Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ogromne brojke

Pandemija koronavirusa uzela klubovima milijarde eura: Evo koliko su izgubili Real i Barcelona

Klubovi iz lige pet zabilježili su ogroman pad u prihodima koje ostvaruju na dan utakmice.

Prazne tribine Hampden Parka (Foto: Andy Buchanan/Pool)

Mjere zatvaranja su u pet velikih europskih liga u posljednje dvije sezone, zbog pandemije Covida-19, uzele klubovima 2,5 milijardi eura prihoda "na dan utakmice".

Od proljeća 2020. natjecanja su na neko vrijeme bila prekinuta, a ona prvenstva koja su nastavljena završena su pred praznim tribinama, smanjivši za 27 posto broj utakmica s publikom u sezoni 2019./2020. u Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, navodi se u studiji revizorske kuće KPMG.

To je dovelo do "značajnog pada, od oko 500 milijuna eura u kumulativnom prihodu na dan utakmice (ulaznice, sponzori, trgovina, ugostiteljstvo), na 1,9 milijardi eura" rezultati su studije.

Utjecaj se najviše osjetio u Bundesligi koja ima najveći prosječni broj gledatelja po utakmici na svijetu (42.000) i koja je bilježila gubitak od 157 milijuna eura, dok je Ligue 1, s prosjekom posjećenosti od 23.000 gledatelja po utakmici, izgubila tri puta manje (48 milijuna EUR).

Andrea Belotti Kakva kobna pogreška: Tražili su za njega 100 milijuna eura, a sad kao osvajač Eura odlazi za pet puta manji iznos divider

Na klupskoj razini, i u apsolutnom iznosu, najviše su izgubili Barcelona i Real Madrid, s gubicima od 39 i 35 milijuna eura. Zbog toga su njihovi prihodi iznosili 136 milijuna eura i 120 milijuna eura.

Za sezonu 2020./2021., koja se gotovo u potpunosti odvijala s praznim tribinama u pet zemalja, KPMG očekuje kumulativni gubitak od "više od 2 milijarde eura" za ovu financijsku godinu.

Revizorska kuća vjeruje da će sezona koja je tek započela ponuditi samo djelomičan povrat ovih gubitaka.

Što se tiče pandemijskih mjera, okviri su različiti od zemlje do zemlje pa tako Engleska dopušta stadione punog kapaciteta, dok Španjolska dopušta popunjenost od samo 40, a talijanska Serie A 50 posto.

Druge mjere, poput zabrane prodaje hrane i pića u Španjolskoj, također bi mogle utjecati na klupske prihode, jer će teži protokoli za ulazak na stadione i potrebne pogodnosti predstavljati dodatne troškove.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Rukomet 2023 Rukomet 2023
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider