Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
skandalozno prvenstvo

Ovo se ne smije zaboraviti: Riječani se prisjetili ''najveće krađe u povijesti HNL-a''

Prije točno 21 godinu Rijeci je u posljednjem kolu uskraćena titula prvaka Hrvatske na utakmici protiv Osijeka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ono što se dogodilo na današnji dan prije 21 godinu zauvijek će ostati crnim slovima upisano u povijest hrvatskog nogometa. Tijekom godina HNL-a svjedočili smo mnogim teškim krađama i sudačkim previdima, ali nikome nije u posljednjem kolu na ovakav način oduzeta titula prvaka kao Rijeci te 1999. godine.

Bila je to jedna od najluđih završnica u povijesti domaćeg nogometa. Croatia, Hajduk i Rijeka borili su se za titulu, a kad je Rijeka pred čak 40 tisuća navijača na Poljudu slavila protiv Hajduka, stigla je u situaciju da pred svojim navijačima u posljednjoj utakmici odlučuje o novom prvaku.

Zanimljivo, navijači Hajduka ovacijama su pozdravili Riječane te im poželjeli da osvoje svoj prvi naslov prvaka u povijesti kluba nauštrb tadašnje Croatije, koja je dominirala drugom polovicom 90-ih kao svojevrstan režimski klub.

Euforija, nervoza, delirij pa nevjerica

I sve je bilo spremno za takav rasplet tog 26. svibnja 1999. godine kada se okupilo oko 20 tisuća navijača natiskanih na tribinama podno stijena Kantride. Atmosfera je bila slavljenička, ali trebalo je pobijediti Osijek, koji je šokirao domaće navijače u 42. minuti pogotkom Stanka Bubala. Nervoza je počela gristi navijače na odmoru, ali svi su vjerovali u preokret.

Igor Musa zabio je za 1:1 s bijele točke u 54. minuti i Kantrida je proključala. No opet je nervoza rasla do te kobne 89. minute kada je Admir Hasančić zabio za 2:1. Dok su navijači u transu padali jedni preko drugih, sudac Šupraha podigao je ruku i označio, pokazalo se, nepostojeće zaleđe.

Učinio je to na sugestiju pomoćnog suca Krečaka, koji je podigao zastavicu. Bila je to odluka koja izazvala gnjev diljem Hrvatske.

Skandalozni Marković

Usporena snimka nakon utakmice, pa onda i konačni dokaz desetak godina kasnije u 3D analizi pokazali su kako je Hasančić bio 20-ak centimetara iza posljednjeg igrača Osijeka. Bilo je gusto, ali je sudac ipak dosudio protiv Rijeke na domaćem terenu u 89. minuti utakmice. Za mnoge je to bio dokaz da su suci imali zadatak pomoći Croatiji, današnjem Dinamu, da dođe do titule.

Sramotna izjava tadašnjeg predsjednika HNS-a Vlatka Markovića da se sve to moglo dogoditi samo ''najkatoličkijem klubu u Hrvatskoj'' samo je dodatno razjarila Riječane, ali i mnoge u Hrvatskoj. Marković je tada o Croatiji govorio u prvom licu množine, što je samo po sebi bilo skandalozno, ali i indikativno.

Nekoliko dana nakon te utakmice Osijek je na Maksimiru protiv Cibalije osvojio Kup. Vinkovčani su bili bijesni zbog kontroverznog suđenja, a i danas se priča kako je to bila kompenzacija za čvrstu igru na Kantridi nekoliko dana ranije.

HNK Rijeka tog se događaja prisjetila videom u čijem nazivu stoji ''najveća krađa u povijesti HNL-a''.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider