Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
poanta je igrati ili?

Ovo nitko ne želi gledati: Ostali korak do sramotnog rekorda i izazvali uzbunu u Engleskoj

Cardiff i Burnley odigrali su svega 42 minute čiste igre, dok je 48 minuta potrošeno na prekide te razna zadržavanja.

Detalj s utakmice Cardiff - Burnley (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Engleski premierligaši Cardiff City i Burnley odigrali su u nedjelju najkraću utakmicu na Otoku u posljednjih pet godina, što je izazvalo uzbunu u vodstvu lige, ali i među čelnicima International Football Association Boarda (IFAB), nogometnog tijela koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegova usvajanja.

Cardiff i Burnley su odigrali svega 42 minute čiste igre, dok je 48 minuta potrošeno na prekide te razna zadržavanja. "Briljirao" je branič Cardiffa Sean Morrison, koji je na izvođenje auta tijekom utakmice potrošio čak osam minuta.

Bila je to najkraća premierligaška utakmica nakon ogleda Aston Ville i Stoke Cityja iz prosinca 2013., koja je imala 40 minuta i 50 sekundi čiste igre.

Vodstvo Premiershipa ostalo je šokirano tim podatkom, svjesno da nitko ne želi plaćati skupe karte kako bi gledao svega 40 minuta nogometa.

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) još je prošle godine pokrenuo inicijativu "Play Fair", kojoj je glavni cilj povećati vrijeme kada je lopta u igri. IFAB želi utvrditi mogu li tehnologija ili primjeri iz drugih sportova pomoći kako bi i u nogometu bilo što više ''čiste'' igre.

Jedan je od prijedloga da se utakmice igraju 2 x 30 minuta, ali bi se sat zaustavljao kod svakog prekida ili kada bi lopta izašla izvan terena. Razmatrane su i druge, malo manje kontroverzne promjene. Jedna je od njih i da bi vratar mogao izvesti slobodni udarac ili gol-aut dok se lopta kreće. Predloženo je i da igrač kod izmjene može izaći na bilo kojem dijelu terena.

Idući sastanak IFAB ima u ožujku iduće godine u Škotskoj i na njemu će se raspravljati o ovim idejama.

IFAB je formiran 1886. na sastanku nogometnih saveza svih zemalja Ujedinjenog Kraljevstva u Manchesteru. Osim što s vremena na vrijeme uvede neko novo pravilo, IFAB nadopunjava pravila koja se koriste poglavito u utakmicama.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider