Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ovo je scenarij kako Dinamo može izgubiti prvenstvo: Hoće li Hajduk u zadnjem kolu izgarati za Osijek? Navijači su za Osijek, a Uprava?

Dinamo je veliki favorit za osvajanje naslova prvaka Hrvatske, no Osijek i Hajduk mogu mu zapapriti…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mnogi su uvjereni da je Dinamo pobjedom u Rijeci zakapario obranu naslova prvaka. Tom pobjedom Željko Kopić vjerojatno je sačuvao klupu, a njegova momčad doista je napravila veliki korak k tituli.

Modri su prvi na ljestvici, imaju dva boda više od drugoplasiranog Osijeka i utakmicu manje, igraju odgođenu utakmicu s Hajdukom 20. travnja u Splitu.

Hajduk zaostaje sedam bodova, a Rijeka osam. Riječanima su ostale tek minimalne šanse da na kraju budu prvi, mjere se u promilima, a Splićani još imaju kakve-takve šanse jer imaju tu odgođenu utakmicu s Dinamom i ako pobijede, mogli bi zakomplicirati stvari.

Dinamo veliki favorit za obranu naslova

Ako bismo izrazili šanse u postocima, Dinamu bi dali najmanje 80 posto, a u preostalih 20 posto stali bi Osijek, Hajduk i Rijeka. Osijekove šanse ipak su bitno veće od Hajdukovih, od tih preostalih 20 posto najmanje 15 posto otišlo bi na Osijek.

Što se mora dogoditi da Dinamo ne bude prvak? Koji je koliko-toliko realan scenarij da Osijek ili Hajduk budu prvaci?

Luka Modrić i Marcelo Ažurirana lista favorita za Zlatnu loptu: Luka Modrić u vrhu, nema Messija i Ronalda divider

Dinamu je do kraja preostalo sedam utakmica i jedini u ovoj priči odlučuje sam o sebi. Ostvare li Zagrepčani šest pobjeda, imat će 81 bod i sigurno su prvaci. Dakle, mogu jednu utakmicu izgubiti.

Da bi Osijek bio prvak, Dinamo minimalno mora izgubiti u njihovu međusobnom susretu i još odigrati barem jedan remi, a Osijek mora slaviti u svih šest utakmica. U tom slučaju na kraju bi bili bodovno izjednačeni, imali bi po 79 bodova, ali Osijek bi bio prvak jer bi imao bolji međusobni skor (dvije pobjede, jedan remi i poraz).

Hajduk mora sve do kraja pobijediti i nadati se kiksevima Dinama i Osijeka

Ako realno sagledamo raspored do kraja, Hajduk će za naslov prvaka najvjerojatnije morati pobijediti u svih sedam utakmica, dakle, dvaput Dinamo, te se nadati da će Dinamo još negdje kiksati najmanje jednom, a Osijek najmanje dva puta. Jedan Osijekov remi ne bi mu bio dovoljan jer je Osijek bolji u međusobnom skoru. Obje momčadi imale bi po 77 bodova.

Dinamo još igra dvije utakmice s Hajdukom i jednu s Osijekom. Znači, ostale su im samo tri međusobne utakmice. Hajduk i Osijek u te će tri utakmice najvjerojatnije morati tražiti svoju šansu.

Naravno da je moguće da Dinamo izgubi bodove u susretima s Istrom kod kuće te Goricom, Lokomotivom i Šibenikom u gostima, ali šanse za takav scenarij ipak su puno manje.
Ako izuzmemo okršaje s Dinamom, i za Hajduk i za Osijek svakako će biti najopasnije gostovanje u Rijeci, a za Osijek i u Velikoj Gorici protiv Gorice u zadnjem kolu.

Gorica opasnost za Osijek i Hajduk, ne i za Dinamo

Ako je Gorica nagazna mina za Osijek, Hajduk i Rijeku jer sa sve tri momčadi Gorica ima pozitivan ligaški skor otkako je u Prvoj HNL, to se ne može reći za Dinamo. Gorica je 15 utakmica odigrala s Dinamom, Osijekom i Hajdukom.

Zanimljivo je da je samo jednom remizirala s Dinamom i 14 puta izgubila, dok je Osijek pobjeđivala pet puta i pet puta remizirala, protiv Hajduka ima šest pobjeda i pet remija, dok je, recimo, Rijeku pobjeđivala čak osam puta i izgubila pet puta u 16 međusobnih dvoboja.

Prva HNL Prva HNL: Golovi, ljestvica i rezultati utakmica divider

I za Hajduk i za Osijek najbolji scenarij bi bio da Hajduk pobijedi Dinamo 20. travnja u Splitu. Za Osijek bi bilo dobro da Hajduk bude u kombinaciji za naslov prvaka do samoga kraja jer Hajduk u posljednjem kolu gostuje u Zagrebu i lako je moguće da o ishodu te utakmice ovisi tko će biti prvak.

Iz cijele priče lako je zaključiti zbog čega je Dinamo veliki favorit za osvajanje naslova te zašto su Hajdukove šanse puno manje nego Osijekove.

Hajduk će najvjerojatnije morati pobijediti u svih sedam utakmica i nadati se da i Dinamo i Osijek još negdje kiksaju. Nije nemoguće, ali graniči sa sportskim čudom.

Hoće li Hajduk u zadnjem kolu igrati za Osijek?

Realnija je opcija da Hajduk odigra bitnu ulogu za Osijek, odnosno da otkine bitne bodove Dinamu i tako pomogne Osječanima. Puno je kombinacija, ali jasno je da će zadnje kolo odlučivati ako Dinamo prije toga ne osigura titulu. 

E, sad, cijeli tekst ide u smjeru jednog pitanja - kako će se Hajduk postaviti u zadnjem kolu u Maksimiru ako ne bude u igri za prvaka? Hoće li izgarati da otkine Dinamu bodove kako bi Osijek bio prvak?

U cijeloj priči treba imati na pameti da Hajduk pet dana poslije igra finale Kupa protiv Rijeke i da će mu u tom slučaju ta utakmica biti važnija.

Tko će osvojiti HNL?

Ukupno glasova:

Osim toga, dojam je da u kuloarskim nogometnim razgovorima prevladava mišljenje kako bi upravi Hajduka, kad bi baš morala birati, ipak bilo draže da Dinamo bude prvak.

Koliki god da je rivalitet između Hajduka i Dinama, neki misle da bi im možda manje odgovaralo da Osijek bude prvak. Jer netko bi mogao postaviti pitanje: kako to da Rijeka i Osijek mogu, a jedan Hajduk, slavni klub koji prati vojska navijača, a ni proračun mu svih ovih godina nije bio baš malen, nikako ne može?

Navijači Hajduka vjerojatno su za Osijek, a Uprava?

Ako Dinamo bude prvak, to ionako nije nikakva novost, zapravo je posve očekivano. A onda je i dobro opravdanje da se ne može preko kluba koji ima proračun veći od 60 milijuna eura.

S druge strane, stječe se dojam da većina Hajdukovih navijača drukčije rezonira. Njihovo je mišljenje uglavnom da uprave kratkoročno planiraju jer gledaju uglavnom samo svoj interes, odnosno što će biti dok su oni u sedlu.

Naime, u brojnim komentarima i razgovorima može se zaključiti kako navijači splitskog kluba rezoniraju da bi Hajduku, dugoročnije gledano, više odgovaralo da Osijek pobijedi u utrci jer će na taj način Zagrepčani financijski oslabjeti, a onda je i veća šansa da Dinamova dominacija okopni u budućem razdoblju.

Njima je svejedno koja će uprava doći do naslova prvaka, bitno je samo da se višegodišnji post prekine. Čini se da misle kako će Hajduk s Osijekom već nekako izaći na kraj idućih godina, dok bi s financijski moćnim Dinamom to puno teže išlo.

Sve su to priče bez pokrića koje se vrte po društvenim mrežama i nogometnim salonima. Vidjet ćemo što će reći teren. On je jedini mjerodavan.

Raspored do kraja prvenstva:

31. kolo
Hajduk – Gorica
Osijek – Hrvatska dragovoljac
Lokomotiva – Rijeka
Dinamo – Istra

9. kolo (20. travnja 2022.)
Hajduk - Dinamo

32. kolo
Gorica – Dinamo
Rijeka – Osijek
Slaven Belupo – Hajduk

33. kolo
Hajduk – Hrvatski dragovoljac
Osijek – Istra
Lokomotiva – Dinamo

34. kolo
Dinamo – Osijek
Rijeka – Hajduk

35. kolo
Slaven Belupo – Rijeka
Hajduk – Istra
Šibenik – Dinamo

36. kolo
Gorica – Osijek
Dinamo – Hajduk
Rijeka – Hrvatski dragovoljac 

Standings provided by SofaScore LiveScore
 
HNL golovi: Rijeka - Dinamo 1:2
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider