Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jak potez

Ovo je Dinamov plan pojačavanja, ulaganja i štednje: Zajec udara jako, evo što namjerava

Nova vlast u Dinamu već je započela demokratsku i kadrovsku transformaciju maksimirskog kluba, klub se otvorio navijačima, osnovani su novi odbori i angažirani poslovni ljudi, no predsjednik Velimir Zajec bit će ključna figura najvažnijeg segmenta – sportske politike.

Velimir Zajec (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Novi predsjednik Dinama Velimir Zajec dugim se koracima uključio u sportsku politiku maksimirskog kluba. Zajec je već najavio da neće biti nijemi promatrač. I ne samo da će profesionalizirati funkciju predsjednika i puno se aktivnije baviti sportskim pitanjima od prethodnika nego će i biti duboko uključen u donošenje ključnih odluka. Ukratko: bit će ključna figura.

Kao što nekoć reče veliki Santiago Bernabeu, predsjednik kluba mora biti glavni pokretač i motor po svim pitanjima, posebice sportskim. Mora biti znalac i ne smije dopustiti da ga se vuče za uši i prodaju menadžerske finte. Na tom planu padaju mnogi domaći, pa i inozemni klubovi.

Zajec i Marić preuzimaju sportski sektor i vode politiku

Ukupnu politiku kluba, pa onda i sportsku, treba i mora voditi predsjednik. Naravno, uz svesrdnu pomoć suradnika i ostalih čelnika kluba. No svatko mora znati djelokrug rada i ovlasti. U svakom slučaju, sportsku politiku ne mogu voditi treneri, iako je jasno da će sudjelovati u konzultacijama.

Osijek je klasičan primjer kako se ne treba raditi. Vidjeli smo što su izjavljivali njegovi čelnici. Dakle, sami to priznaju. Posve je logično da se Zajec kao bivši veliki igrač, sportski direktor i trener bavi sportskom problematikom. To je ključni segment svakog kluba, a Zajec tu najviše može dati.

Doček Torcide za Josipa Tokića Torcida priredila doček svom članu: Najviši je hrvatski boksač i nedavno je oduševio boksački svijet divider

Desna ruka i glavni operativac bit će mu Marko Marić, trenutačni v. d. sportskog direktora. Kako mi kažu maksimirski izvori, Zajec je iznimno zadovoljan Marićem, surađuju vrlo dobro i razmjenjuju mišljenja. Marić ima potencijal, no još uvijek je relativno mlad i dobro će mu doći savjeti iskusnog lisca kao što je Zajec. Imat će što naučiti.

Kadrovska politika i smanjenje proračuna na nepotrebnim igračima

Bitno je napomenuti da Zajec i Marić na sebe preuzimaju dovođenje i potpisivanje igrača. Dosad se time bavila Uprava, a odsad će to raditi predsjednik i sportski direktor, što je puno logičnije, funkcionalnije i stručnije. Bolje za posao u svakom smislu.

Marić će biti glavni operativac, no Zajec će sve motriti i njegova će biti zadnja. Naravno, Zajec ima i drugih obveza, pa će se u punom obimu uključivati samo u finalnoj fazi pregovora. Već su u tišini počeli raditi na ljetnom prijelaznom roku, a kako čujem, prve jače poteze namjeravaju povući u racionalizaciji kadra i smanjivanju troškova.

Bastian Schweinsteiger i Kevin Kuranyi Sin svjetski poznatog nogometaša mogao bi zaigrati za Hrvatsku: Majka mu je Hrvatica! divider

Neće biti smanjivanja plaća, ali će se smanjiti ukupan proračun za plaće. Trenutačno iznosi oko 19 milijuna eura, a namjeravaju ga smanjiti na 15-16. Bit će to znatna ušteda i mogućnost da se razlika preusmjeri na druge stvari, odnosno da se poveća fond za transfere.

Kvaliteta, a ne kvantiteta  

Riječ je o rješavanju odnosa s igračima koji imaju velika primanja, a malo ili nikako ne pridonose na terenu. Josip Drmić najbolji je primjer.  Dinamo je dosad imao preširok i rastezljiv kadar. Budući da posljednjih godina nije bilo odveć precizirane i stručne sportske politike, dovodili su se igrači i koji trebaju i koji ne trebaju.

Često se vođenje politike prepuštalo trenerima, a oni su se mijenjali kao na traci i svaki sljedeći imao bi svoje zahtjeve. Tako se previše novca bacalo u bunar. Bilo je tu svega i svačega, teško je reći što je bilo s namjerom, a što s pogreškom. Znamo svi priču o golemim provizijama i odljevu novca u raznorazne džepove, o potpisivanju golemih ugovora s trenerima koji bi dobili otkaz nakon tri mjeseca, a ostale bi visoke otpremnine.

Kako čujem, namjera je novog vodstva da se u budućem razdoblju ide na kvalitetu, a ne na kvantitetu. U prijevodu to znači da će se dovoditi manje igrača sa strane, ali će se gledati da budu prava pojačanja. Naravno da takve igrače nije lako dovesti, da kapitalci koštaju, ali iskustvo nam govori da je bolje kupiti za isti novac jednog pravog nego deset prosječnih.

Prednost domaćim igračima, traže se samo top-pojačanja iz inozemstva

Rizik posla se podrazumijeva, moguće je i tako promašiti, ali da uspješnost bude 50 posto, opet je to puno isplativije. Uz takva pojačanja mladi domaći igrači lakše će se razvijati, a opet će imati dosta prostora jer stranaca će biti manje.

Znamo da je u proteklih 15-20 godina postotak pogodaka kod inozemnih transfera bio vrlo nizak. Puno je stranaca došlo, a vrlo ih se malo pokazalo velikim pojačanjima, a još manje ih se uspjelo prodati i dobro zaraditi. Takvi se mogu prebrojiti na prste jedne ruke. Glavnina zarade dolazila je od domaćih igrača, a na inozemnim su najviše profitirali kojekakvi menadžeri.

Nema smisla dovoditi igrače sa strane koji su 5 ili 10 posto bolji od domaćih, posebice onih iz vlastite škole. U posljednje vrijeme najveći je problem nedostatak kvalitetne supstance, tu je najviše štekalo. Možda je i bilo darovitih mladaca, no nije ih se uspijevalo previše isprofilirati kroz prvu momčad. Tu se želi napraviti iskorak.

Jakirović odahnuo, ima konačno s kime razgovarati o nogometu

U ovom trenutku teško je forsirati mlade igrače kada se vodi ogorčena borba za naslov prvaka, no morat će se napraviti plan za iduće sezone jer Dinamo mora proizvoditi ako želi opstati u bespoštednoj europskoj utrci. Naravno da bi osvajanje prvenstva i plasman u Ligu prvaka sve olakšao. Bio bi to bronhi za cijeli maksimirski klub, no sportski rezultat ne može se predvidjeti i treba sve opcije ubaciti u jednadžbu.

Uglavnom, informacije o visini transfera, plaća i svega ostalog vezanog za tu problematiku odsad će jako teško curiti van. Jedini koji će imati ukupnu sliku o bilo kojem transferu i taktici plavog kluba u prijelaznim rokovima bit će Zajec i Marić. Puno će lakše u takvoj atmosferi biti raditi i glavnom treneru. S leđa Sergeja Jakirovića skinut je golem teret, on se može koncentrirati isključivo na rad s prvom momčadi, a brigu o dovođenju igrača vodit će drugi.

Osim toga, Jakirović uvijek može porazgovarati sa Zajecom i zatražiti savjet u teškom trenucima. Čujem da je već na tom planu iskoristio benefit suradnje s igračkom legendom Dinama i hrvatskog nogometa. Otprilike: "Konačno mogu s nekim razgovarati o nogometu, a da se sugovornik kuži..."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider