Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Na suđenju Mamićima

VIDEO Ovo su iskazi zbog kojih su Modrić i Lovren ponovno optuženi

Protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena ponovno je podignuta optužnica za davanje lažnog iskaza.

Glasno je odjeknula vijest da je ponovno podignuta optužnica protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima na Županijskom sudu u Osijeku.

Prva optužnica je odbačena jer sudski postupak protiv Mamića nije bio okončan, ali dvije godine kasnije, nakon što je Zdravko Mamić pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora za izvlačenje novca iz Dinama, podignuta je nova optužnica.

Sve se dogodilo u lipnju 2017. godine, kada je Modrić svjedočio u sudskom procesu protiv Mamića na sudu u Osijeku. Konkretno, hrvatski kapetan je svjedočio o podjeli novca između njega i Mamića nakon odlaska iz Dinama u Tottenham, a USKOK je smatrao da Modrić nije imao pravo na taj novac:

Modrić o datumu potpisavanja aneksa

Tužitelj Tonći Petković je smatrao da je Modrić potpisao aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja 2008. godine, nakon prijelaza u Tottenham, a ne 2004. godine dok je još bio igrač Dinama:

Prema tom ugovoru Modriću je isplaćeno 80 milijuna kuna, a 52 milijuna kuna na Mamićevo traženje u gotovini predao njegovom bratu Zoranu i sinu Mariju:

"Nikad nisam rekao da je aneks sačinjen i potpisan nakon mog odlaska u Tottenham. Rekao sam tada da se ne mogu sjetiti, govorio sam o tome da mi je cilj bio razriješiti građanski ugovor između Mamića i mene.

Luka Modrić i Dejan Lovren Podignuta optužnica protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena! divider

Razgovarali smo o podjeli transfera između nas dvojice, to vi vrlo dobro znate", rekao je Modrić, a tužitelj je od njega tražio da se očituje o dijelu iskaza u kojem je govorio kako je više puta razgovarao s Mamićem, koji mu je obećao da će dobiti određeni iznos od transfera:

"Nikad to nismo stavili u pisanu formu, bio je to dio usmenog dogovora između Mamića i mene, kazao je Modrić pa dodao:

"Mislio sam da je riječ o podjeli novca između Mamića i mene na temelju građanskog ugovora, a ne o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i mene, ispričavam se. Bio sam dugo u USKOKU i vjerojatno sam pogriješio", kazao je Modrić, koji je često puta tijekom suđenja ponavljao - "ne sjećam se".

Na kraju je stigla pravomoćna presuda da je Dinamo u tom transferu oštećen za 80 milijuna kuna, a da je Mamić sebi neosnovano prisvojio 52 milijuna kuna.

Lovren pričao o datumu potpisavanja aneksa

Iako je Lovren trebao svjedočiti pred sudom dan kasnije, u Osijeku je nastala prava zbrka nakon sukoba između Zdravka Mamića i njegovih odvjetnika, kojima je otkazao punomoć. Lovren je na kraju izašao pred sud u rujnu 2017. godine, a tada je pričao o datumu potpisavanja aneksa prema kojem mu je pripala polovica od transfernog obeštećenja prilikom njegovog odlaska iz Dinama u Lyon:

"Prvi profesionalni ugovor s Dinamom potpisao sam 2007., a početna plaća mi je bila 3 tisuće eura bruto. Financije je vodila moja majka i ona je dogovorila sa Zdravkom podjelu budućeg transfera u visini 50 posto. 

Josip Šutalo Njemački novinar demantirao glasine o velikom transferu Dinama: "Nema dogovora" divider

Siguran sam da sam taj aneks potpisao daleko prije 2009. godine, i to nekoliko dana nakon profesionalnog ugovora", kazao je Lovren pred sudom, a tužitelj mu je predočio iskaz iz istrage u kojem je pak rekao da je sporni aneks potpisao dva ili tri mjeseca prije odlaska u Lyon:

"Kada sam saznao da se za mene interesiraju Lyon i Tottenham, tražio sam povećanje plaće u Dinamu na 250 tisuća eura godišnje, no Zdravko je to odbio. Znao sam od prije da su neki igrači imali pravo na 50 posto transfernog obeštećenja, pa sam od Mamić tražio isto. Pristao sam pa smo potpisali aneks", kazao je Lovren tijekom istrage.

Bilo je riječi o pozajmici Zoranu Mamiću

"Točno je da sam to izjavio, potpisao sam 2009. aneks kojim mi se povećava plaća na 10 tisuća eura mjesečno, a tada sam ponovno potpisao aneks koji je potpisan već 2007. samo s razlikom da mi se novac od transfera isplati na račun u Hrvatskoj", objasnio je Lovren koji je svoj dio od 25,9 milijuna kuna čekao gotovo godinu i pol dana:

"Nazvala me tajnica kluba Vlatka Peras, rekla je da će isplatiti novac. Otišao sam u banku, gdje sam otvorio poseban račun, bio sam tada u Hrvatskoj", rekao je Lovren kojem je tužitelj ubrzo pokazao iskaz iz istrage u kojem je rekao da je pak majku nazvao da provjeri je li novac isplaćen, jer je bio u Francuskoj pa nije mogao osobno otići do banke:

Dinamo Srbi se poklonili Dinamu pa poslali poruku Zvezdi i Partizanu: "Gledajte i učite. Zagrepčani ruše rekord" divider

"Točno je da sam to izjavio, ali tada sam se zbunio. To se odnosilo na kredit za stan. Sam sam otvorio taj račun, bio sam u Hrvatskoj", objasnio je Lovren pa dodao da je novac od transfera proslijedio Zoranu Mamiću isti dan kad mu je sjeo na račun:

"Bili smo prijatelji, pitao da mu posudim novac, učinio sam to bez razmišljanja. Sklopili smo isti dan ugovor o pozajmici", rekao je Lovren na sudu, a tužitelj se ponovno pozvao na njegov iskaz iz istrage u kojem je pak kazao:

"Sastavili smo ugovor o pozajmici dva, tri mjeseca nakon pozajmice".

"Kćerka mi je bila na operaciji, izvukli su me iz bolnice, mozak mi je stao. Nakon razgovora s majkom, čini mi se da se to odigralo kako sam opisao", zaključio je Lovren.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider