sjećanje na Gordona nije obilježeno tom obranom, nego prijateljstvom. Bio je topao čovjek koji je mnogo dao ljudima.

Tako da mi je drago da je to obranio, jer to je bio početak velikog prijateljstva koje ću uvijek cijeniti. Kad god bi se sreli, uvijek je bilo kao da se nikad nismo ni rastali.

U mom srcu danas je velika tuga i šaljem sućut obitelji na koju je bio toliko ponosan.

Počivaj u miru, prijatelju. Da, bio si čaroban vratar, ali i puno više od toga. Bio si sjajno ljudsko biće."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider